Aggodalomra semmi ok, nincs köze az Állambiztonsági Bizottsághoz a város legújabb gasztrobárjának, a név csupán a Kálvin Gastro Bistro rövidítése. Folytatván az új iskolát, miszerint a szakmában elismert séfek úgy döntenek, hogy a fine dining merevebb világából kilépnek és valami lazábba fognak, jelen esetben három jó barát, három szakács döntött úgy, hogy ideje megvalósítani régi álmukat és olyan helyet nyitni, ahová maguk is szívesen járnának. A fő motivációjuk elmondásuk szerint az, hogy boldogan és mosolyogva távozzanak a vendégek. Nemcsak a jó borok, hanem a vagány konyha miatt is.

Nyúzó Imre, Redler Dávid és Tóth Tibor régóta jó barátok és szakmailag is igen jól megértik egymást. Nevüket ismerhetjük a Babelből, a Laci!Konyhából, az Olimpiából vagy akár a Costesből is, hiszen a főváros legjobb éttermeiben dolgoztak mindannyian. A KGB az első közös projekt, a saját szerelem. A srácok annak ellenére, hogy a fine dining világából érkeztek, elég bohém arcok és itt végre minden olyan ötletüket, ízkombinációjukat, kevésbé szofisztikált, de nagyon menő elképzelésüket is kamatoztathatják, melyeknek eddig nem tudtak teret adni. A magas szakmai követelményeknek teljesen megfelelnek, de szabadabban szárnyalhat a fantázia. Az elépzelés megvalósításában Kiatipisz Szotirisz tulajdonos állt a srácok mellé.

A KGB reggeltől estig várja vendégeit a Kálvin téren. Reggel a kávéé, délben az ebédajánlaté, este pedig az à la carte rendelésé és az italoké a főszerep. Hiszen ez mégis egy kocsma, ahol klassz az étel. Vagy egy étterem, ahol jó árú és minőségi az ital? Szerintünk nem szükséges bekategorizálni. Elég szabad és kötetlen az egész.

Enteriőrje egyszerű, nincs túlbonyolítva, a fafelületeknek köszönhetően az indusztriális elemek ellenére is otthonos érzetet kelt.

Ami biztos, hogy árakban nem akartak elszállni. A italok a kerülethez igazítottak, az ételek pedig kedvező árakon futnak. Pláne, ha a színvonalat nézzük. À la minute készülnek az ételek, de sous vide technológiával, porciózva várnak a frissen készítésre. Ezzel megalapozottá válik a folyamatos minőség és a gyors kiszolgálás is. Világkonyhát visznek, hiszen sok ország gasztronómiája inspirálta őket. Az első étlapot elnézve, azért a bázis mégis a magyar konyha.A nyitás előtti estén jártunk náluk, és szerencsére meg tudtunk annyi ételt kóstolni, hogy lássuk, mégis miről szól a KGB konyhája. Meglepő a kontraszt, amit a lezser beülős hely és a tányérok külleme mutat. Nincs túlművészkedve, de azért elég jól átgondolták a lazább kivitelezést. Megkóstoltuk a KGB tatárt (1690 forint), ami kovászos, füstösre pirított kenyérrel érkezett. Krémes, és ezzel együtt jól kiérződik a marhahús íze. Amire még nagyon kíváncsiak voltunk, az a pacal (1400 forint) volt, ami kaprigyümölccsel és ugyanezzel a remek kenyérrel értendő – igazi tunkolós, szaftos fogás, amit érdemes azoknak is kipróbálni, akik annyira nem rajonganak ezért ezért az ételért. A fűszerezése eltér a klasszikustól és a ráhalmozott zöldek is jól állnak neki. A ház cézárja (2500 forint) is elég fantáziadús: külön tányéron érkezik a sous vide bébicsirke és külön a római saláta szívek. Ezt még a zsírosabb falatoktól tartózkodók is bevállalhatják.Megkóstoltuk a sárgaborsólevest (1200 forint) is, ami buggyantott tojással és chorizóval lesz teljes. Talán ez volt a legszelídebb ízvilágú, mi a kicsit vagányabb aromákra szavazunk. Olyan tételeket találunk még a KGB első menüjén, mint a tojásos nokedli szalonnás salátaszívvel (1250 forint), a malaccsászár sörös káposztával (2450 forint), vagy a kacsacomb kecskesajtos burgonyafőzelékkel, lágytojással (2750 forint). Minden bizonnyal megyünk még a Kálvinra enni, inni.