Van az a sztereotípia, hogy a belső kerületeken, a – szó szerinti – zöldövezetben nehezebb olyan helyet találni, ami egyszerre elegáns és családias, és ahol olyan a kiszolgálás, a tálalás és az étel minősége, mintha a belvárosban lennénk. Van már pár hely, ami rácáfol erre a hiedelemre, de most találtunk még egyet, ahol tökéletesen ötvözik a magas minőségű ételkészítést a vidéki nyugalommal.

Attól még, hogy lassan tényleg beköszönt az ősz, egyáltalán nem kell a négy fal között maradnunk, de az sem törvényszerű, hogy csak a saját lakónegyedünk közelébe mozduljunk ki, ha egy kis levegőre vágyunk. Hűvösvölgy és Zugliget környéke egész évben népszerű célpont, ha egy kis friss levegőre vágyunk, hiszen busszal tizenöt-húsz perc alatt kiérünk a Széna térről.

A Hotel Tiliana a Budakeszi úttól pár lépésre egy egészen más világba repít minket – évszaktól függetlenül. A 3 hektáros birtokot, ami a szállodához tartozik, nemcsak a hotel, hanem a hozzá tartozó étterem, az Etalon vendégei is bátran használhatják.

Unalmas felnőttként is pihentető a laktató hétvégi ebéd után egy séta, de ha gyerekkel vagyunk, akkor kifejezetten jól jön, hogy van hol levezetni az energiát, pláne, hogy akár egy fűtött teraszról is nézhetjük, ahogy a kisebbek a park játszóterén dühöngenek, míg megérkezik az ebéd.

Bár az Etalon bőven nem csak a családosokra tervezett étterem – sőt, a tulajdonos, Homoky Péter kiemelte, hogy kifejezetten olyan helyet szeretett volna, ahol mindenki otthon érzi magát –, sokat tesznek azért, hogy a gyerekkel érkezők kedvezzenek: a parkon, a játszótereken és nyáron a medencén kívül egy igazi kengurura is számíthat az, aki idelátogat, de bent, az étterem területén is van egy játszósarok.

Havonta egyszer pedig gyerekfoglalkoztatást is tartanak, hogy a szülők nyugodtan tudjanak ebédelni, míg a kisebbekkel egy animátor törődik. A gyerekmenü a klasszikus kedvencekből áll össze: találunk rajta paradicsomos tésztát, rántott húst krémes pürével és halfalatokat is, adagonként 800-1200 forint között mozog az ára.

Maga a szálloda – mely a hársfa latin neve után lett elnevezve – 2001-ben épült, de tavaly az Etalon étteremmel együtt teljesen felújították. A konyhát a magyaros-fúziós irányba lőtték be: az étlapon megtaláljuk a hagyományos borjúpaprikást nokedlivel és az elmaradhatatlan vasárnapi rántott húst is, de választhatunk currys spenótlevest vagy keleti bélszínsalátát is. Egy biztos: az adagok inkább hasonlítanak a klasszikus magyar konyha adagjaira, mint egy francia bisztróéra.

Az üdvözlőfogás, ami a legtöbb esetben egy kiskanálnyi adag, itt simán elmenne előételnek is: sertésrilett citrusos lencsesalátával és házi pereccel. A rilett a krémesebb fajta, olyan, amiben nincsenek felismerhetetlen, porcosabb részek, mint ami egy-egy rusztikusabb francia darabnál gyakran előfordul. A lencsesaláta nyugodtan felkerülhetne az étlapra különálló fogásnak: pont tökéletesen főtt, kellemesen frissítő a citrus miatt, és még a lila hagyma mennyisége is nagyon el lett találva. A házi perec a bécsi iskolából került ki, sajtosan és langyosan érkezik.

Előételnek kacsamáj au' trouchon (3600 Ft) és francia tatár beefsteak (3900 Ft) érkezik. A sous-vide kacsamáj krémes, szépen olvad a langyos házi brióson, Varga István séf pedig a klasszikus kacsamájkísérőnek számító cseresznyelekvár mellé egy kis csavart is tett a történetbe egy lágy ízű sósmogyorófagyival.

A tatár beefsteak valóban francia, nemcsak, hogy kaprival, Worcestershire-szósszal és csemegeuborkával van bekeverve, a magyaros mustár, paradicsom, tojás változat helyett, de a vajas pirítós helyett forró sült krumplival érkezik – pont, mint Franciaországban. A kézzel apróra vágott húst savanyított mikorzöldségek kísérik a krumpli mellett.

Levesnek sütőtökvelouté-t (1700 Ft) kértünk: a forró leves a nevéhez híven krémes és sűrű is, markáns tökmagolaj ízzel, kókuszhabbal, és – meglepetés – rántott véres hurkával. A pankómorzsába forgatott hurkafasírtok nagyon jól illenek az édeskés krémleveshez, igazi laktató, télies fogás, szinte már sajnáltuk, hogy nem szemerkél odakint az eső, hogy még kerekebb legyen az élmény.

A főételek közül a tökfőzelék kacsamellel (3900 Ft) igazi telitalálat. Bár a tökfőzelék egy nyáriasabb darab, nagyon érdemes megkóstolni, főleg annak, aki a menzán szerzett tapasztalatok alapján kerüli az amúgy remek főzeléket. A pürésített és párolt tökből álló főzeléket zöldalmacsíkok teszik még harsanósabbá, a kapor pedig hab formájában kap benne helyet. A mellé kapott rosé kacsamell pedig kifogástalan: omlós, puha, rózsaszín szeletek szépen sült bőrrel.

A legkevésbé a mentás-zöldborsós lazacot (4200 Ft) kedveltük, bár a lazac szépen átsült, szaftos darab volt, főleg a klasszikus kísérőnek számító édesköménnyel, a rizottó kicsit keményre sikerült.

A desszert annál nagyobb sikert aratott: az Etalon csokoládétorta (1700 Ft) brownie jellegű, sűrű, tömör piskótáján, habkönnyű narancsos ízű étcsokimousse figyel epersorbet kísérővel. Pont annyira csokis, amennyire egy függő megkívánja, a könnyedsége miatt viszont nyugodt szívvel zárhatjuk vele a menüsort.

Az Etalonban – az ételek mellett – az a legkellemesebb élmény, hogy bár egy családias hangulatú, laza helyről beszélünk, ahova nem kell magunkat puccba vágni, és ahol a sok fény, a krémszínű, kényelmes bútorok miatt úgy érezhetjük, hogy egy barát nappalijában ülünk vendégségben, a tálalás, a kiszolgálás, és emiatt a hangulat is elegáns, különleges élményt kapunk.