Van az a monarchiás időket idéző, békebeli kifejezés, hogy: budai kiskocsma. Bár a nosztalgiahullám árnyas óbudai kertvendéglőket vetít elénk kockás abroszokkal, valójában vagabond vendéglátóhelyekről beszélünk, ahol a polgárság kedvére huncutkodhatott, az itallap korrekt, az ételek pedig olcsók, egyszerűek, laktatóak és minőségiek voltak.

Nyúzó Imre legújabb helye, a Vokál Rock Bistro szépen meg is felel ennek a felsorolásnak – még akkor is, ha teljesen máshogy néz ki, mint ahogy egy budai kiskocsma megjelenik a lelki szemeink előtt. Az egykori Bölcső helyén két hónapja megnyílt Vokál ugyanis Rock Bistróként aposztrofálja magát. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? A tulajdonos-séf Imre szerint „ez egy szimpla kocsma, bitang jó rockzenével és annál is jobb ételekkel.” 

Nyúzó Imre neve sokaknak ismerős lehet – neki köszönhettük a Café Delion és a KGB remek fogásait, korábban pedig a Babelben és az Olimpiában is megfordult. Azt azonban – legalábbis gasztrós körökben – talán kevesebben tudják, hogy mielőtt séfnek állt, a Garden of Eden nevű dark rock csapatban énekelt.

„Elég sokáig csináltam a fine diningot, és bele is untam. Mindig is szerettem volna egy hangos, zajos, rockos gasztrokocsmát, és most jött el az idő, hogy megcsináljam. Itt egész nap üvölt a rockzene, miközben korrekt italalok, és bisztrós fogások várják a vendégeket” – mondja Imre. A bisztrós ebben az esetben a klasszikus francia bisztrót jelenti: egyszerű, ízletes fogások, nem túl széles, de havonta bővülő kínálat, és bő kézzel mért adagok korrekt áron.

A jól ismert pincehelyiség nem sokat változott a bölcsős idők óta – a falakon körben viszont különböző zenekarok plakátjai kaptak helyet: evés közben Lemmy, a The Cure vagy épp a Guns N' Roses tagjait figyelhetjük –, illetve két nagy „üzenőfal” is született, ahol a vendégek magvas gondolataikat hagyhatják ott az utókor számára.

Az itallap korrekt, elsőre látszik, hogy itt is a rocker vonalat képviselik – találunk pár koktélt is, de inkább a sörökön van a hangsúly. 8 sör van csapon, ebből 3 magyar, a maradék belga és cseh, üvegben pedig hazai kisüzemi söröket kóstolhatunk. A fix étlap havonta, két havonta változik, emellett pedig elég baráti áron, 1490 Ft-ért juthatunk a hetente változó ebédmenühöz is. Az ebédmenü-választék 2-3 levest és ugyanennyi főételt rejt, amit kedvünk szerint kombinálhatunk. Diákoknak napközben, 10%, este 15% kedvezményt adnak – mindenre.

Ez egyébként egy nagyon hasznos dolgog, tekintve, hogy a Műszaki Egyetem tőszomszédságában található Vokál nagy valószínűséggel kedvelt törzshelye lesz az egyetemistáknak is. Felmerülhet persze a kérdés, hogy mi a pláne egy egyetemi negyedben épült, olcsó ételekkel és igényesebb sörökkel operáló, rockzenét üvöltető kocsmával, de mindjárt meg is válaszoljuk: az ételek minősége. Az étlap első pillantásra bármelyik környékbeli kifőzde kínálata lehetne, hiszen mind a heti menüben, mind az à la carte ajánlatban főként a magyaros ízek dominálnak, a megvalósítás azonban jóval felette áll a hasonló kaliberű helyek próbálkozásainak – Imre, még ha bele is fáradt a fine diningba, a korábbi tapasztalatait azért remekül kamatoztatja a Vokál konyháján.

A fix étlapon találunk tipikus, sör mellé való, úgynevezett bar snackeket, ezek közül az egyik legütősebb darab a háromszor sült burgonya (1190 Ft). Szépen megmutatja a különbséget a megszokott kocsmakaja és a Vokál kínálata között – sütésre alkalmas krumpliból készült, pár percig főzött, majd három különböző sütés után belül krémes, kívül roppanós, igazi krumplihasábokat kapunk, amelyekről időnként szinte lepattan a héj.

A levesek közül – az étlap havonta esedékes változtatásának ellenére – valószínűleg állandó vendég lesz a húsleves (1690 Ft) és a gulyásleves (1690 Ft). Két alapkajáról van szó, de érdemes már csak miattuk is beugrani: a húsleves sült kacsaszárnytőből készül, másfél napig fő olyan partnerek társaságában, mint a citromnád, a gyömbér vagy a lime – ennek ellenére a végeredménynek nincs semmilyen ázsiai jellege, klasszikus magyar húslevest kapunk erős lében, házi tésztával, és roppanósra blansírozott zöldségekkel és puha csirkehússal.

A gulyás is telitalálat – enyhén tüzes, és olyan sűrű, hogy rosszabb helyeken már pörköltnek hívnák. Persze ezt sem bízták a véletlenre a konyhán: gulyás alaplével indítanak, melyet thermomixerrel krémesítenek, ezt az alapot húzzák fel később, így aztán nem csoda, hogy különlegesen gazdag az eredmény.

rántott sajt (1790 Ft) szintén az egyik legtipikusabb menzás fogás, és szintén kapott egy kis csavart, amitől nem lett extra, csak pont olyan, amilyennek egy tökéletes rántott sajtnak – amit jó, ha két helyen készítenek Budapesten – lennie kéne. A nyúlós, forró gouda mellé húslevesben készült, szaftos rizibizit és sushiecettel, szezámolajjal turbózott salátát kapunk.

A hamburger (2690 Ft) várhatóan a Vokál egyik nagy durranása lesz – nem is azért, mert a hely szelleme megkívánja az ütős burgert az állandó kínálatban, hanem azért, mert a KGB-ből már jól ismert, év hamburgerének is megválasztott darabot hozták át ide is. A Szabadfi Szabi bucijaiba került 20 dekás húspogácsát többek között az olvadt cheddar és kínai fahéjjal bolondított lilahagymalekvár teszi különlegessé. Bár az étlapon van sajtburger is, Imre szerint a „fukszos burger” – ahogy ők hívják a KBG-ből ismert darabot – az igazi nagyágyú.

A magyar konyha klasszikusaiba illik Osváth Gábor gyenesdiási sült kolbásza (2290 Ft) is – felhőkönnyű, dijoni mustárral bolondított krumplipürével és apró savanyúságokkal érkezik.

Ami a gasztronómiát illeti, Újbuda felfutóban van - egyre több izgalmas hely nyílik a környéken - a Vokál-féle helyekből még bőveln elférne pár. Aki pedig szereti a hangos rockzenét, az önazonos, őszinte helyeket, és a remek konyhát, az bizonyára visszajáró vendég lesz Nyúzó Imre új helyén.