Az indiai konyha varázslatos fűszerkavalkádja még akkor is távoli mesevilágba repít, ha egy kis kifőzdébe ülünk be. Hát még akkor, ha a maharadzsák világára emlékeztető gyönyörű környezetben fogyaszthatjuk el a forró, illatos currynket vagy biryaninkat!

Saer Zulkarnain hét éve érkezett Budapestre, és már akkor sem volt számára újdonság az indiai konyhaművészet tolmácsolása. A budapesti India-fanatikusoknak is ismerős lehet, hiszen első helye a Horánszky utcában lévő Curry House – amely épp költözik, de hamarosan új helyszínen nyit – a város egyik legautentikusabb indiai éttermeként volt ismert.

Saer úgy döntött, a Curry House kellemes, családias hangulata mellé szeretne egy jóval elegásabb, sikkesebb helyet, ahol az ételek mellett a környezet is Indiába repít minket – így nyílt meg két éve a Nyáry Pál utcában a Rajkot Palace. Az indiai nagyvárosról elnevezett egység a város legnagyobb indiai étterme, és annak ellenére, hogy valóban páratlan értékekkel van berendezve – legnagyobb meglepetésünkre – árban a nagyobb indiai éttermek alatt marad.

Az étterem hatalmas, két szint és egy galéria tartozik hozzá, az enteriőr pedig tökéletes keveréke a keleti luxusnak és a visszafogottabb, európai ízlésnek. A plafonról egy valamikori maharadzsa palotájából származó, 100 éves kristálycsillár lóg, a sarokban egy elefáncsont berakásokkal díszített kerek, antik asztalhoz is leülhetünk, a bárpult mögött régi indiai hangszerek figyelnek, és amíg a vacsoránkra várunk, megpróbálhatjuk kisilabizálni a falakat díszítő, egykori maharadzsáknak írt eredeti leveleket.

Az egész étteremből úgy süt a keleti luxus, hogy közben kicsit sincs túltolva – ennek a balansznak köszönhetően pedig az elegánsabb helyeken szinte kötelező feszengés is elmarad. Ugyanakkor a Rajkot érdekes celebspotting hely is – a hazai közönség számára kevéssé ismert Budapesten járó bollywoodi hírességek mellett időnként nemzetközi sztárok is megfordulnak itt – Kabir Bedi, alias Sandokán visszatérő vendégnek számít, legutóbb pedig Will Smith sétált be a stábjával szeptemberben.

Az étlap kifejezetten hosszú, de érdemes az egészet átböngésznünk, és nem leragadni a megszokott ételeknél. A konyhán jórészt indiai szakácsok dolgoznak, így az ételek eredetiségét nem vonhatjuk kétségbe, de az indiai konyhánál nem csak ez számít. A régiós eltérések ugyanis óriási különbségeket tudnak okozni egy-egy indiai étterem konyháján, hiszen ugyanazt az ételt máshogy fűszerezik délen, mint északon. És bár egy hamisítatlan indiai konyháról nem hiányozhatnak olyan legendás fogások, mint a mogul eredetű biryani, a Bengálban népszerű hal vagy a portugál közvetítéseel született vindaloo, sok múlik azon, hogy az adott konyha melyik régió módszereivel operál az ételek készítésekor.

A Rajkot Palace-ban inkább észak felé húznak – vagyis a kókuszos, édeskés déli elkészítési mód helyett a harsanóbb, frissebb, fűszeresebb északi konyha szerint főznek. Az ételeket természetesen minden csípősségi fokozaton kérhetjük, de az alapételnek számító vajas csirke például inkább a komplex, ízes, savasabb szószban érkezik, és nem édeskés, menzás paradicsomlevesre emlékeztető déli módszer szerint készítik.

Szokás mondani, hogy az indiai étterem menüjét legegyszerűbben egy nyitó mango lassival tesztelhetjük – a Rajkotban 10-ből 10 pontosat kapunk – krémes, hűsítő, nem a cukortól, hanem a gyümölcstől édes, a joghurttól pedig tökéletesen savas – az ember alig várja, hogy egy tüzes fogás után tompítsa vele a lángolást.

A közös tálból falatozás elvén több főételt kértünk: a paneer (2200 Ft) vagyis a házi indiai tejsajt óriási és laktató adag, fűszeres krumplihasábokkal és grillezett zöldségekkel érkezik – azok számára, akik nem rajonganak annyira a szószos indiai fogásokért. A felhevített vasedény alján párolt hagymacsíkokat is találunk, melyek vidáman sisteregve karamellizálódnak még az asztalunkon is, mikor nekikezdünk a fogásnak. Akárcsak az egészen különleges ízvilágú, egyszerre forró és hűsítő csirke pudina kebab (2300 Ft) a tandoori kemencében sült, joghurtos-mentás pácban érlelt főfogás tandoori zöldségekkel és fűszeres krumplival.

A ház egyik specialitása a vajas csirkére emlékeztető csirke labadar (2600 Ft) egy fűszerekkel gazdagon pácolt, különleges, sajtos, kesudiós, paradicsomos szószban tálalt, hihetetlenül omlós csirkés étel. A klasszikus kedvenc, a karik – vagyis curryk – közül a bárány vindaloo (3200 Ft) volt a legcsípősebb fogásunk – bár a vindaloo hagyományosan az egyik legfűszeresebb curry, ebből is lehet enyhébb és hard core verziót kérni. A vindaloo-ban omlós báránykockákat takar a sűrű, ecetes, kókusztejes, paradicsomos szósz, és biztos ami biztos alapon akkor is kérjünk ki mellé egy hűsítő mango lassit, ha nem a legcsípősebb változatra szavazunk.

A köretek az indiai konyhában egy külön kategóriát képviselnek, főleg, ha rendes tandoori kemence is van a konyhán. Ezt a naanból, a lapos indiai kenyérből azonnal lehet lánti – minél hólyagosabb, annál jobb a viszony a séf és a kemence között. A Rajkot esetében szerelem lehetett első látásra, mert a naanok felületén nem találunk egy lapos négyzetcentit sem. A fokhagymás (700 Ft) ráadásul tényleg fokhagymás, nem csak úgy megsimogatják egy ecsettel, mint a strandos lángost. A hagymás kulcha (800 Ft) egy hagymás töltelékkel bolodított naan, előételnek, egy kis mentás raitával (650 Ft) is tökéletes.

A rizsek közül sem kell leragadnunk a sima fehér rizsnél, jó pár fűszeres, illatos basmati kreációból válogathatunk – mi a biryanit (800 Ft) és a tejszínnel, vajjal, paneerral dúsított zöldséges puwalo-t (1300 Ft) választottuk – a második önmagában is megállná a helyét.

A desszertek közül két fő típus mentén haladhatunk – a hűvösebb, téli napokon a meleg, indiai tejlabdára, a gulab jamunra (800 Ft) szavazunk, míg a melegebb napokon – vagy egy igazán tüzes curry után – a mangó kulfire(1100 Ft) az indiai konyha tej alapú, ízes jégkrémére.

Bár jó áron kaphatunk ebédmenüt is a Rajkot Palace-ban, ha tehetjük, inkább egy ráérős napon keressük fel, mikor van időnk ízlelgetni a gazdagon fűszerezett húsokat, sűrű szószokat, illatos rizseket és élvezni a sikkes környezetet – mintha csak az Ezeregyéjszaka világába tennénk látogatást.