Két és fél óra alatt elkapkodták a vegán ételeket az Élesztő Food Truck udvarban, ahol Steiner Kristóf részvételével hivatalosan is megnyitott a Kristóf konyhája elnevezésű egység. Mivel egy hónapja nyitva van kis sárga Robur busz, ez inkább közös ünneplés volt, mint megnyitó, ahol pazar ételköltemények, tunki-tunki szendvicskrémek és szószok, a Fill Good vegán kézműves sütöde kísérleti „laffa” lepénykenyere társaságában kaphattunk ízelítőt a street foodosított vegán konyhából.

Kristóf ritkán jön haza Izraelből, a food truckot jobbkeze, Vajas Balázs séf, a VinoPiano borbár és a Pancs gasztroplacc megálmodója és tulajdonosa viszi, a tunki-tunki oldalt pedig Wertheimer Kinga képviseli. A Kristóf konyhájavegán szakácskönyv 108 nemzetközi receptje közül a legnépszerűbbeket állították össze az étlapon, de szerda este egyfajta összevont menüvel működtek, hogy ne kelljen minden fogást kikérni ahhoz, hogy a vendégek képet kapjanak a busz kínálatáról.

Így egy tálon szerepelt több étel is: a világbéke karfiol tahini joghurttal, fenyőmaggal, gránátalmával és tabuléval (amit önmagában 1390 Ft-ért ehetünk a sárga busznál) a friss zöldfűszerekkel, mentával, gránátalmamagokkal készült tabulésaláta (1190 Ft), a keleties fűszerezésű kuszkusz, a hidegre való tekintettel a népszerű húsmentes chilis bab (1490 Ft), valamint a szerecsendióval, szegfűszeggel fűszerezett görög fasírtgolyósárgarépából (1290 Ft). Naponta 50-60 adag ételt szoktak eladni, így gondolták, elég, ha a megnyitóra ezt megnégyszerezik, azonban mikor Kristóf felállt szakácskönyve dedikálásából, már csak süti maradt, onnantól kezdve csak ittak, mulattak az udvar fűtött páholyában.

Pár fogást megkóstoltunk már korábban az Élesztő Food Truck Udvarmegnyitóját követően, és garantáljuk, hogy még az elkötelezett húsfogyasztók tetszését is elnyerik majd az ételek. A sárga busz menüjén szerepel még padlizsán Bollywood módra, vöröslencsével (1390 Ft), Alu Góbi indiai krumplis karfiol szintén indiai vöröslencsével, dióval, zöldségekkel (1290 Ft), Baba Ganoush libanoni padlizsán tahini joghurttal, fenyőmaggal, hagymalekvárral (1390 Ft), továbbá vegán édességek, saláták. A napi levesek mindig változnak (590 Ft), a szakácskönyvben található krémleves receptjét aszerint variálják, milyen friss zöldségeket kapnak a piacon, és éppen mihez van kedvük. Tervezik, hogy még egy hónapig így marad a menü, tavasszal azonban frissítik.

Bár Kristóf vegán ízei erőteljesen közel-keleti hatásokat tükröznek, igyekszik a fúziós konyhát képviselve felzárkózni a kozmopolita vonalhoz. „Nekem például gyerekes vonzalmam van a rántott és olajban sült ételek iránt, ami korántsem közel-keleti” – meséli nekünk. Erre példa a görög fasírt is, de a következő, még az idén megjelenő könyvében tervez az angolszász fish and chips vegán receptjével is, mert szerinte a „vegán junk food-nak” is van létjogosultsága Magyarországon.

Kristóf Tel Avivban lakáskonyhát visz, gasztronómiai szaklapokban is publikál, és most az Izraeli Kulturális Intézet meghívására jött haza egy Tel Avivról szóló előadás és a hozzá kapcsolódó gasztronómiai workshopok megtartására. A kérdésre, hogy idehaza magyarítani is kell-e a recepteket, Kristóf határozott igennel válaszol, mert az a tapasztalata, hogy a só-bors-paprika-kombóhoz szokott magyar ízlelőbimbók értetlenül állnak az egzotikus fűszerek előtt.  Ezért kicsit visszafogják és egyszerűsítik a fűszerezést, a chili például nem annyira csípős, mint amit ő otthon készítene.

A magyar konyha fűszerkeverékekben annyira nem erős szerinte, de erre magyarázat lehet az is, hogy több hozzávalót igencsak nehéz beszerezni itthon. Ők a szakácskönyvben QR-kódot is elhelyeztek, aminek segítségével meg lehet rendelni a bonyolultabb összetevőket. A zöldséget, gyümölcsöt meg lehet oldani a piacról, de a tahiniért vagy szezámmagpasztátért fel kell kutatni a város eldugottabb üzleteit. Van olyan izgalmas összetevő, amit nem is lehet itthon kapni: Kristóf a lila, savanykás szumákot és a  kakukkfűhöz hasonló zatart haza szokta hozni, de a persian lemonnak itthon még elnevezése sincs, közben kint a legnépszerűbb fűszer: feketévé szárítják, lereszelik, és úgy használják, mint a borsot.

Bár folyamatosan új hatások inspirálják a vegán konyha terén, Kristóf új könyvében azt a célt tűzte ki maga elé, hogy bebizonyítsa: nem kell szuperül felszerelt konyha a finom ételekhez. Az elmúlt egy évben változatos helyeken lakott, nemrég például 2 hónapig egy vitorláshajón folytatta a főzést rendületlenül. Szerinte egy főzőlappal és elektromos sütővel bármit el lehet készíteni, finomat főzni tehát bárhol lehet.
UPDATE: Bezárt