Friss, fiatalos és feltörekvő kezdeményezésbe futottunk bele a pesti éjszakában: fiatalok egy csoportja önszerveződve egy underground művészeti estés sorozatot indított. Ez a Crossover Budapest – egy esemény, ahol kevésbé ismert, de annál tehetségesebb egyének állnak színpadra, hogy házibuli hangulatban bontogassák szárnyaikat. Mindig vannak meghívott zenészek, de a lelkes amatőrök előtt is nyitott a lehetőség a szereplésre, az open mic keretein belül. Az ingyenes előadások alatt szabad a csók és a tánc, bónuszként pedig fröccsre és pizzára is megvendégelnek. Az esemény kitalálója és házigazdája is művész: Kemény Gabriella költő és művészetmenedzser.

Szeretjük és pártoljuk az alulról induló városi kezdeményezéseket, és külön öröm, ha ennek fiatalok is részesei, mindegy hogy városszépítés, gasztronómia, kultúra vagy zene vagy összművészet témájában. Nemrég az utóbbiak vonalán bukkantunk rá egy programsorozatra, névszerint a Crossover Budapestre, amire péntek este mi is beneveztünk.

Egy kicsit utánanézve kiderült, hogy fiatal tehetségek támogatása a cél, március óta négy alkalommal gyűltek össze kisebb tömegek, hogy feltörekvő zenészeket hallgassanak, hol galériában, hol művészeti központban, hol a Szent György-hegyen. Ezek az események változatos műfajban mozogtak: underground, alter, indie, chillhop és slam vonal is képviseltette magát. Azt, hogy ki lesz műsoron, a szervezők döntik el, a meghívott fellépőket egy sokszereplős jelentkezési listából választják ki. Mellettük pedig egy-egy dal erejéig lelkes és bátor amatőrök is lehetőséget kapnak. Beugró nincs, de jó program, támogató közeg, pizza és bor igen.

És hogy kinek köszönhető a kezdeményezés? Az alapító Kemény Gabriella maga is művészi berkekben mozog – tavaly jelent meg Zsebuniverzum című kötete –, és az írás mellett újabban művészetmenedzserként bontogatja szárnyait, sőt ő maga is fellép az esteken.

„Szerettem volna létrehozni egy közeget, egy platformot azoknak, akik zenével, költészettel és slammel foglalkoznak, és ebbe én teljesen önkényesen, szimpátia és tehetség alapján (már amit egy 22 éves tudhat ezekről a dolgokról) válogattam be azt a húsz embert a százötvenből, akivel elindult a projekt. Aztán sokan csapódtak utólag. Hihetetlen, hogy miközben kicsit olyan voltam, mint egy szakmai Tinder, aki véletlenszerűen bedob egy csomó embert egy térbe, hogy tessék érezzétek jól magatokat, és fejlődjetek, ez összejött.”

Olyannyira összejött, hogy péntek este díszes társaság gyűlt össze a K11 Művészeti és Kulturális Központban, előadó és közönség fronton is. Hivatalosan 7-kor kezdődött a program, de már előtte is fel-felhangoztak gitárakkordok és énekfoszlányok – folytak az előkészületek. Aztán a Linoleum zenekar begyújtotta a bulit – ők a Fishing On Orfű Tehetségkeresőjének egyik győztesei.

https://www.facebook.com/linoelum/videos/393318897931072/

Aztán Eckhart Bálint, avagy DREAMATIQUE és Zoltán G. Bereczky is koncertezett, de néhány dal erejéig más zenészek is színpadra álltak.

A szünetben tűztáncos szórakoztatta a főleg fiatalokból álló népet – akik közül sokan régi jó barátként üdvözölték egymást (és minden bizonnyal azok is).

A fellépők egy része változik, de vannak visszatérő arcok is, Gabi pedig érezhetően nagyon büszke a kialakult csapatra. „Ott van Daniel Baker, a félbrit indie boy, a szoftverfejlesztő és musicalszínész Bereczky G. Zoltán, a Crossover csalogánya, Kovács Ivett, a magyar Hozier, Szabó d. Tamás, a szintén nagy eléréssel rendelkező költőtársam, Nagy Rita, stb. bárcsak felsorolhatnék mindenkit. Véletlenül egy iszonyatosan jó közösség állt össze, és tényleg igyekszünk segíteni nekik mindenben, amiben tudunk. Van egy csomó tervünk szeptembertől, és szeretnénk ha a Crossover Budapest egyre nagyobbra tudna nőni, de olyan különleges volt ez a tavasz mindannyiunk számára, hogy most próbálok kicsit megnyugodni és örülni ennek is.”

A Crossover épp ezért nyári pihenőre megy, de ősztől folytatódnak a közös erőből összeálló estek, ha szívesen részt vennétek rajtuk, kövessétek az oldalukat!

Fotókredit:  Karvaly Bence és Bán Boglárka