Éled a természet, és ezzel együtt a szabadtéri koncertek is, de lesz irodalmi fesztivál, Slayer-koncert, nézhetünk japán filmeket vagy bulizhatunk az Electronic Beats-en és a kultikus Körszállóban.

Csütörtök


A Konyhakör nyárnyitó eseményén a szocializmus korszakának atmoszféráját élhetjük át egy vacsora erejéig. A június 6-i estén soha el nem avuló komfort ételekkel, országunk egykor csillogó középpontjában, az Otthon Áruház lobbijában Szűcs Ildikó főzőnő fogásai mellett emlékezhetünk és nevethetünk a múlton és jövőn.

Toldi moziban a nyár kezdete egyet jelent a Japán Filmhéttel, amelyet 2019-ben június 4. és 7. között rendeznek meg. Az idei válogatást az utóbbi évek terméséből válogatták össze; található benne könnyed hangvételű vígjáték, de elgondolkodtató, illetve társadalmi problémákat boncolgató dráma is. A sokszínűség ellenére egy valami közös: a főhősök élete fordulóponthoz érkezett, így kénytelenek döntést hozni jövőjüket illetően, legyen az akár örömteli, vagy épp szívfacsaró kimenetelű számukra.

A filmeket japánul, angol és magyar felirattal vetítik!

H. E.L.G.A., azaz a Hendrick’s Elbűvölő és Lenyűgöző Guruló Alkalmatosságának városnéző túrái idén is különleges élménybe avatják be azon résztvevőket, akik június 6. és 16. között jegyet váltanak a 24 út valamelyikére. A 
Hosszúlépés. Járunk? közreműködésével kidolgozott tematikák Budapest titkos történeteiről és tereiről rántják le a leplet.

Egész nyáron bekapcsolódhatunk abba a szuper városi kezdeményezésbe, amely körbezenéli Budapestet. Három hónapon át a város ikonikus helyszínein – legyen az a Magyar Nemzeti Múzeum, a Várkert Bazár Gloriettje, a Vajdahunyad vára vagy a margitszigeti Zenélő kút – bukkannak majd fel különfléle stílusú zenekarok, hogy ingyenes koncertekkel közvetítsék az üzenetet; a zene mindenkié. Kávéházi, klasszikus, gyerek, jazz, szakrális és rockosabb dallamok ugyanúgy felhangoznak majd, azt hogy ki mikor és hol lép fel, ITT tudjátok követni.

Erwin Schrödinger osztrák fizikus macskás gondolatkísérletét elég nehéz megérteni, lehet, érdemes előtte lelazulni egy jó itallal. A Kertész utcában nemrég nyílt pubban minden adott hozzá: kellemes, igényes környezet, halk zene, kényelmes ülések és csúcskategóriás italokat felvonultató itallap.

Péntek

Ismét 
Tilos Maraton: a Tilos Rádió éves ingyenes adománygyűjtő fesztiválja június 15-ig a Dürer Kertben! A program ezúttal is tematikus napokra oszlik, közte többek közt Világzene, Pszichedelikus és Dürer nappal.


A tárlat bemutatja, hogy bár Magyarországon nem szerveződött önálló szürrealista csoport, az irányzat nem pusztán létezett a magyar képzőművészetben, de érdemben hozzá is járult a szürrealizmus nemzetközi sikeréhez. A szentendrei Ferenczy Múzeum egészét betöltő, nagyszabású kiállításon olyan művekkel is találkozhat a látogató, amelyek az elmúlt fél évszázadban sehol nem voltak kiállítva.


Az elmúlt évtizedben a Szabó Balázs Bandája sikert sikerre halmozott a magyar hagyományokat újszerű köntösbe bújtatott dalaikkal, a zenekar most életpályája újabb mérföldkövéhez érkezett, amit egy nagyszabású koncerten, közönségükkel együtt ünnepelnek mega Budapest Parkban!

Szombat


A belga alternatív és indie rock színtér az egyik legerősebb a kontinensen a brit mellett, ennek pedig egyik legékesebb példája az antwerpeni dEUS, akik már több alkalommal is adtak nagy sikerű koncertet idehaza. Június 8-án az idén 20 éves The Ideal Crash című lemezük turnéjával térnek vissza Budapestre, ezúttal a Barba Negra Track színpadára!

Jubileumi koncertjén Besh o droM színpadra varázsolj a múltat és a jelent, pályafutásuk eddigi két évtizedén rengeteg vendég társaságában vezetik végig június 8-án a Kobuci Kert közönségét. Közreműködik majd többek közt Juhász Miczura MónikaSzalóki ÁgiBusa PistaMihalik Ábel és David Yengibarian is.

Király Levente portréfilmjének kibővített moziváltozata az eddigi legátfogóbb alkotás Bud Spencer életéről, aki idén lenne 90 éves. Az ennek tiszteletére 90 percesre vágott mozifilmben – amelyből természetesen az ikonikus filmrészletek sem hiányozhatnak – a színésszel készített interjúk mellett egykori sportolótársai, kollégái és alkotótársai, barátai és családtagjai mesélnek Bud Spencerről.


A tavalyi popup hotel folytatásaként június 8-án az ikonikus körszálló, a Hotel Budapest teraszán alakul délutáni parti három metropolisz három izgalmas DJ-jével, ezen kívül konferencia és további izgalmas aktivitások is várhatók.

Új sorozattal nyitja meg a nyári szezont a Majorka június 8-án. Délutántól zenével, közösségi programokkal, workshopokkal és Gömbös János kiállításával várja a Városmajorka a környéken kiránduló kicsiket és nagyokat is egyaránt.

Vasárnap

Petőfi Irodalmi Múzeum egyedülállóan gazdag és eddig soha nem látott Csáth-gyűjteményén alapuló kiállításában mi is beállíthatjuk „lelki tükörrendszerünket”, amellyel a befogadás különféle útjai nyílnak meg előttünk. Naplóiban megfigyeljük az önmagát figyelő Csáthot. Zeneműveiben, novelláiban, egyetlen fennmaradt festményében pedig a benyomásokat, amelyeket keltenek bennünk, és akkor nem fog érdekelni semmi más bennünket, mint az, hogy kicsoda Csáth Géza, és hogy kik vagyunk mi magunk, és hogy ami eközben esik, jó vagy rossz-e?

A Cigarettes After Sex dream pop zenéje mindenféle giccs nélkül hozza a szerelem érzését, finoman suhanva át a hallgatón. A zenekar két éve nálunk is bemutatta cím nélküli, debütáló lemezét az A38 Hajón, tavaly pedig a Szigeten is láthattuk őket, most azonban már készülő, friss dalaikkal vágnak neki újabb turnéjuknak, így június 9-én bennünket is ismét elvarázsolnak film noir hangulatú zenéjükkel az Akvárium Klubban.

Hétfő

Június 10-én, pünkösd hétfőjén ingyenes családi napot rendeznek a Tabánban, ahol koncertek mellett rengeteg gyerekprogrammal is készülnek a szervezők. Lesznek kézműves foglalkozások, arcfestés, óriás buborékfújás és pünkösdi hétpróba is.

Waldorfeszt az az ötszáz fős kisfesztivál a Dunakanyarban, ahol a vendégek, zenészek, programosok, szervezők együtt, felszabadultan és kötöttségek nélkül hoznak létre varázslatos és békés hangulatot. Az erdő már négy éve öleli a Waldorfesztet, ugyanis 2016-ban költöztették a rendezvényt Zebegénybe, a Szőnyi Táborba. A fesztivált 2019-ben június 7-9. között rendezik meg olyan fellépők részvételével, mint a Kistehén, a Ricsárdgír, a Csaknekedkislány és a Korai Trancemission.

Kedd

Először koncertezik Magyarországon a Three Days Grace! A kanadai rockzenekar folyamatosan rekordokat döntöget, lemezeik pedig sorra a Billboard listájának élmezőnyében landolnak. A csapat tavaly megjelent hatodik nagylemezével érkezik hozzánk, vendégük pedig a Grammy-díjas, szintén frisslemezes Halestorm lesz!

2018 januárjában a Slayer bejelentette, hogy egy utolsó világkörüli turnéra indul, amely Észak-Amerikában vette kezdetét májusban, majd ősszel egy európai koncertkörúttal folytatódott. A turné meghosszabbításában a banda fellép még Dél-Amerikában, Ausztráliában és Japánban is, majd a nyár folyamán visszatérnek Európába, azon belül pedig Budapestre is.

Szerda


A 2010-es évek egyik nagy metal/hardcore sikertörténete, miután a Slipknottal járja körbe Európa stadionjait, az Instantbanad klubkoncertet az A38 Hajó szervezésében június 12-én. Utoljára 2014-ben, még Code Orange Kids néven láthattuk őket a Dürer Kertben: azóta csonkább néven, de annál jobb dalokkal és egyre nagyobbra duzzadó érdeklődéssel övezve működnek tovább.

Június 12-16. között újra együtt ünneplik írók és olvasók a kortárs magyar irodalmat a Margó Irodalmi Fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeumban: az ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal és koncertekkel valódi közösségi élménnyé tegye az irodalmat. Idén a fesztiválon többek között fellép: Grecsó Krisztián, Háy János, Lackfi János, Pajor Tamás, Péterfy-Novák Éva, Szilágyi István, Tóth Krisztina, valamint Takács Zsuzsa, 2019 Aegon Művészeti Díjasa.