A Március 15. téren mindig nyüzsgő a nyári szezon – egyrészt a KIOSK kiülős részén, másrészt a 2018 nyaráig Terasz Budapest néven futó kerthelyiség miatt. Az évek során változtak ugyan néha, de annyira radikálisan mégsem, míg az idei szezon előtt nem kérték a közönség segítségét, hogy milyen új nevet vegyenek fel a megálmodott új tematikához. Az idei nyári vízió pedig nem más, mint az olasz „dolce vita”, vagyis egy olyan terasz kialakítása, mely mind hangulatában, mind ízeiben Olaszországot idézi. Beerősítettek egy pizzakemencével, néhány alap olasz fogással és rájuk jellemző italokkal, s még a neonok is olaszul írják a legfontosabb üzenetet: La vita é bella! – vagyis az élet szép, a Piazzán és azon túl is!

Az időjárás olyan, amilyen, és tényleg kevés volt eddig a napos hétvége, de itt a június, és remélhetőleg tényleg érkeznek a hétköznapokon munkát levezető „kiülések” és a hétvégi ráérős lazítások. Éppen ezekhez a hangulatokhoz jött létre a Piazza, mely az egykori Terasz Budapestet váltotta, egy újrahúzás következtében. Hlatky-Schlichter Hubert és csapata úgy döntött, hogy a kerthelyiségen mind tematikában, mind dizájnban és választékban teker egyet – és biztosra mentek. A gyorsan változó divattémák helyett a hedonizmus örök jelképét, Olaszországot hívták segítségül. Lássuk be, az olasz konyha a világ egyik legnépszerűbbje, válogatós vendégektől a nagy gurmékig mindenkinek megdobban a szíve egy jó, kemencében készült pizza vagy egy sugóval gazdagon készített tészta láttán.

Huberték is így gondolták, és egyrészt még hiányzott a portfólióból maga a pizza, másrészt egy pörgős napot dunai naplementével és nápolyi pizzával zárni, kicsit lassítva a tempón: elég kellemes élmény.

A pizzatészta receptje és a fogások összeállítása természetesen most is Orosz Gábor feladata volt: a séf pedig elég hamar kitalálta a Piazzára szabott receptúrákat. Mivel a városban azért már egyre több helyen találkozhatunk minőségi pizzákkal és belőlük is sűrűn a nápolyi típusút készítik, ezért hiába mentek biztosra magával a tematikával, nagy fába vágták a fejszét, hiszen elég erős csapatban kell helyt állni.

A Piazzán 200 ember tud leülni egyszerre, egy egész hosszú söntést alakítottak ki, és az árnyékolást is megoldották, szerencsére hivalkodó, márkanevek nélküli, logózatlan napernyőkkel. Ez még egy plusz pont, mert lássuk be, néha ezek a tarka ernyők sokat rontanak az összképen. Kis kapukat is installáltak, rajtuk színes neonfeliratokkal hirdetik olaszul az élet szeretetét.

Italválasztékuk a kötelező elemek mellett szintén Itáliára lett hangolva: üveges olasz sör, akár 1,5 literes, karafban érkező Aperol spritz, Hugo, Rossini, Bellni, Negroni koktélok, proseccók, valamint lambruscók reagálnak a témára. Egy pohár prosecco 850 forintért kerülhet a kezünkbe, a kedves narancsszín nyári ital pedig 1800 forint, 1,5 literes verziója pedig 6300 forintért iható náluk.

Megkóstoltuk a pizzát, végig is néztük a Bufalina (2950 forint) névre keresztelt „modell” készültét. Ez egy margherita, kifinomultabban, bivalymozzarellával pakolva a paradicsom, bazsalikom és olívaolaj mellett. Egy kis show-t is végigkövettünk a tészta dobálásával a középpontban, és nem volt egészen két perc a sütési idő, már landolt is előttünk a gőzölgő pizza. Szép, levegős, hólyagos szélű darab, középen vékony tésztával, éppen megfelelő mennyiségű feltéttel. Ha egy tippet adhatunk, olasz módra, hajtogatva együk, mert egyébként könnyen leborulhat a feltét! Tíz változatból rendelhetünk, 2190 forinttól 3250 forintig mennek az árak és többnyire paradicsomos alapú receptúrák szerint készülnek – kivéve két gombás verziót, melyeknek vargánya és szarvasgombakrém az alapja.

Kóstoltunk egy klasszikus bolognai pennét (3250 forint) is, ami hozta a kötelezőt, markánsan, bolonyaisan és egy friss kerti salátából is csipegettünk. Természetesen vannak antipastik, további saláták, bruschetták, a kemencében a pizzák mellett pedig készül lasagne, halétel is. Az is evidens, hogy egy tiramisùval is lefojthatjuk a pizzát, de rum babá és vodkás-citromos colonel is készül a Piazza desszertpályáján.