A Vörösmarty tér nem az a hely, ahová az átlag ember bruncholni jár – most viszont új színfolttal gazdagodott a frissen felújított tér: megnyitott a Marty's kitchen&bar, ahol prémium brunchokkal, könnyű ebédekkel és salátákkal, valamint dögös itallappal várnak – mindezt a Nagy Gatsby és az 50-es évek Amerikájának hangulatában!

A Vörösmarty tér éppen csak ébredezik a hosszú felújítás után, de máris kapott egy remek új helyet a megszokott felhozatal mellett. A Marty's kitchen&bar egy új koncepciót hozott a térre – gyakorlatilag egy egész napot eltölthetünk náunk, hiszen pont úgy találunk náluk tartalmas reggeliket Európa minden szegletéből, mint izgalmas salátákat, könnyű ebédeket és vacsorákat, tapasokat, saját készítésű süteményeket és izgalmas italokat.

A SUGAR! shopból ismert Horváth Eszter és Lábady Gergő már régóta tervezett egy olyan új helyet, ahol a reggeliken, a könnyű ebédeken és a saját sütiken van a hangsúly – hosszas keresgélés után végül a Vörösmarty téren sikerült megfelelő helyet találniuk.

A Marty's gyönyörű enteriőrje – ami a sok cseresznyefától, vörösréztől és pasztellrózsaszíntől olyan, mintha egy Wes Anderson film világába lépnénk be – Bara Ákos munkája, de Eszter és Gergő ízlését tükrözi. Az art deco és az 50-es évek Amerikáját idéző színek egészen különleges hangulatot adnak a belsőnek, és a Marty's-t azon kevés helyek közé emeli, ahol szívesebben ülünk bent, mint kint, még akkor is, ha éppen tombol kint a jó idő.

Nem véletlen, hogy nyitott bárt is terveztek az étteremhez – a központi helyen lévő méretes pultot körbe lehet ülni, ha jó időben kinyitják az ablakokat a Vörösmarty tér felé. Az átláthatóság amúgy mintha a koncepció része lenne, a konyha eseményeit is szemmel tarthatjuk falatozás közben, hiszen csak egy üveg választja el a séfeket a vendégtértől.

Az étlap reggeli és tapas szekciója Eszter munkája, de a főételek Károlyi Tóth Tamás séf – aki korábban megfordult többek közt a Tantiban és a Mákban is – fejéből pattantak ki. Fontos szempont volt, hogy a reggelire kínált pékárukat is saját maguk készítsék, így Eszterék – mivel sütemény fronton nem szorulnak segítségre – tudáskiegészítésként egy franciaországi kurzuson tanultak bele a péksütemény készítés rejtelmeibe.

Ez látszik is a kínálaton: a pult mögött főleg francia pékárukat, croissant-t, pain au chocolat-t és brióst találunk. És szendvicseket, amit a saját kovászos kenyerükből készítenek. Az elviteles kínálat szemet gyönyörködtető: az ajtó melletti pultban a tortaszeletek mellett három-négy fajta szendvics és házi pékáruk sorakoznak, ha csak beugranánk egy reggeliért vagy uzsonnáért.

Ha jobban ráérünk, megéri leülni, mert az étlapon a nap minden szakaszához megtalálható kínálat van. Nem hiába volt az alapkoncepció a brunch és a reggeli, nagyon gazdag kínálatot találunk: a hagyományos európai reggelik közül választhatunk a francia, a magyar vagy az angol közül, de kaphatunk bundás kenyeret, croque monsieurt, különböző rántottákat, tükörtojást és frittatákat, kétszemélyes bőségtálat, vagy könnyű, granola alapú tálakat, azok kedvéért, akik az egészségesebb reggelit preferálják.

A Marty's koncepciója eklektikus, akár az enteriőr: Eszterék célja az volt, hogy ne tipikus magyaros konyhát csináljanak, viszont ahol csak lehet, szigorúan hazai kistermelők alapanyagaival. Így kerül az angol reggelibe (2690 Ft) magyar debreceni, a croque monsieurba (2390 Ft) főtt kistermelői sonka, és ezért van az étlapon lazac helyett mindenhol füstölt pisztráng.

Ez a tudatosság a délután esedékes falatkázáshoz társított tapasokban is feltűnik: a sajt és felvágott tál minden darabja kistermelőtől jön, de szigorúan hazai forrásból származnak a krémeik alapanyagai is. Szintén fontos küldetésnek érzik a csomagolásmentességet – elvitel esetén az összes csomagolóanyag és doboz lebomló és újrahasznosítható.

A reggelik közül a croque monsieur-t kóstoltuk, a jókora házi kovászoskenyér-szeletek között kistermelői főtt sonka, rengeteg vaj és karakteres ízű ementáli van, akkora adag, hogy simán elférne ebédnek is egy kis zöldsalátával.

Vizuális kényeztetés a kétszemélyes Marty's plate (5290 Ft) is, amely két főre kínál szendvicseket, croissant-t vajjal, mézzel és lekvárral, valamint házi desszertválogatást. Igazi dőzsölős, nyugodt délelőttök főszereplője lehet, ha pedig lusta napot tervezünk egy pohár pezsgőt, biztosan nagyon jól megy hozzá!

A főételek könnyedebbek, erős a salátavonal, ez pedig jó hír a vegáknak és a vegánoknak, akikre szintén gondoltak az étlap összeállításakor. A quinoa tabbuleh (2690 Ft) üdítő darab a rengeteg mentával, petrezselyemmel és korianderrel, az oriantal bowl (3690 Ft) pedig igazi tápláló, energetizáló egészségbomba humusszal, quinoa tabbuléval, gránátalmás lencsesalátával és szezámolajos csicseriborsóval.

A kacsasaláta (2890 Ft) inkább a húsimádóknak ajánlott – a bőrén sült kacsamell dominál, mellé két pici darab malátás „knédli” jár, és szintén inkább csak mutatóban néhány rendkívül ízletes, roppanós cékla és savanyított zöldség.

A Marty's chicken (3490 Ft) egy szép esszenciája a Marty's konyhai hitvallásának: a supreme, bőrével sült csirkemellnek kellemesen nosztalgikus és nagymamás íze van, a hozzá kapott kecskesajtos polenta, az édeskömény, a pácolt mustármag meg a sült koktélparadicsom viszont egy teljesen fúziós irányba viszi el a fogást.

A magyaros vonal főleg a desszertek között mutatkozik meg: két szignifikáns darabjuk az aranygaluska (1490 Ft), amit a vaníliasodó mellett fehérboros almaszósszal kínálnak, illetve a szilvás gombóc (790 Ft), amit az extra ropogósság jegyében apróra vágott házi kenyérkockákba forgatnak.