Öt év után költözni kénytelen Budapest egyetlen szövetkezeti presszója, a Gólya. A közösségi hely üzemeltetői úgy érzik, hogy kinőtték az épületet és az átalakuló városrész, valamint a meredeken emelkedő ingatlanárak miatt sem akarnak maradni. Jelen állás szerint szeptember végéig üzemelnének a Bókay János utcában, majd a Ganz-telepen nyitnának újra, ahol már többek közt egy közös használatú iroda, edzőterem és egy stúdió is elférne. Ehhez azonban jelentős tőkére van szükségük, amit – részben – közösségi finanszírozásból szeretnének előteremteni.

Bár alig pár hónapja foglaltuk össze, hogy hogyan változik a város idén, 2018 első negyedéve még minket is meglepett a rengeteg újonnan megnyílt, bezárt és költöző hellyel. Utóbbiak sora hamarosan bővül a VIII. kerület egyik ikonikus helyével, a közösségi házként, kocsmaként, koncerthelyszínként és még ezernyi másként (is) működő Gólyával.

„Elsősorban azért van erre szükség, mert a helyet egy magánembertől béreljük, aki el akarja adni, szóval már csak fél évig maradhatunk. Ugyanakkor a működésünk is léptéket váltott, már nem fér el itt az a sok program, amit be akarunk fogadni. Sokszor előfordult, hogy az idő és tér hiánya miatt, két dolog, mondjuk egy kerekasztal-beszélgetés és egy koncert ütötte egymást. Ráadásul a környéken élőket zavarja a zaj, a hangszigetelés viszont egy olyan milliós léptékű befektetés, amit nem szeretnénk egy olyan helyre »pazarolni«, ami nem a miénk, ahonnan bármikor kitehetnek minket.”  – mesélték nekünk, hozzátéve hogy ha megépül velük szemben a lakóház, akkor a nyitvatartásukat is korlátozniuk kell, amit egy főleg koncertekből élő helyként nem engedhetnek meg maguknak.

A tervek szerint szeptember végéig maradnának a Bókay János utcában, ahonnan a Ganz-telepre költöznének. Az új helyszín egyik előnye, hogy csak egy kis sétára van a mostanitól, így a törzsvendégeiknek nem kell lecserélniük a már bejáratott útvonalakat. A másik, hogy a területe többszöröse a Gólyáénak, így sok olyan projektet is elindíthatnának, melyekre a jelenlegi keretek között nincs lehetőségük: nagyobb próba- és koncertterem, valamint konyha, közösségi műhely és irodák is szerepelnek a terveik között. Különösen fontos számukra, hogy a szomszédok hiánya miatt a hangerőre vagy a vendégek zsibongására sem kell majd annyira figyelniük.

A felmerülő költségek tekintetében a Gólya a köré kiépült közösségre is számít: a pulton álló adománygyűjtőbe bárki dobhat készpénzt, emellett hamarosan elindul az adjukossze.hu-n egy közösségi finanszírozási lehetőség. De lesznek támogatói italok is, és ha bárki rendelkezik olyan szaktudással, ami a költözési munkák során – mondjuk a felújításoknál – hasznos lehet, az bátran jelentkezhet náluk. Ha pedig megnyílt az új hely, arról az elsők között fogunk beszámolni róla.