A Déli pályaudvart is tervező, Ybl-díjas építész Kővári György alkotása a korában igazi szenzáció volt, ám az évek során hagyták teljesen lepusztulni. A megmaradt egységek helyére most új, akadálymentesített, modernizált épület kerül.

A mostani fejlesztések a Kőbánya-Kispest vasútállomás komplexumára vonatkoznak, hiszen a szomszédos, metróhoz csatlakozó területet a pláza építésekor már átalakították. A Magyar Építők értesülései szerint a fejlesztések tartalmazzák a már meglévő gyalogoshíd átépítését, és egy új felüljárót is terveznek. A lifteket és mozgólépcsőket is korszerűsítik, az egész épület akadálymentesítve lesz. A perontetőket és a felvételi épületet is modernizálják. Fontos szempont, hogy az állomás a hamarosan forgalomba álló emeletes Stadler vonatokat is fogadni tudja, illetve hogy a megfelelő padlószintmagasságba kerüljenek a peronok.

Az állomás az ország másodikként megnyitott, Szolnok felé vezető vasútvonala mellett fekszik, önálló megállóhelyet és állomásépület a 20. század elején kapott. A metróval 1980-ban kötötték össze, ekkorra épült fel Kővári György tervei alapján az ikonikus narancssárga-piros borítású csomópont, ahova nemcsak a jegypénztárak költöztek át, de Utasellátó, Grill bár és ABC is működött benne. A rendszerváltás után elhanyagolt állomás bontása 2006-ban indult, majd elkezdték a szomszédos plázát építeni, most a vasúti oldal kerül sorra.

Címkék