Néha ott találunk rá a legédesebb ízekre, ahol abszolút nem számítunk rá: például egy, a Vaskapu utcában nyitott dél-amerikai kávézó-desszertező-reggelizőben. Az Eleche-ben ugyanis nem spórolnak a „spanyolok Nutellájának” is hívott karamellizált tejkrémmel: a kávétól az ország linzervariánsán át a pohárkrémekig mindenbe kerül belőle. Ha pedig valamivel ellensúlyoznánk, kérhetünk többek közt empanadát is. Elmondjuk, miért érdemes felkeresni a kilencedik kerület legújabb helyét.

Bár Budapesten kóstolhatunk már thai fagylaltot, francia macaront, olasz cannolót vagy állati eredetű összetevőktől mentes desszerteket is, a „spanyolok Nutelláját”, a dulce de leche-t eddig hiába keresték a főváros édesszájú lakói. Pedig a gyerekkori vásárokban kapható tejkaramella ízvilágát idéző, lényegében egy nádcukorral készült karamellizált tejkrémet jelentő különlegességet Spanyolországban vagy Portugáliában szinte mindenhez bőven adagolják: palacsintához, kávéhoz, különböző süteményekhez, de kanalazzák csak magában is.

Englert Szilvia és párja pont erre a hiányra éreztek rá: miután több országot is bejártak, és tökéletesítették a saját receptjüket, hazatérve megnyitották az Eleche-t a Vaskapu utcában.

De ha már saját helyben gondolkodtak, nem álltak meg a sima, elvihető dulce de leche-nél (990 forint); készítenek vele brownie-t (500 forint), ami meglepetésünkre így sem volt túl édes, viszont kellemesen új élmény volt a fővárosban kóstolható klasszikus amerikai verziók után, vagy a tres leche torta (550 forint) tetejére is kerülhet.

Utóbbi egyébként egy dél-amerikai sütemény, amelynek lényege a nevét adó „három tej", azaz zsírdús tejszín, sűrített és cukrozott-kondenzált tej – édesszájúaknak kötelező megkóstolni!

De a régió cukrászkülönlegességeinek itt fellelhető listáján ott van még az alfajores (290 forint) is, ami lényegében az argentinok linzere. A keksz liszt és kukoricakeményítő keverékéből készül, ettől  nagyon omlós és könnyű, a töltelék pedig a már említett tejlekvár, az egészet pedig meghempergetik kókuszreszelékben. Ugyan csak három hete nyitottak, de már vannak, akik csak ezért ugranak be, és bevalljuk, megértjük őket.

A sósabb ízek kedvelőinek jó hír, hogy a felsoroltak, valamint a különböző (mangós, epres, vagy épp feketeerdős) pohárkrémek (500-550 forint) mellett van empanada (900-950 forint) is.

Utóbbi egy omlós tésztatáska, amibe spenótos, vagy akár sonkás-sajtos tölteléket tesznek, és egy kevés salátával tálalják, de akár el is vihetjük magunkkal, ha sietünk.

Ha pedig nem esik útba munkába menet, van egy jó hírünk: Szilviék már tervezik a második egységet, immár egy központibb helyen.