Bár a fővárosban egyre könnyebben találni állati eredetű összetevőktől, vagy szójától/gluténtól mentes ételeket, desszertek terén már közel sem ennyire bíztató a helyzet – főleg ha olyanokat keresünk, amelyekre mindegyik fentebbi kitétel illik. A ma megnyitott Plantmilkywaybe azonban nem csak az egészséges táplálkozás híveinek érdemes elzarándokolnia: a különböző sütemények minden téren ott vannak Budapest legjobbjai között.

Sőtér Kitti négy éve cukrászkodik, és főleg egészségügyi problémák miatt váltott növényi alapú táplálkozásra, de miután ez segített rajta, kitartott mellette. Így viszont már egyre kevésbé fért bele neki, hogy olyan édességeket készítsen, amiket ő maga nem szívesen eszik meg. Viszont – jogosan – azt vallja, hogy a különböző ételérzékenységek, valamint mindenmentes étrendek nem játékok, nem lehet őket otthon sütni, kell hozzájuk egy steril konyha. Ami március 25-én, Plantmilkyway néven meg is nyitott a Csarnok tér 6. alatt.

Ottjártunkkor pedig kiderült, hogy tényleg nem túlzás a mindenmentes jelző: amellett, hogy egyetlen termék sem tartalmaz állati eredetű összetevőket, glutén- és szójamentesek is, ráadásul vannak opciók az olajos magvakra allergiások és az olajmentesen étkezők számára is. 

Bár a kínálat a tervek szerint folyamatosan változik majd, pár olyan különlegességet már meg tudtunk kóstolni, ami valószínűleg hosszú időn át nem kerül majd ki a pultból. Ilyen volt például a málnamousse pisztáciaalapon, középen málna-rózsa zselével (800 forint), a csokoládéskeksz entremet a tetején földimogyoróval és csokoládé ganache-zsal (870 forint), vagy a brownie (865 forint), amelybe itt feketeribizlizselé, a tetejére pedig törökmogyoró entremet kerül.

Megkönnyebbülésünkre egyiket sem éreztük túl töménynek vagy nehéznek; a nyers vegán süteményekkel szemben többet is meg tudtunk enni belőle együltő helyünkben. Ráadásul nem csak utóbbi „színtéren” bizonyultak kiemelkedőnek – akár még a Málna The Pastry Shoppal való összehasonlításban is megállnák a helyüket. Az azonos nevű gyümölcsből készült mousse-uk például gyümölcsös és könnyű volt, míg a nyers répatorta (815 forint) tetejére helyezett aszalt sárgabarackkockákért komoly harcokat vívtunk.

Ráadásul a kávé is a Casino Moccától érkezik, így tényleg semmi akadálya, hogy a Plantmilkyway a főváros egyik legkedveltebb desszertezőjévé váljon, nem csak a különböző érzékenységgel küzdők vagy speciális étrendet követők körében. Az egyetlen, ami ennek gátat szabhat, az a befogadóképessége: a zsebkendőnyi méretű térben alig páran férnek el, de már vannak tervek egy kisebb teraszt illetően.