Szinte pillanatok alatt elillant a június, de szerencsére a nyár java még hátravan, ami a következő egy hét programjain is jól látszik. Már látogatható Frida Kahlo édesapjának fotókiállítása, a Sportarénában ad koncertet Mark Knopfler, jön a 10. Markett designvásár, hétvégén először lesz autómentes a Szabadság híd, városi séta keretében járhatjuk be a Festetics Palotát és környékét, a gyerekek kedvenc mesehőseikkel kertészkedhetnek, de szülinapozik a Pancs Gasztroplacc, és nem utolsósorban a 24. Budapest Pride Felvonulást is most rendezik meg.

Csütörtök

Július 4-én, az amerikai függetlenségi nyilatkozat kihirdetésének 243. évfordulóján a Carson Coma kikiáltja saját függetlenségét, az együttes először lép fel a Dürer Kert szabadtéri színpadán. A koncert mellett hagyományos amerikai hot doggal is várják a közönséget.
2016-ban, a Burger Barna halála előtti egyik utolsó kiállításnak szintén a Budapest Projekt Galéria adott otthont, most pedig ismét visszatérnek ide képei. Az ingyenesen látogatható, Mozgásban című kiállítás Burger Barna sportfotóiból válogat.

Péntek

Pénteken 20 órától a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film ihlette zenekar lép a Kobuci Kert színpadára, ahol a már említett film dalai mellett a tavalyi Rossz versek zenéi is felcsendülnek majd.

A Briquette steakvacsora-sorozatának következő alkalmán ismét lehetőségünk nyílik bepillantani a steak elkészítésének kulisszái mögé, sőt a SteakTraining kiegészítőjeggyel egy teljes kurzus során sajátíthatjuk el a tökéletes steakhez nélkülözhetetlen tudnivalókat.

Az első sikeres estét követően újra a rum és a cumbia zenei stílus kerül a középpontba a Bélában. Az Irie Maffia egyik alapítója, Élő Márton fog gondoskodni a latin-amerikai ritmusokról, miközben különböző rumok és rum alapú italok fokozzák tovább a hangulatot.

Szombat

Július 6-án rendezik meg a 2019-es Budapest Pride Fesztivál záróeseményeként a 24. Budapest Pride Felvonulást, ahová az LMBTQ közösség tagjai mellett mindenki mást is várnak, aki elfogadó, kirekesztés- és erőszakmentes társadalomban szeretne élni.
Ezen a nyáron sem maradunk Szabihíd nélkül, azaz július mind a négy hétvégéjén autómentessé válik a Szabadság híd, hogy különféle civil szervezésű programoknak adjon otthont. Az első hétvégén koncertezik a hídon a Dope Calypso és a Belau, de lesz jóga, capoeira-bemutató és spártai edzés is, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Egy forró nyári este erejéig az Irie Maffia visszatér ahhoz a trópusibb hangzáshoz, amivel annak idején indult. A reggae mellett persze nem fognak hiányozni a keményebb slágerek sem, de a kifejezetten erre a koncertre összerakott „Beach Party” show-ban még ezek a dalok is más köntösbe bújnak majd. A banda vendége a szintén rokon műfajokban mozgó Ocho Macho lesz, akik az elmúlt 15 évük legkedveltebb dalait hozzák el a Budapest Park közönségének.
Második etapjára készül a Majorka friss sorozata, ahol ismét három fellépőt látnak vendégül. Érkezik a Tilos Rádió legfiatalabb műsorvezetője (Benc), a Budapest Open Mic Nights szervezője (Tim Atkins) és a szintén a Tilos Rádióból ismert Slanki is.
Minden hónap első szombatján CD-k, bakelitek és kazetták lepik el a placcot a Szimpla Kertben, ez pedig nem lesz másként július 6-án sem. A déltől kora estig tartó börzére a belépés ingyenes.
Greetings From Budapest sétáján bejárhatjuk az egykori Mágnásfertályt, megismerhetjük kialakulásának történetét, palotáit, bérpalotáit és bepillantást nyerhetünk az itt élők egykori monarchiabeli mindennapjaiba, az arisztokraták és a cselédek életébe. Megtudhatjuk, hogy milyen volt egy igazi bála Festetics Palotában, vagy hogy hogyan került egy skót lord lánya Magyarországra, visszautasítva a monacói hercegi trónt.

Vasárnap

Július első vasárnapján ünnepli 3. születésnapját a Pancs Gasztroplacc az Élesztőház udvarán, ahol a már megszokott termelői és kézműves termékekből válogathatunk, köztük vegán verziókkal is. A szezonális zöldségek, gyümölcsök és egyéb készítmények mellett egy finom ebéddel is várnak bennünket a szervezők.
10. Markett dizájnvásárt szervezik vasárnap a Lumen Kávézó kertjében. Természetesen ezen az alkalmon is rengeteg hazai tervező munkáiból válogathatunk majd, kezdve a bőrhátizsákoktól, egészen az irodalmi zinekig vagy akár fürdőruhákig. Újra örökbefogadó napot tart az Eszkuláp Állatvédő Egyesület a Kertemben, ám ezúttal a nagyobb testű kutyák fognak elsőbbséget élvezni. Azok, akik nem tudnak befogadni egy ebet sem, önkéntesként segédkezhetnek.

Negyedik alkalommal rendezik meg a Thai Fesztivált a Vajdahunyad várában. Az egy napos gasztrokulturális eseményen a thai kulturális programok, fellépők, látványfőzés mellett hat étterem gondoskodik majd az autentikus kulináris kalandokról, de vásárolhatunk eredeti thaiföldi portékákat is.

A Sétaműhely városi sétáján megismerhetjük a Rózsadomb környékének török időkből származó történeteit és épületeit. Az ottomán hódítás idején ez a terület elsősorban a nyugalom és a természeti kincsek szimbóluma volt, ékes bizonyítéka ennek a Veli Bej Fürdő, valamint a mai Lukács Fürdő forrásaira épült egykori török fürdő is.

Július 7-én ingyenes workshopot szervez gyerekeknek a Futrinka csapata a Kabinnál. A foglalkozás a mozgás és a nyomhagyás összekötésén alapul, egymásból nyernek inspirációt. A workshop során a tudatos felépítés következtében észrevétlenül, a nagy játék hevében, a gyerekek különböző képességei és készségei is fejlődnek.

Hétfő


A Black Stone Cherry pár éve már bebizonyította, hogy az A38 Hajó koncerttermében is éppúgy lehet üvölteni a refréneket, és a súlyos riffek csak még jobban letépik a fejeket. Most itt az újabb alkalom egy kis southern zúzdára, hiszen a Black Stone Cherry legutóbbi, tavaly megjelent, Family Tree című albumával érkezik.

  • Próbálj ki egy vizes programot!


Nemrég megjelent gyűjtésünkben 5 remek vizes programot ajánlunk nektek Budapesten és a közelben, amik segítségével lehűthetitek magatokat a kánikulában. Pattanjatok SUP-ra vagy szörfdeszkára, de ha nagyobb adrenalinlöketre vágytok, arra is van lehetőség egy jó motorcsónakos száguldás alkalmával!

Kedd

Mark Knopfler, minden idők egyik legsikeresebb előadója, hosszú kihagyás után újra turnéra indul Down The Road Wherever címmel megjelenő új albuma anyagával, amelyet a legnagyobb szóló sikereivel és a legendás Dire Straits slágerekkel egészít ki. A show-t július 9-én a Sportarénábában is láthatjuk.
Kedden ismét vetítik a Bem moziban a Christopher McCandless kalandjait feldolgozó, Út a vadonba című filmet. A mára kultikussá lett alkotás Sean Penn rendezésében és Eddie Vedder zenéjével mutatja be a sokak szerint idealista, mások szerint ugyanakkor vakmerő és azóta szimbólummá vált kalandor végzetes szabadságvágyát.

Szerda

Július 10-én, a TRIP Hajó teraszán, a megszokott zenekaros felállástól eltérően, duóban ad akusztikus koncertet Szeder és Szabó Árpád. Az ingyenes koncerten mindhárom korábban megjelent Szeder-album dalaiból hallhatunk majd egy-egy átdolgozott verziót.
Játékos kertészkedős foglalkozás 3-10 évesgyerekeknek (és szüleiknek) a Szamóca Kiskertész Klubban a Füvészkertben. A program két részből áll. Lesz egy vezetett séta a Füvészkertben, mikor növényekkel ismerkednek meg a gyerekek, az aktuális mesehős segítségével és lesz egy ültetős, alkotós része a foglalkozásnak.


A kiállítás Guillermo Kahlo Mexikóban az 1900-as évek első három évtizedében készült különleges építészeti fotográfiáit mutatja be, melyek születésének folyamata hatással volt lánya, Frida Kahlo, a 20. század emblematikus festőnője művészi formálódására is. A kiállítást nemrég mi is megnéztük, ide kattintva olvashatjátok beszámolónkat.