Január második hétvégéjén sem hagyunk senkit iránymutatás nélkül: brunch-ok, kiállítások, színházi bemutatók, lemezpiacok, és még sok más eheti programajánlónkban!

Csütörtök

Közel kétszáz kiállító és ötvenezer látogató. Hazai és külföldi felsőoktatási intézmények, nyelviskolák, szakképzések, duális képzések és a legújabb oktatási fejlesztések egy helyen! Immár tizenkilencedik alkalommal, három napon keresztül várja a látogatókat az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás: a középiskolás diákokat, mesterképzést kereső hallgatókat, szülőket, pedagógusokat, intézményvezetőket és -fenntartókat.

Az interaktív zenei játékok célja az óvodás korú gyermekek zene iránti érdeklődésének ébrentartása, improvizációs készségük kibontakoztatása, hétköznapi tárgyak (légycsapók, óriás csipeszek, óriás gombok, színes sálak, kendők) zenei környezetbe helyezése a fantázia, a kreatív gondolkodás által. A programban a Tesz-vesz muzsika koncepciója él tovább.
"Az én házam a te házad" - szól a spanyol mondás, ennek megfelelően a Tereza bárpultja felett csütörtökön a PIÑA Cocktail Bar két mixere, Vitáris Róbert és Ujj Dániel veszi át az uralmat, hogy különleges tequila alapú koktélokkal alapozzák meg az estéd, hogy zárás után a Tereza executive séfje, Kelemen Áron viszonozza a szívességet és saját mexikói italkreációkkal mesél mindenkinek nyári körútjáról a latin vidéken az ő pultjukat támasztva.

Folytatódik a Hangfoglaló Program és a Hangőr Egyesület közös könnyűzenei filmklubja, amely a popzene és filmipar óvatos frigyének gyümölcseit veszi számba. A kenguru című film Varju István ifjú teherautó-vezetőről szól, akinek minden álma, hogy felveszik a Hungarocamionhoz, és Nyugatra járhat majd egy Volvo F88-as svéd csodával, miközben egy hordozható kazettás magnóról (!) hallgatja a korszak legnépszerűbb magyar előadóit.

A Várkert Irodalom Nagy Magyar Versek című irodalmi sorozatában ismert színészek egy zenésszel karöltve, minden alkalommal más-más szervező gondolat mentén tartanak előadást. Az ötödik felvonás hűségről és hűtlenségről, otthagyottakról és továbbállókról szól. Csalfa, vak reményekről. Elmúló és születő szerelmekről - olyanok versein keresztül, mint Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Füst Milán vagy Kollár-Klemencz László.

A SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál rövid koreográfiák nyitott és nemzetközi szakmai fóruma. A fesztivál célja, hogy a szárnyaikat bontogató, és már tapasztalt koreográfusokat és táncosokat egyaránt bátorítsa, elősegítse szakmai fejlődésüket, legújabb alkotásaikat megismertesse a nagyközönséggel.

A legendás horrorpunk zenekar, a The Misfits második énekese, aki később még a Ramones dobosának, Marky Ramone-nak Blitzkrieg nevű együttese élén is turnézott, visszatér Budapestre! A setlistek alapján pedig saját dalokat épp úgy fog játszani, mint olyan klasszikusokat, mint a Dig Up Her Bones vagy a Crawling Eye.
A Lumen visszatérő formációja ismét sodró energiákkal tölti ki a teret. A Dalinda acapella együttes, autentikus és modern hangzások segítségével meséli el nekünk a női lét szakaszait. Az együttes három fiatal énekese nőies energiával hatja át a közönséget és magyar népi dallamainkat indaszerű játékossággal fogalmazzák meg. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének szakán kezdtek el együtt dolgozni számos autentikus és világzenei produkcióban.

Vedat Akdağ és Incoyotable ismét a grúvikus nyerskelet és a globáldiszkó jegyében DJ-zik, mellettük pedig a Moonbase Patel Disco is pakolgatja majd a bakeliteket.

Péntek

Agota Kristof (Kristóf Ágota) Magyarországon született, Svájcban élt, franciául írt – elsősorban drámákat. Franciaországban megjelent, s azóta tizenöt nyelvre lefordított első regénye fekete humorral átszőtt mese és fejlődésregény egyszerre. Vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről.
A Régészkalandok pizsamaparti kalandos éjszakáján a gyerekek a régészek bőrébe bújva felfedezhetik több tízezer évvel ezelőtt élt emberek kincseit és megfejthetik a régmúlt tárgyainak titkait. A múzeumi élmény zseblámpás kincskeresést, kézműves foglalkozást is tartogat.
A Folyóügy egy felvonásban mutatja be azt a kört, melynek mi is részei vagyunk: a zavaró, frusztráló és néha képtelenül vicces szituációkat, melyekkel nap mint nap találkozunk, a mai Magyarországon, ahol egy kis hatalomra hivatkozva bárki kész pokollá tenni a másik életét professzióján belül és kívül, hogy a végén visszatérjünk az alapkérdéshez: mégis miért egymás kárára élünk?
“Bánom is én, ha elítél az utókor.” Ezzel a mondattal vette kezdetét a keleti fronton zajló etnikai tisztogatás, amiről 1941 nyarán a Minisztertanácsban hoztak döntést. A film kísérletet tesz arra, hogy megvilágítsa az Antonescu-idézet hátterét és elősegítse a történelmi múlttal való szembenézést. A próbák során múlt és jelen, fikció és valóság keveredik, ősi hiedelmek elevenednek meg, régi sebek szakadnak föl, és a politika is szeretné az egészet betiltani. Radu JudeBánom is én, ha elítél az utókor című filmje egy groteszk, ám járható utat mutat a társadalmi méretű történelmi szembenézésre.
Öt év kihagyást követően visszatér a Pushin’ bulisorozat, ezentúl havi egy alkalommal jelentkezik majd az Ambientből bass music, house, garage, electro, IDM és jungle trekkekkel. Az első estén a Farbwechsel kiadó egyik alapítója, S Olbricht mellett Galactic Jackson, Lau és Reload is a pult mögé áll.


A Kimitrak január 11-én második alkalommal lakja be a Három Holló csodás tereit. Az este témája a huszadik század kulturális fővárosa, New York lesz. A New York mítoszt ráadásul nem csak ott megszülető és meghatározóvá váló zenékkel járják majd körbe, meghívjuk a budapesti underground tánc szcéna profi táncosait is a Vibes and Stuff közreműködésével, hogy a táncparkett is kapjon egy erős New York fröccsöt.

A horrorfilm műfajának ez a korai klasszikusa Bram Stoker ismert regényének színpadi változatán alapul. A német némafilm egyik legjobb operatőre, Karl Freund sejtelmesen ködös képeihez Csajkovszkijtól kölcsönözték a zenét. A film sikere számtalan folytatást szült, és világsztárrá tette a vérszívó erdélyi grófot alakító Lugosi Bélát.

A feminista/nonbinary DJ-kollektíva, a Rhythm Sister nem csak az általuk kurált 50/50 mix-széria, hanem kaotikus-extatikus szettjeik miatt is egyike a legszerethetőbb particsinálóknak. Így nem csoda, hogy az Alcázar és a Disko Oriente csapata összefogott, hogy visszahozza őket, ráadásul a bécsi Hanzo & Yamannal karöltve, akik többek közt a beszédes nevű Belly Dance Services kiadót igazgatják.

Scott Monteith egyike azon kevés dub technóproducereknek, akiknek live-jairól ódákat zengenek; bárhová megy, lehetetlenül súlyos dub reggae rekonfigurációk, átütő technó vagy kaleidoszkópszerű house groove-ok töltik be a teret. Produceri tevékenysége mellett ráadásul a Red Bull Music Academy, a Microsoft és az Ableton felkérésére előadásokat is tart, így méltán tartják számon a 21. század legmeghatározóbb és értékteremtő elektronikus zeneszerzői között. 

Szombat

Termelői piac a Tabánban, az ország legjobb termelőivel. Jobbnál jobb zöldségek, gyümölcsök, sajtok, húsfélék mellett lesznek virágok, magok, vadon termő gombák és más különlegességek is. A piac ideje alatt termelői finomságokból készült reggelivel és ebéddel vár mindenkit a Czakó Kert séfje.
Január 12-én jön a következő Gardrób közösségi vásár a Dürer Kert termeiben, ahol ezúttal is beszerezhetünk olcsón néhány klassz ruhadarabot, vagy épp túl is adhatunk a már megunt, kinőtt vagy valójában sosem hordott ruháinkon.
Jakab Juli játssza Esztert, aki Reisz Gábor kultikussá vált első nagyjátékfilmjében, a VAN-ban összetöri a főszereplő férfiszívét. Reisz Gábor játssza Tamást, aki a rendező vadonatúj filmjében, a Rossz versekben összetört férfiszívvel bonyolódik saját életének, emlékeinek boncolgatásába. Az év első Hadik Brunchán felidézik a VAN-t, terítékre teszik a Rossz verseket, szó lesz a Napszálltáról és az alkotókat a személyes határokról, az írásról és a generációs ügyekről faggatja majd a sorozat szerkesztője, Ott Anna.


A Ragadozók napján a Magyar Madártani Egyesülettel közös programsorozaton a látogatók a ragadozó madarak védelméről és az ökoszisztémában betöltött kiemelkedő szerepükről tanulhatnak a Budakeszi Vadasparkban, valamint szakvezetéseken, filmvetítéseken és látványetetéseken vehetnek majd részt.

A főváros legikonikusabb romkocsmájában immár harmadszorra rendezi meg a saját bolhapiacát, ahol mindenféle régi csecsebecsét beszerezhetünk, kezdve a mesekönyvekkel, a kerámiákon át, egészen a teáskészletekig és a szőnyegekig.

A finisszázs során nemcsak a kiállítás társkurátora, Fehér Dávid vezetésével nézheted végig a tárlatot, hanem meghallgathatod Radák Eszter festőművész, illetve az ArtMagazin népszerű szerkesztő-párosának, Topor Tündének és Winkler Nórának a vezetését is. A kiállítás elmélyültebb megértését segíti Radnóti Sándor esztéta, egyetemi tanár és Kántor Péter költő-műfordító beszélgetése is. A társművészetek részéről Réti Anna táncelőadása és a Barcsay Jenő emlékzenekar koncertje színesíti a finisszázs programját.


A vég ebben a Joe Orton által jegyzett, krimiszerűen megírt rendkívül humoros történetben az utolsó pillanatig megjósolhatatlan, hiszen szereplőink kétségbeesett szeretetéhségükben bármire képesek... A későbbi pályatárs, a Magyarországon is rendkívül népszerű Martin McDonagh világát előlegező, gyilkos humorú darab Parti Nagy Lajos ehhez a produkcióhoz készült, vadonatúj fordításában kerül színre.

Az mhmm csapata és meghívott vendégeik a BrodyLand három szintes komplexumában táncoltatnak majd meg mindenkit. A house teremben többek közt DJ Suhaid és DJ Crimson párosa, az ACID WITCH egyik fele, valamint az OMOH és Persephone partisorozatok egyik szervezője, Alexandr, valamint Drizzy felel majd a hangulatért, míg a vad teremben Gilbert Pomelo, AiwA, NYXA és Vatsanah játszanak majd nyersebb, breakesebb vagy épp döngölőbb zenéket. Emellett lesznek még különleges vizuális installációk, izgalmas térátalakítások és még sok más.

A brit klubélet egyik legizgalmasabb alakjának, a Bala Club egyik alapítójának dekonstruált-experimentális klub-szettjeiben ott kavarog a reggaeton, a nu-metal és a legújabb hangzások, miközben a számait olyanok pörgetik, mint Aphex Twin. Így mindenképp érdemes valami olyan élményre számítani, amire garantáltan nem számítottál, és amit egész évben emlegetni fogsz.

Gucci Mane, 6ix9ine, Post Malone, Drake és persze a Migos - ha ezek az előadók megdobogtatják a szíved, vagy ha szereted az atlanti trap hangzást, akkor a hétvégén itt a helyed!

Vasárnap

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál, ahol bárki bizonyíthatja, hogy aki igazán szeret futni, annak a hideg sem jelenthet akadályt. A Hungexpo környékén haladó útvonalon lesz aszfalt, beton, fű és föld, az esetleges téli útviszonyok miatt pedig jeges, havas szakaszok is előfordulhatnak, ezért érdemes ennek megfelelően készülni.

A hét utolsó napján Szappan Petra tart évindító jógagyakorlatot az Aria Hotel Budapest tetőteraszán, ahol pompás kilátás mellett gyűjthetünk majd energiát az új esztendőre. A részvételi díj tartalmaz egy Aria Signature frissítő italt, valamint az eseményt követő két órában a Harmony Spa is szabadon használható lesz.
Budapest 20. századi történelmét metróvonalaink élő kiállításként őrzik. A
Hosszúlépés. Járunk? sétáján elmesélik a metrók építésének fordulatos történeteit. A föld alatti világ akkor is egy kicsit titokzatos, ha minden nap járunk benne. A metró ma már a nagyvárosi közlekedés nélkülözhetetlen része. Így volt ez száz éve is?
Miért épült Budapesten a kontinens első földalatti vasútja? Milyen tervek készültek a metróhálózat kiépítésére? Hány évig épültek a metróvonalaink?ű

Ezen a napon ismét lemezpiac a Dürer Kertben a megszokott felhozatallal, kazettákkal, bakelitekkel, DVD-kkel, CD-kkel és sok más egyébbel, összesen több mint hetven eladótól.
A Pasarét Bauhaus-titkait körbejáró séták ezen epizódjában felfedezhetjük és bejárhatjuk az egész világon ritkaságnak számító Napraforgó utcai mintatelepet, amely mintegy szabadtéri kiállításként mutatja be a modern polgári otthonokban rejlő lehetőségeket.
Január második vasárnapján ismét Secret Sunday Brunch a Margit körút 64/A szám alatt, ahol egy stúdiólakásban vehetünk részt egy nagyon családias és hangulatos brunchon, melyet Füzi Tamás séf, Hadobás Nóra és Pál Zorka kommunikációs szakemberek hívtak életre.

Január 12-én és 13-án érkeznek az első 2019-es Anna Amélie workshopok, ahol saját magunk készíthetjük el az előre kiszemelt táskákat. A workshopon elkészített táskák ajándéknak is kiválóak, de saját kedvenceket is alkothatunk.
Koldusok, prostituáltak, rablók és börtönlakók körében játszódó, angol fekete humorral megírt történet a szegénység kiszolgáltatottságáról, a kis- és nagystílű gazemberségről, a morál totális felszívódásáról. A Színház- és Filmművészeti Egyetem új tehetségeinek, az idén végzős zenés szakirányú színművészhallgatóinak ikonikus előadása.

A kortárs dzsessz egyik ünnepelt dobos-sztárja, aki Grammyt nyert a Birdman zeneszerzőjeként és Pat Metheny zenésztársaként is: Antonio Sánchez ismét Budapesten! Ezúttal Migration nevű akusztikus kvintettjével mutatja be novemberben megjelenő, Lines in the Sand című lemezét.