Március végén újranyitott Magyarország első vegán ételudvara, a Vegan Garden. A Dob utcai Rácskertben parkoló, tavalyról már ismerős street foodos kocsik mellé azonban idén érkezett még egy. Az ország egyik legismertebb, állati eredetű összetevőket nem használó séfje, Steiner Kristóf ugyanis az Ellátó Street Food Udvar után itt parkolta le guruló gasztromobilját, hogy tíz receptjével tovább színesítse a hely amúgy is elég változatos kínálatát. Megkóstoltuk a Kristóf's Kitchen fogásait, például a mogyoróvajas-karamellás csokoládészeletet és a gesztenyés gombaragut.

Steiner Kristóf tavalyelőtt egy sárga Robur busszal hajtott bele a fővárosi vegán gasztroszíntérbe, de a neki otthont adó Élesztő Food Truck Udvarral együtt pár hónappal később be is zárt. A legnapbarnítottabb és -életigenlőbb szakács persze azóta sem tétlenkedett: kiadott még egy szakácskönyvet, és több pop-up vacsorát is tartott Magyarország különböző pontjain. Március vége óta azok is megkóstolhatják a fogásait, akik valamilyen okból mindegyik alkalomról lemaradtak: a Vegan Gardenben ugyanis megnyitott a Kristóf's Kitchen, ahol egész nyáron kérhetjük a séf tíz ikonikus ételének valamelyikét, valamint az aznapi levest.

Kristóf elmondása szerint igyekezett úgy összeállítani a választékot, hogy a csak itt elérhető különlegességek mellett legyenek olyanok is, amik már ismerősek lehetnek a szakácskönyveiből, vagy a már említett első food truck menüjéből. Utóbbira jó példa a mogyoróvajas-karamellás csokoládészelete (1190 forint), ami lényegében a Snickers vegán megfelelője, vagy a rozmaringos édesburgonyapüré (1490 forint), amit nem véletlenül nem lehetett kihagyni - mi legalábbis nehezen tudtunk leállni vele.

Ezen felül kóstoltunk még ropogós indiai hagymaborzaskát kókuszos koriander chutney-val (1790 forint), amit magában vagy sörkorcsolyaként is szívesen fogyasztanánk. Egyszerre volt izgalmasan fűszeres, és kellemesen édes. A shakshuka aubergine  (2190 forint) nevű közel-keleti "lecsóvariáns" pedig sárgaborsó omlettel érkezett, ami határozottan új szintre emelte a több fővárosi étteremből ismerhető fogást.

A kulináris különlegességek sora azonban itt még nem ért véget: a palak paneer (2190 forint) nevű, indiai fűszeres spenótban pácolt tofukockákat jelentő egytálételről vakon meg nem mondtuk volna, hogy nem egy autentikus kifőzdéből származik, a Vegan Wilderness (1490 forint) pedig, ami gesztenyés gombaragut jelentett zsályával, valamint idény szerint aszalt paradicsommal vagy szilvával, szintén azonnal a kedvencünk lett. Szívesen megkóstoltatnánk bárkivel, aki még mindig úgy gondolja, hogy a vegán diéta egyhangú, és az állati eredetű összetevőket nélkülöző ételekből hiányoznak az emlékezetes ízek. 

Végül egy kesudió-sajttortával (1190 forint) zártuk a vacsorát, ami igazán a mellé adott, egyszerre édes és csípős csilis mangómártás miatt volt emlékezetes. Ugyanakkor így, hogy rövid időn belül egyszerre két vegán süteményző kreációit is kóstoltuk, meg kellett állapítanunk, hogy a Plantmilkyway édességei nemcsak ár/érték arányban, de emlékezetes ízek terén is felülmúlják az itt kaphatókat.

A jövővel kapcsolatos terveit illetően a séf annyit mondott csak, hogy bár hamarosan visszautazik Tel-Avivba, azért időről időre felbukkan majd a food truckban. Egyelőre viszont csak annyi biztos, hogy az idei szezon végéig parkol a Kristóf's Kitchen a Vegan Gardenben, úgyhogy érdemes igyekezni, nehogy a szezon végére azzal szembesüljünk, hogy ez az esély már örökre elhajtott.