Ismét irányt mutatunk a lemezbemutatók, bolhapiacok, szabadtéri jógázások, food truck show-k és más, kimozdulásra inspiráló lehetőségek között.

  • Csütörtök
Kovács Lilla Blanka: Műanyagba zárt önbizalom/ BRFK Galéria

A BRFK Galéria következő anyagában Kovács Lilla Blanka ortopéd műszerész képei láthatóak. A fotók a szilikon testrészek gyártása közben készültek. Ezek a tárgyak fontos passzív gyógyászati segédeszközök. A felhasználóik számára például kilenc ujj vagy egy leszakadt ujjprec nemcsak esztétikai, hanem mentálhigiénés kérdés is. Viselésük segíti őket a társadalomba való visszailleszkedésben, a testi önképzavar enyhítésében és a paranoia, “mindenki azt nézi, amim nincs” érzés leküzdésében.

Filmarchívum előadás/ ELTE Filmtudomány Tanszék

A Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársainak előadása a filmarchívum tevékenységéről, a filmrestaurálási programról. Az előadás során a Filmarchívum meghívott munkatársai ismertetik meg a hallgatókkal az archívum működését, a magyar filmes örökség megőrzésének, digitalizálásának, felújításának történetét, a 2017 óta zajló restaurálási program részleteit.

Majdnem Híres Klub - Lesznek-e még lemezboltok?/ BARhole Music

Megmenti-e a lemezboltokat a vinyl-reneszánsz és a Record Store Day (a CD-boltokról már nem is beszélve)? Milyen üzleti modellek, túlélési technikák kellenek a fennmaradáshoz? A Majdnem Híres Rocksuli májusi beszélgetős klubestjének vendégei évtizedek óta fennálló üzleteket üzemeltetnek a fővárosban, így első kézből ismerhetjük meg a lemezboltok hosszú életének titkát, illetve tekinthetünk be e lassan kuriózumnak számító, varázslatos helyek mindennapjaiba.

Ministry-könyvbemutató/ Dürer Kert

A július 27-én a Fezenen is fellépő Ministry-vezér önéletrajza valóban nem fukarkodik elképesztő sztorikban, de erről majd a könyvet bemutató Prieger Zsolt mesél többet  a kiadvány megjelenését is támogató Dürer Kert középső termében. Al Jourgensen híresen kísérletező személyiségének jegyében utána Csigó Tamás (Beat Dis) és Szőcs Gergő “zajzenél” majd saját készítésű kütyükön.

Typo Bar Birthday & Drez kiállításmegnyitó/ Typo Bar

Az évfordulóra a Typo logójának tervezője, Drez az elmúlt két évtizedet átívelő kiállítással készül, hiszen lassan húsz éve alkot ezen a néven, azóta kismillió grafikát készített, főleg a geometriaorientált tipográfiát erősítve. Az este első felében Wolfie zenél, majd Drez & Sltn veszi át a stafétát.

Platon Karataev, Barkóczi Noémi/ Kuplung

A Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett együttes főleg a brit és amerikai folkhagyományokhoz nyúl vissza, és azokból építkezik a maguk őszinte és egyszerű módján. A vendég Barkóczi Noémi lesz.

Bill Evans - Petite Blonde II 25th/ FogasHáz x Instant

Huszonötödik évfordulóját ünnepli a dzsessztörténet egyik legnagyobb hatású koncertlemeze, az amerikai szaxofonoslegenda, Bill Evans fémjelezte Petite Blonde, a jubileum alkalmából pedig ismét turnéznak az eredeti felvételen is játszó zenészek.

Tetovált határok/ Várkert Bazár

Szabó T. Anna és Lackfi János sokat utaztak, és a bőrükbe tetoválva vitték belső határaikat. Utazó irodalmi estre invitálják most olvasóikat, lesz játék, eleven szövegek sok-sok országból, életmorzsák az egész világból. A moderátor Szám Kati, a Képmás főszerkesztője.

Bagi-Dér-Kárándi-Rózsa: Púder/ Tinta Art Café

Azt is mondhatnánk, hogy „one night stand”. Felkened a rúzst, a sminket – púdert a végén –, hogy sima legyen a bőröd. Elmész, mulatsz, beszélgetsz és, ha vége az estének, lemosod. De az emléke megmarad, hogy milyen jól néztél ki. Alkalmi dolog ez. Épp úgy, mint a négy fiatal képzőművész által létrehozott efemer kiállítás. Bagi Attila, Dér Adrienn, Kárándi Mónika, Rózsa Luca Sára összesen hét órán át látogatható pop-up show-ján a megnyitó és finisszázs egyszerre zajlik.

Mayberian Sansküllots, BOZO/ Toldi Klub

A fesztiválszezon és a nyár ránkszakadta előtt még tiszteletét teszi a moziklub színpadán két kiváló zenekar, akik lágy gitárpopjukkal ágyaznak meg a tavasz végi felszabadultságnak. Mayberian Sanskülotts és Bozo a Toldiban.

  • Péntek
Tűzoltónap/ Csodák Palotája

A Csodák Palotájában már negyedjére tartanak tematikus élménydélelőttöt, most a tűzoltás tudományának jegyében. Lesz minden, ami ovisnak és középiskolásnak is izgalmas lehet: látványos kísérlet láng témában, tömlőgurítás, ügyességi versenyek és szakmai bemutató, de akár fotózkodhatnak tűzoltóautóval is. Ezek mellett pedig bejárhatják az egész terepet, és kipróbálhatják akár mind a kétszázötven interaktív eszközt.

Friday 2018 Grand OpeningA38 Hajó

Bladerunnaz legendás pénteki partijai az A38 Hajó orrteraszán ismét visszatérnek: a hangulat, a koktélakciók és a legjobb liquid drum and bass-ek a régiek, a lendület viszont minden korábbi évnél nagyobb lesz az ígéretek szerint.

VII. Food Truck Show Budapest/ Kincsem Park

A street foodos kocsik idén is begördülnek a Kincsem Parkba, hogy népszerűsítsék a guruló gasztronómiát. De a vendéglátó járművek mellett lesznek még ló- és agárversenyek, gyerekprogramok és koncertek is.

Rag'n'Bone Man/ Papp László Budapest Sportaréna

A BBC Sound Of 2017 második helyét elnyerő, a Humannel pedig már egy világslágert is jegyző énekes bluesos-soulos, helyenként hiphopos popzenéje bárhol és bárkinél működik.

Kavalkád - A koreai nemzeti kortárs táncegyüttes estje/ Várkert Bazár

Kavalkád a gyorsaság, az erő, a rugalmasság és a precizitás harmóniája öt kiemelkedően tehetséges táncos mozdulataiban. 2016-os premierje óta, melynek a párizsi Théâtre National de Chaillot adott otthont, mind hazájában, mind külföldön rendkívüli elismerésnek örvend.

Tom Select & Tolo All Night Long/ Valyo Kikötő

Budapest két megkerülhetetlen DJ-je egy estére összeáll, hogy felrobbantsák a Valyo Kikötőt. Tom Selectet és Tolot nem kell bemutatni, ők fogják pakolni a ritmusokat a Valyo Kikötő első hétvégi programján!

A táncház napja/ Liszt Ferenc Zeneakadémia

Hagyományosan az első magyarországi „városi” táncház évfordulóján rendezik meg országszerte A táncház napját, melynek a Zeneakadémia is otthont ad a Hagyományok Háza és a Koncertközpont közös szervezésében. Ünnepélyes keretek közt átadják a Halmos Béla-vándordíjat és a Halmos Béla-emlékérmet, valamint lesznek koncertek is.

The Grand Budapest Ball/ Toldi Klub

Egy rendhagyó maskarás bál, Wes Anderson munkásságának csillaga alatt. Aki járt a közelmúltbeli Twin Peaks-bulin, az hasonló mókára számíthat a AGrand Budapest Hotel égisze alatt. Lesz szépségverseny, tombola és egyéb meglepetések is.

Neonhullám: Budapest Vice/ Budapest Park

Neonhullám csapata a Budapest Parkkal együttműködve létrehozta a Budapest Vice sorozatot: a 80-as évek hangulatát idéző, neonszínekben úszó szintizenével megelevenedik a VHS korszak, dagadhat a mellszőr, jöhetnek az aviator napszemüvegek és a bőrkabátok. A Neonhullám DJ-k zenei palettája a 80-as évek közel sem kínos számaitól napjaink synthwave slágereig terjed.

Manfredas/ LARM

Régóta készül a Lärm csapata egy, a hirtelen jött nyárba belerészegítő estére, és végre itt van. A litván Manfredas maga a két lábon járó, nem olyan rég felfedezett pszichoaktív tudatmódosító, rendszerint fülcsatornán át alkalmazzák, száz százalékos trippelési rátával.

  • Szombat
Kacat bolhapiacÉlesztőház

Szombaton újra érkezik a Kacat bolhapiac, ahová a gyerekeket is nyugodtan magaddal viheted, hiszen rájuk is mindig gondolnak a szervezők és a kiállítók, így kicsik és nagyok egyaránt kutathatnak a csecsebecsék között.

Szezonnyitó Le Flow jóga/ Kopaszi-gát

Május 5-én a Kopaszi-gáton (is) indíthatod a hétvégét egy dinamikusan áramló jógagyakorlással lounge dallamok által inspirálva, óra végén hosszú relaxációval a friss levegőn, hogy aztán kényelembe helyezd magunkat az egyik vízparti asztalnál proseccót szürcsölgetve. Ez a Le Flow életérzés.

Madarak és fák napja/ Kazinczy utca

Ismét Madarak és fák napja a Kazinczy utcában! Negyedik éve rendezik meg, ünnepelve a belváros közepén a természetet, ami idén május 5-re, szombatra esik. Az utcában működő vendéglátóhelyek újra összefognak egy élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb, és párbeszédalapúbb belváros létrehozásáért. Nem titkoltan az is a cél, hogy megmutassák: milyen jó, ha a Kazinczy utca teljes egészében csak a gyalogosoké, s hogy milyen hasznos volna, ha ez állandósulna Erzsébetváros központjában.

Májusi virágkavalkád/ Budai Arborétum

A csodás színek és illatok, virágba borult fák, különös örökzöldek között csatangolva magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok gondjait. Buda leggazdagabb növénygyűjteménye májusban is varázslatos. A sétát Szarvasy Eszter tájépítész vezeti.

Dunai Regatta 2018/ Műegyetem rakpart

A Dunai Regattán egyetemi sárkányhajós és evezős csapatok mérik össze erejüket a Duna legszebb budapesti szakaszán, a Parlament és a Budapesti Műszaki Egyetem között. A vízi versenyek mellett a szárazföldön látványos cheerleader show, számos sportprogram, a Sound of the University tehetségkutató döntője, valamint szuper hazai bandák és DJ-k bulija vár egészen hajnalig!

Budapest100/ Budapest-szerte

A rakpartokat követően, 2018-ban a terek kapják majd a főszerepet Budapest100 programjában május 5-6. között. A Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére évről-évre megvalósuló rendezvény ezúttal is igyekszik majd a város azon részeit közelebb hozni hozzánk, melyekre év közben kevesebb figyelem irányul, vagy túl természetesnek vesszük őket. Ezen a hétvégén számos olyan városi kalandban lehet majd részed, melyekre egyébként nem lenne lehetőséged – ezúttal a terekkel a középpontban.

Virágkoktél - Rozsomák, Pizza Amore, S Olbricht/ Café Smúz

Az mhmm következő táncos szeánsza egy teraszos virágbolt/kávéházban lesz a Duna és Országházunk szomszédságában! Két olyan zenei vendéget is sikerült elhívniuk Rozsomák és S Olbricht személyeiben akikkel jó ideje szerettek volna bulit szervezni.

Mulató Aztékok - Szobanövény lemezbemutató/ Instant

Május 5-én az Instantban a hazai underground rapszíntér egyik legprogresszívebb csapatának lemezbemutató koncertjére kerül sor! A több mint két év alatt kiforrott anyag emekajji, Phlat és Tink karrierjének fontos mérföldköve.

Gustave Tiger/ Gólya Presszó

A tavaly nyári zseniális Gólyás koncertje után ismét itt játszik, és ezen a helyszínen utoljára a Gustave Tiger. Nem léptek fel nagyon sokszor a Gólyában, ezek az alkalmak azonban nagyon értékesek voltak - szóval nem érdemes kihagyni a mostanit!

House Of Hummus/ LARM

A legnagyobb humuszkészítő magyar expat, Tom Select vendégül látja a Legotek Recordshoz tartozó berlini-izraeli house-szárny két alakját, NiiR-t és Eisenberget, akik a klasszikus német táncolós alapanyagot ütik meg mélyről feltörő aromákkal.

  • Vasárnap
CEMS Charity Run 2018/ Margitsziget

Idén tavasszal immáron 8. éve rendezik meg a CEMS Charity Runt, a Budapesti CEMS Club jótékonysági futását a Margitszigeten. A sportesemény célja minden évben valamely civil szervezet támogatása, idén a Gyermekétkeztetési Alapítvány kapja meg a „Fel a fejjel”elnevezésű programjára a Charity Run bevételeit.

Kiskertpiac - városi paradicsom/ Anker't

A kiskertpiac olyan vásártér, amely az igényes, urbánus és fenntartható életmód kialakításához nyújt inspirációkat, a megvalósításhoz szükséges növény, gasztronómiai, természetes kence és dizájn termékeket.

Summer Welcome Weekend/ 360 Bar

Szombattól újra visszatér a 360 Bar égi menedéke, ahová bármikor elbújhatunk majd a város elől nyáron is. Az első májusi hétvégén élő zenével, burgerekkel és signature koktélokkal indíthatjuk az igazi tetőteraszos szezont.

Fábián Juli emlékkoncert/ Budapest Park

Fábián Juli tragikusan fiatalon hunyt el 2017. december 16-án, hosszan tartó, türelemmel és erővel viselt betegség után. Az emlékére szervezett koncerten Juli egykori zenésztársai és barátai róják le tiszteletüket és elevenítik fel az énekesnő sokszínű munkásságát. A koncert programja Juli életpályáját követi végig azokon a dalokon keresztül, amiket Juli írt és rögzített, azon zenészek-énekesek tolmácsolásában, akikkel a legtöbbet lépett fel, és akikkel a legszorosabb baráti viszonyt ápolta.

Némafilmzene - Meggyesházi Éda & Czitrom Ádám/ Kisüzem

Meggyesházi Éda az egyszemélyes “experimentális poszt-folknak” becézett Musica Moralia front és háttérembere egyben. Aki hallotta őt egyszer, biztosan emlékezni fog rá – teljesen egyedi énekhangja és preparált, illetve nem hagyományos módon használt hangszerei nagyon karakteres, semmivel össze nem téveszthetők. Ő először játszik élő filmzenét a sorozat “veteránjával” Czitrom Ádámmal.