Belépünk egy Király utcai egykori gangos bérházba és mintha egy sűrű dzsungelbe csöppentünk volna – körülöttünk több száz zöld növény burjánzik a fedett udvaron, a konyhából keleties, mediterrán illatok és frissen sült kenyér illata száll. És ha mindez nem lenne elég, a belváros szívében álló élettér részeként gourmet delit és jógastúdiót is találunk itt. A most nyitott Twentysixben jártunk.

Aki egyszer is megfordul itt, a különleges atmoszférára biztos örökké emlékezni fog, az összesen 1800 négyzetméteren elterülő dzsungelt 34-féle növénytípus – köztük banánfa, fikusz, begónia és kentia pálma – alkotják, e köré szerveződik a négy, egyenként külön funkciót betöltő közösségi tér is. A cél a harmónia megteremtése a városban is, a természet, a gasztronómia és a tudatos lét között, és egy olyan élettér létrehozása, ahol minden a megosztásról és a közösségről szól. A Komplex névre keresztelt házban az emelten eddig hostel és irodák működtek, ám most valami egészen újat is behoztak a falak közé. 

Mielőtt elvesznénk a a botanikus kerteket megszégyenítő udvar zugaiban, elsőként a shopot nézzük meg, ahol kaphatóak az étteremrészen is megtalálható kisebb-nagyobb home decor elemek, ezek mind egy dán cég, a Bloomingville környezettudatos termékei.

A deliben 10.30-tól reggelizhetünk, választhatunk müzlitálakat, smoothie-kat, szendvicseket, napközben pedig teázhatunk, a csodálatos Zhao Zhou teákból széles a kínálat, míg aki inkább a kávéra voksol, egy apró olasz cég, az Amezze saját pörkölésű, 80-100%-os arabicáját ihatja. Februártól a helyben sütött pékárukínálat is bővül, a konyharészlegen készülnek majd ide is az isteni kovászos cipók, bagettek, focacciák is, a Barakából már ismert David Seboek értő kezei alatt.

A deli kínálatában magyar pezsgők, borok, lekvárok, krémek is találhatóak, mind kistermelői élelmiszerek, a választék pedig még egyre bővül is a közeljövőben. 

A nagy belsőudvar terétől üvegablakokkal elválasztva bújik meg a hangszigetelt jógastúdió, ahol hétfőtől vasárnapig változatos órákon erősíthetünk, nyújthatunk és töltődhetünk fel akár munka előtt vagy után is, hétvégenként ráadásul brunchcsal összekapcsolt eseményeket is tartanak. 

A helyet megálmodó Poisson-Angeli Barbara által csak Kaméleontérnek becézett hátsó különterem hangulatában és funkciójában is jól elkülönül.

A könyvespolcokkal szegélyezett, otthonos hangulatú, de szabadon alakítható tér alkalmas lehet születésnapok, elegáns vacsorák, sajtótájékoztatók mellett workshopok, közös főzések tartására is, de akár gasztronómiai témák fotózásra és forgatásokra is.

Végül visszatérünk a belsőudvar oázisába, ami egyben az étterem és a bár rész is, napszaktól függően. A mediterrán és keleties konyha – az étlapot az olasz és izraeli séf közösen rakta össze – izgalmas ízekkel és fűszerekkel, de a letisztultságot és az egészséget szem előtt tartva lett kialakítva.

A fókusz a tápláló és friss ételeken van, és a megosztás örömén, a kínálatban szerepelnek az isteni mezzék (1200-1500 Ft), a közösen fogyasztható mártogatós ételek (hummusz, vöröslencsés, paradicsomos tárkonyos krém vagy padlizsánkrém), a főételnek választhatunk olívás, paradicsomos csirkét, serpenyős chilis rákot, egészben sült tengeri sügért vagy bárányshawarmát is (2990-7290 Ft).

Az itallap különlegessége, hogy a megszokott koktélok mellett itt is kapható a Plant a Tree Cocktail, melynek lényege, hogy minden egyes pohár megvásárlása egy fa ültetésével is jár. 

A projekt Poisson-Angeli Barbara és Csallóközi Barbara bábáskodása mellett, közel 6 hónapnyi előkészítés után született meg, 2019 novemberében. A Twentysix mellett jelenleg a 360 Bárban, a BB’z Bar & Grillben, az Anker’t-ben, az Extrában és a KIOSK-ban kérhetjük az italt – és mellé a fát, 4800 Ft-os egységáron. 

A szürke tél közepén igazi felüdülés a zöld oázis, ahol nappal kávézhatunk, ebédelhetünk a banánfák alatt, este pedig hangulatos koktélbárként is megállja a helyét. És hogy honnan a névadás? Trükkös módon a Twentysix nem csak a házszám angolosított verziója, hanem a növények számára tökéletes hőmérsékletre, a 26 fokra is utal.