Ismét összeválogattuk, merre érdemes elindulni, miről nem érdemes lemaradni az elkövetkezendő egy hétben, a termelői piacoktól a cseresznyefák virágzásáig. De azt is elmondjuk, hol kóstolhatod meg először az Ivan & The Parazol első saját sörét, és hogy mikor mutatják be a Virágvölgy rendezőjének új dokumentumfilmjét.

Csütörtök

A kiállításon szereplő alkotók az ételhez és az étkezéshez kapcsolódó, folyamatosan változó ízlések és kapcsolódási pontok ismeretében hozzák létre műveiket, alakítják ki saját stílusukat. Alkotásaik közös nevezője egyrészt az étel mint eszköz, másrészt a képi megfogalmazás játékossága. A teamben dolgozó fotóművészek és stylistok a németalföldi festményeket idéző képi világtól a minimalista megfogalmazásokig nagyon tág stíluspalettáról dolgoznak.
Mindannyian ismerjük a halogatás nyomását, amikor ide-oda tologatjuk a feladatainkat, és újra és újra azon kapjuk magunkat, hogy elárasztanak minket a teendők. A tennivalók elvégzésének elhalasztása minden embert jellemezhet. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor arra vagyunk motiváltak, hogy ne csináljunk semmit. Ezen az előadáson a halogatással való megküzdésről, a halogatás legyőzésének eszközeiről és a halogatás hatásáról is szó esik majd.

Április elején már első születésnapját ünnepli a BÉLA, aminek igencsak megadják majd a módját, hiszen rögtön négy napon át fogják tenni mindezt! Április 4-7. között új ételek és koktélok is debütálnak, de nem maradunk koncertek (többek közt Szabó Benedek és Szilvási Gypsy Band)és DJ-k (például Cadik) nélkül sem.
Bognár Szabi a billentyűk mögött rövid idő alatt igen jelentős utat tett meg: a Soul Clapes stabil pozíció után párhuzamosan épült fel különleges, jazzből, afrikai hatásokból, hip-hopból és broken beatből építkező projekte az Abasé, valamint az egyetlen hazai afrobeat orchestra, a The Mabon Dawud Republic. A mostani jazz sessionön rengeteg improvizációval fűzi majd egybe mindezeket az elemeket, ebben a segítségére Czirják Tomi és Koroknay Andris lesznek.

;t=1s


Az elektronikus metalcore egyik kulcszenekara, és talán legenergikusabb együttese, az itthon már számos felejthetetlen koncertet adó Enter Shikari az utóbbi években főleg fesztiválokon lépett fel, szóval már itt volt az ideje egy újabb zúzós, felejthetetlen hangulatú klubkoncertnek.
Egy budapesti lakásba végrehajtó érkezik, hogy kilakoltasson egy öregasszonyt, mindezt azonban egy váratlan fordulat megakadályozza. Kiderül, hogy a lakás sötét titkokat rejt, amelyekkel az új lakók is kénytelenek szembesülni. Mundruczó Kornél egyszerre költői és provokatív előadása olyan kérdéseket feszeget, mint hogy magunk választjuk a sorsunkat, vagy eleve elrendelt életutakat járunk be? A darab szereplői látszatéleteket élnek, melyek beidegződései messze túlmutatnak a pillanatnyi politikai állapoton. Az előadás két duettje két széljegyzet egy olyan társadalom margójára, ahol az igazságtalanság szokásjoggá vált.

Péntek


A Magyar Nemzeti Múzeum patinás épületében az ország legnagyobb múzeumi játék-szemléjét szervezik. Az ország különböző pontjairól érkeznek a játékok, gyakran megálmodójukkal, fejlesztőjükkel együtt. Társasjáték-fejlesztők, múzeumok, művészek és cégek mutatják majd be játékaik legjavát.

A The Caravan's Journal történetmesélői három éven keresztül utaztak Közép- és Kelet-Európán keresztül, hogy történeteket, képeket és változásokat rögzítsenek. Munkájuk eredménye a Nestor, egy egyedülálló projekt, ami emberi arcot ad a régió politikájának. Most először történetmesélők, művészek és fotóriporterek visznek végig egy sokszor elfeledett Európán. A pénteki kiállításmegnyitó egyben a The Caravan's Journal három napos hétvégi workshopjának nyitóeseménye is, amit az Aurórában tartanak majd.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt helyszíneként visszatér a tavasz egyik legjobb kültéri programsorozata, az Akváriumos Tavasz Terasz. A program április 5-én, az elképesztő technórezesbanda, a MEUTE fellépésével indul majd. A tizenkét tagú, fúvósokból és dobosokból álló zenekar techno- és elektronikus zenei klasszikusokat szólaltat meg fúvós hangszereken, rezesbandás kivitelben, ami minden esetben garantáltan megőrjíti a közönséget.


A Wine&U és a Divine Holisztikus Programok bemutatja Pannon lankák nektárján született görög ihlet című borvacsora estjét. Az ötfogásos menüsorhoz ötféle bort lehet majd megkóstolni: lesz például olajbogyós, rozmaringos vörösboros hellászi báránypecsenye sült körettel, amihez a Gobri Pincészet Kékfrankosát kortyolhatjuk, vagy zamatos szarvasjava szaftos zöldségraguval, aromacsomagban sütve, ami jól harmonizál majd a Dániel Pince Merlot-jával.

Az Ivan & The Parazol tagjai saját bevallásuk szerint szerették volna, ha új lemezük (amiről nekünk is meséltek) köré "egy olyan kíséret kerül, ami az összes érzékszervet igénybe veszi: a zene a fülnek, a klipek és fotók a szemnek, az ízlelőbimbóknak pedig egy saját sör." Így született meg egy, a pezsgő és a sör határán egyensúlyozó epres brut ale, ami édes, mégis savanyú, világos, de nem átlátszó, erős, de mégis könnyed.

A filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezőjének, John Carpenternek hátborzongató klasszikusa egyetlen alkalommal ismét a mozivásznon! Eredeti nyelven, digitálisan felújított kópián, magyar felirattal nézheted végig, hogyan hatalmasodik el az őrület az utcákon, miközben a különböző szerepekben olyanok tűnnek majd fel, mint Alice Cooper vagy Donald Pleasence.

Frissítően újító zenéjével a Kuhn Fu jól példázza, hogy önkényesen meghúzott határoknak nincs helye a zenealkotásban. A tagok saját bevallása szerint a stílusuk poszt-romantikus jazz/rock kavalkád, néhol viszkózus, akár egy lávafolyam, máskor viszont vad és intenzív zenei energiákat ütköztet egymással. A Kuhn Fu hangzásvilágának hajtóerejét a torzított gitárhangzások adják, Ziv Taubenfeld basszusklarinétja mellett, ami ebben a felállásban az improvizáció egyik kulcseleme is. Koncertjeiken a közönség igencsak érzelemdús zenei utazáson vesz részt, a darabokban a korai rockzene jellegzetes lüktetése mellett egészen abszurd dallamok is felcsendülnek.
Ha az elmúlt nyarak egyikén már átélted, tudod, mennyire feledhetetlen élmény egy mozgó hajó tetején, hidak alatt, Budapest legszebb épületei között átúszva bulizni ismert DJ-k mixeire, több száz emberrel együtt. Ha viszont te eddig nem tartoztál közéjük, ne aggódj – a LavaLava és a Cruisin ezúttal Denis Sultával együtt száll vízre. A tejfelszőke glasgow-i az a figura, aki amellett, hogy finom és precíz zenéket ír, gond nélkül tesz fel egy ATB számot is. Tőle hangos az internet mostanában, legyen az egy amúgy vállalhatatlan track tökéletes elhelyezése szettjében, leánykérés vagy közönség cowbelleztetés a buli közben. Eddigi két hazai szettjéről minden résztvevő ódákat zengett, és valószínűleg most is a szezon egyik legforróbb szelekciójával fogja beindítani a tavaszt.

Szombat

Etyekre már régóta egyáltalán nem csak piknikezni érdemes jönni; például egy április 6-7-i kiruccanást is meleg szívvel ajánlunk. A kilátások erre hétvégére: egyszerre kinyíló pinceajtók, sok borkóstoló, helyi és vendégborászokkal való beszélgetések, házias, tavaszias ételek, kézműves vásár, kulturális programok és minden bizonnyal nagy nyüzsgés.
Ha épp építkezel, vagy szeretnéd megteremteni a tökéletes otthont, akkor most a megszokottnál még korábban kilátogathatsz a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba a CONSTRUMA Otthonteremtési csokorra. Az építőipar legrangosabb és legnagyobb hazai fóruma idén április 3-7. között öt pavilonban és a szabadterületen vonultat majd fel több száz kiállítót. Egy helyen, egy időben ismét olyan kínálat és számos szakmai program vár majd, amely így, ebben a formában máshol nem elérhető. Szóval ha már építkezel, vagy csak tervezel, vagy épp már a lakásbelső kialakításánál, esetleg a kerttervezésénél tartasz, itt a helyed!
A FIRST Craft Beer ezúttal a BP BARbq csapatával fog össze egy minifesztivál erejéig április 6-án, ahol beizzítják a grillezőket, a finom barbecue falatokat pedig közel tízféle kézműves sörrel lehet majd leöblíteni, miközben DJ zenél a háttérben. Hála a már minden kétséget kizáróan beköszöntött tavasznak, az eseményt szabadtérre tervezik, de a gasztronómiai élvezek mellett lesznek ingyenes főzdetúrák is.

Most szombaton ismét tavaszi sétát szervez az Urban Jungle Budapest a Füvészkertben, ahol Koltai Tamás botanikus vezet végig mindekit, miközben a Füvészkert történetéről, a növények közérzetünkre gyakorolt hatásáról és a szobanövények gondozásáról is beszél majd.
1944 végén Újlipótváros területén jelölték ki azt a gettót, ami a maga nemében egyedülálló volt Európában. A Miénk a ház túráján a “kisgettó” fontosabb helyszíneit járhatjuk végig, megemlékezve azokról a diplomatákról, akik akár életüket is kockáztatva emberek ezreit mentették meg.

Az amerikai jazzt és funkot a tradicionális etióp dallamokkal egyedien ötvöző Hailu Mergia zenekara, a Walias Band volt az egyik legmeghatározóbb együttese az etióp klubzenei életnek az 1970-es években, így nem véletlen, hogy még a legendás Mulatu Astatke is szerepelt az egyik lemezükön. Mergia 1981-ben Amerikába emigrált, az azóta eltelt több, mint harminc év alatt taxisként dolgozott, de a zenélést sosem hagyta abba. Amikor nem volt akkora forgalma, sokszor előkapta szintetizátorát és a kocsijában zenélt. Akkor vett hatalmas fordulatot az élete, amikor Brian Shimkovitz, a legendás Awesome Tapes From Africa bloggere és zenegyűjtője újra felfedezte őt és kiadta két lemezét. Ennek köszönhetően azóta intenzíven turnézik világszerte, az őt övező megnövekedett figyelem végre méltó helyére teheti az etióp jazz koronázatlan királyát.

Több mint két évtizedes karrier a lemezjátszók mögött, rezidencia az ős-Tresorban és a legendás Ostgut Tonban, valamint a Berghain koronájában, a Panorama Barban. Ez már önmagában több mint figyelemre méltó pályafutás, de Tama Sumo emellett máig az egyik legizgalmasabb, és szerényebb DJ, akinek a house ezer árnyalataiban pompázó szelekcióiról máig ódákat zengenek. Nem kérdés, hogy a szezon egyik legmaradandóbb partijára érdemes készülni.

A brüsszeli Felix de Laet egyike a kurrens EDM-színtér legfontosabb alakjainak, aki már rögtön egyik első megjelenésével, az Are You With Me-vel egy globális slágert alkotott. Nem véletlen, hogy a dal Armin van Buuren kiadójánál jelent meg, ahogy az sem, hogy olyanok követték, mint a Reality, a Like I Love You vagy a Melody. A rá jellemző jazzes-napfényes deep house pedig még az Akvárium termeibe is beengedi majd a napfényt.

Vasárnap


A japán cseresznyefák áprilisi virágzásához kapcsolódóan 2019-ben is megrendezik az ELTE Füvészkertben a Sakura ünnepet, melynek során két egymást követő hétvégén is a japán kultúrához kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket. Lesz többek közt gasztronómiai workshop, harcművészeti bemutató, élményfestés, valamint mangarajzolás is.

Több mint nyolcvan termelő árui közül lehet majd válogatni: lesznek mézek, szárított és csemege gombák, különböző lekvárok, szörpök, zöldségkrémek, borok, péktermékek, sonkák, és sajtok. De a vásár főszereplői a sült kolbászok lesznek, amelyeket több ízben is kínálnak majd a standok.

Az áprilisi kiskertpiac már teljesen a „kizöldülés” jegyében telik majd az Anker’tben, virágokkal, zöld növényekkel, palántákkal, illetve már némi friss termelői gasztronómia kínálattal. A tavaszi zsongásból persze a természetes dizájn, valamint szépségápolási termékek sem fognak kimaradni.

Az Anna Amélie következő workshopján ismét fazonbeli megkötés nélkül készíthetsz magadnak vagy ajándékba menő táskákat. Április 7-én, az Üllői úti Anna Amélie Studio lesz a workshop helyszíne, ahol az egész délutánt rászánhatod majd az alkotásra.

Az Urban Jungle Budapest workshop-sorozatán (amiről már szintén írtunka szobanövények gondozásáról tudhatjuk meg a legfontosabb alapvetéseket annak érdekében, hogy növényeink még jó sokáig velünk maradhassanak. A három órás elméleti és gyakorlati foglalkozáson az alábbi kérdéseket biztosan körül járják majd:
A rendhagyó eseményen először Háy János legújabb novelláskötetét mutatják be a POKET sorozat tizenötödik részeként az Európa Könyvkiadóval együttműködésben. A bemutató után Háy János és Beck Zoltán közös koncertjét, a HáyComeBeck-et láthatod majd, valamint az esten debütál majd a POKET projekt első versválogatása A szarvassá változott fiú címmel.

Éteri szépség, elvitathatatlan karakter és megkapó tehetség, e pár szóval nyugodtan summázhatjuk a többek között David Lynch-csel is rendszeresen együtt dolgozó Chrysta Bell munkásságát. A jelzőkre ráadásul az amerikai díva már színészként, modellként és zenészként is maradéktalanul rászolgált, amiről eddigi budapesti fellépéseinek egyikén már meggyőződhetett mindenki. Ha te nem tartozol közéjük, a hét utolsó napján negyedik, Feels Like Love című lemezének bemutatóján pótolhatsz.

Hétfő

Egy család bikatenyésztéssel foglalkozik vidéken, Mexikóban. Esther a farm irányításáért felel, míg a férje, Juan, a világhírű költő, az állatok nevelésén és kiválasztásán dolgozik. Miután Esther viszonyba kezd az egyik lóidomítóval, Juan kénytelen lesz szembe nézni a saját és a társa elvárásaival, hogy megmenthesse a kapcsolatukat.

Kedd


Az esemény Fenyvesi Orsolya, Izsó Zita, Nagy Hajnal Csilla, Simon Bettina és Terék Anna közös felolvasás sorozatának legújabb állomása. Az öt alkotó versvilága nem áll távol egymástól, a víz és a tenger metaforája és összetett jelentésrétegei fontos szerepet töltenek be a szövegeikben. Újabb közös estjük ismét egy különleges alámerülés a szimbólum használatának mélységeibe.


A villámkezű szuper dobos, Jojo Mayer visszatér Budapestre. Az elképesztően virtuóz Mayer már tizennyolc évesen a jazztörténet legnagyobbjait kísérte, Monty Alexandertől Dizzy Gillespie-n keresztül Nina Simone-ig. Aztán a 90-es évek elején New Yorkba költözött, ahol a Prohibited Beatz nevű, korszakos improvizatív partysorozatával alapozta meg hírnevét. Mayer zenéjében összehozza a jazz, a drum and bass, a jungle és egyéb stílusok elemeit, így élőben hallgatva kicsit olyan, mintha egy elektronikus zenei bulin lennénk. Lenyűgöző tehetség, aki most Nerve nevű formációjával tér vissza az Akvárium Klub KisHalljába április 9-én.

Szerda


A Szabihíd egyik fő alapértéke a befogadás és az önszerveződő fejlődés, melynek új formátumait és a különböző műfajokban alkotók együttműködési lehetőségeit a szervezők tematikus konferenciák és tudásbörzék keretében térképezik fel. A Trafóban tartandó helyszínspecifikus kulturális programokat tervező workshop célja, hogy idén olyan színházi előadások, zenei produkciók és installációk szülessenek a Szabadság hídon, melyek célzottan használják épített adottságait és bevonják műszaki értékeit.

A Várkert Irodalom a Nagy Magyar Versek című irodalmi sorozatában havonta költői esttel örvendezteti meg nézőit: ismert színészek, egy népszerű zenész, mindig más szervező gondolat, összefűző ösvény.
Az ENEMVÉ 8.0 a bohóságról, a mohóságról és a tavaszról szól: madárcsicsergés varázslata, hangorgia, színek diadala, vidámság és lakoma. Minden sok és mindenből elég. És tele a pocak és tele a pohár!


A klasszikus hard rockot metalcore-os hatásokkal, valamint filmzenés elektronikával ötvöző kvartett az év legsúlyosabb breakdownjait, valamint leghimnikusabb szintetizátorfutamait szállítja majd a rajongóknak.
Csuja László rendező (Virágvölgy) első dokumentumfilmjében érzékenyen és sokrétűen ragadja meg egy fiatal férfi belső küzdelmét, melyben az intim családi pillanatok és a mobiltelefonos selfie-kultúra hatására testközelbe kerül a háború. A Kilenc hónap háború világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.