A nagy év végi összegzések előszeleként is felfogható a minden évben Budapest novemberi születésnapja körül átadásra kerülő építészeti díj. Az idei mezőny igencsak erős volt a 25 pályázóval, amelyek a közelmúlt legjobbnak ítélt új épületeivel és felújításaival, közte sok nagy kedvencünkkel. Mutatjuk a győzteseket.

Idén 20. alkalommal adják át a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építészeti Kamara közös díját. Az idei 25 pályázó között a nagy presztízsű műemléki épületek felújításai mellett izgalmas kortárs épületeket és átépítéseket is találunk, a középkori alapokkal rendelkező épülettől a Kádár-kockáig, felvonógyárból lett irodaháztól az ország legnagyobb céges székházáig, szakrális épületeken át egyetemi campusokig.

Az elmúlt évek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Budapest Építészeti Nívódíján nem a lépték számít, hanem a szakmai kompetencia és az értékteremtés, így szállhat veresenybe egymás mellett egy műemléki környezetbe illesztett akadálymentesítést szolgáló teraszfelvonó egy villamoskocsiszínnel. A funkciók változatossága a díjazott épületekben is visszaköszön – 2019-ben öt épület kapott dicséretet, kettő kiemelt dicséretet és egy vittel el a nívódíjat.

A dicsérettel kitüntetett épületek közt szerepel a MOME Műhelyház, Műteremház, Médiaház együttese, a Magyar Telekom és a T-Systems Hungary közös székháza, a XIII. kerületi Klapka Központ Szolgáltatóház, a Váci úti irodafolyosón álló NEXON irodaépület és mélygarázs és a Pestszentimrén álló Kastélydombi Luther-kápolna.

A kiemelt dicsérettel jutalmazott épületek között találjuk az Újpesti Piac és Vásárcsarnok és UP Újpesti Rendezvénytért és az angyalföldi Láng Művelődési Központot. Újpesten több évtizede nem volt olyan volumenű beruházás, mint a 2018 szeptemberében átadott megújult piac és rendezvényközpont. A Firka Stúdió tervei szerint felépült modern, háromszintes, üvegfalú épület a városközpont átalakításának első lépése volt, és az egész olyan benyomást kelt, mint egy alternatív pláza, ahol lehet shoppingolni, csak épp fast fashion üzletek helyett zöldség-gyümölcsös standok, húsospultok állnak a rendelkezésünkre, multiplex mozi helyett pedig színházba, koncertekre, kiállításokra vagy jógaórákra, kismamaklubokba lehet járni.

Az angyalföldi legendás Láng Művelődési Központ tekintélyes múltra tekint vissza, az itt álló kultúrház még 1932-ben épült a Láng Gépgyár dolgozói és családtagjaik művelődése, oktatása és szórakozása céljából. Az 1970-ben Tokár György tervei alapján kibővített épület rekonstrukcióját az Archikon készítette el. A látványos téglahomlokzat mögött az eredeti anyagok és szerkezetek megtartására törekedtek, megőrizve a világháború utáni modern építészetünk egyik jellegzetes alkotásának szellemiségét.

Budapest Építészeti Nívódíját idén a régi budai városháza Szentháromság téren álló, csaknem 800 éves múltra visszatekintő épületének rekonstrukciója kapta. A jelenlegi épületet Buda 1686-os visszafoglalása után a 13. századi házak maradványaira kezdték el építeni, így a részletekben keverednek az ősrégi vörösfenyő gerendás terek, a barokk elegancia és a bámulatos építészeti bravúrokkal léltrehozott modern terek. A végeredmény egy, a pincétől a padlásig jól használható, a múlt előtt mégis fejet hajtó épület lett.

Az összes jelölt tablóját november 14-30. között a FUGA kiállításán lehet ingyenesen megnézni.