Az év utolsó hónapján is van miből válogatni programok terén, legyen szó filmklubokról, színházról vagy partykról. Visszatérő világsztárok, Berghain-rezidensek és különleges sörvacsorák feledtetik el majd velünk, hogy lassan 2018-nak is vége.

  • Koncert
Random Trip évzáró nagykoncert/ december 4.; Akvárium Klub

A főváros legmenőbb improvizatív koncertsorozata egy különleges koncerttel búcsúztatja majd az évet, amin lesznek első találkozások és régi ismerősök is, szóval érdemes egy zeneileg és fellépők tekintetében is izgalmas és sokszínű fellépésre készülni. Annyit azért elárulunk, hogy az Irie Maffia, az Akkezdet Phiai és az Ivan & The Parazol tagjai is színpadra állnak majd az este folyamán.

Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint Quartet/ december 8.; A38

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duójának harmadik, 2019-ben megjelenő lemezén belga ritmusszekcióval fog együtt zenélni - de a dalokból, amelyek között vannak új kompozíciók és az eddigi legjobb számok újrahangszerelései is, már hallhatunk valamennyit a mostani koncerten. Érdemes lesz, mert az új felállás tagjai olyanokkal játszottak együtt, mint Didier Lockwood vagy Mark Turner.

Quimby Teátrum/ december 8.; Vígszínház

A Quimby Teátrumban előkerülnek a finomabb dalok, amelyek a zajos közeg helyett a megszentelt figyelemre vágynak és a színház intim közegében bontakozhatnak ki igazán, de itt akár a koncerteken gyakran elkiabált számok is színházi gúnyát ölthetnek. Hiszen éppen erre jó a színház: a szereplők gondtalan belefeledkezhetnek a játékba, míg a közönség nyugodtan elmélyedhet az elé tárt világban.

A Special Holiday Concert With Árstíðir / december 13.; A38

Rendhagyó, ünnepi koncerttel tér vissza Budapestre a remek izlandi Árstíðir, akik idén egy kiváló lemezzel robbantottak, a Season of Mist gondozásában megjelent Nivalis album méltán lesz ott minden év végi listán.

Lóci Játszik - Extravaganza/ december 21.; MOMkult

A zenekar a december 21-én a MOMkult színpadán mutatja be elsőként a színházi keretekre komponált produkcióját, az izgalmas Extravaganza című előadást. Tematikáját egyrészt a jól ismert dalok, valamint új, illetve alkalmi produktumok, a helyszínen születő szerzemények adják, valamint Lóci energikus színpadi jelenlétéből fakadó standupos házigazda élményei. A koncertszínház egyik vonzó momentuma az interaktivitás lesz, ahol a publikum nemcsak hallgatója, hanem szerves része is a történéseknek.

Bombino/ december 21.; Müpa

A Magyarországon már többször is fellépett sivatagi blues együttesek, a Tinariwen és a Tamikrest után végre a stílus legsikeresebb szóló előadója, a Rolling Stones- és Black Keys-tagokkal dolgozó, albumaival világzenei listákat vezető nigeri gitáros-énekes, Bombino is eljön hozzánk. A tamasek nyelven éneklő Bombino idei, Deran című albumát újra Afrikában, a marokkói Casablancában vette fel – ennek turnéján adja első magyarországi koncertjét is, négytagú zenekara élén.

Erik Sumo Band/ december 29.; Müpa

A 2010-ig rendszeresen külföldön is koncertező Erik Sumo Band az évtized fordulóján több tagcserén ment keresztül, s egy-egy koncerten kívül az évtized első felében nem lépett fel. A Liza, a rókatündér című, 2015-ben bemutatott magyar mágikus vígjáték ’60-as éveket idéző zenéje azonban, amelynek japán nyelvű betétdalait Tövisházi szerezte és énekli, visszahelyezte a térképre a pihenő együttest. Idén már két telt házas koncerten bizonyították, hogy nem lehet őket elfelejteni. Fellépésük a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben megkoronázása lesz újjászületésüknek: a zenekar történetének eddigi tizenhárom évének legjobb dalait fogják előadni.

Muzsikás karácsonyi koncert - a Muzsikás és barátai itthonról és Indiából/ december 28.; Müpa

A világhírű Muzsikás együttes, mint minden évben, idén is a karácsony és a szilveszter közötti meghitt és ünnepi időszakban áll a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiumára, hogy művészbarátai segítségével, a zene szárnyán egy régmúlt világba repítse a hallgatóságot. Távoli magyarlakta vidékekre kalauzolnak, ahol a népzene a mindennapi élet részeként épült be a hétköznapokba, s örömforrásként, a mulatozás alapjaként szólalt meg, de gyógyírként is a bajra, léleknyugtató, feszültségoldó szerként is. Idén először nem csupán a magyar rónák dalai hangzanak el, de felcsendülnek egy még távolibb vidék, az indiai Bengál tradicionális dallamai is a Debalina Bhowmick vezette indiai Folks of Bengal zenekar közreműködésével.

  • Parti
Bónusz Electronic Music Festival 2018/ december 8.; Hungexpo

Közép-Kelet Európa legnagyobb egynapos indoor fesztiválja idén is a nemzetközi elektronikus zenei színtér legnagyobb neveiből állította össze a lineupját. A detroiti gospel-techno-house-tól (Floorplan) a progresszív house-on (Sasha, John Digweed) át az ambientes orosz deep-tech house-ig (Andrey Pushkarev) minden stílus képviselteti magát, így garantáltan találsz majd egy (de inkább több) neked tetsző szettet.

Dr. Rubinstein/ december 8.; LÄRM

Marina Rubensteinnak nincsenek saját számai vagy kiadója - kizárólag a vad, savas és hipnotikus szelekcióiról, illetve a klub-szettjeiről szóló ódáknak, valamint klasszikus raver személyiségének köszönheti hírnevét. Egyike a Berghain, a Boiler Room és az ://about blank rendszeres vendégeinek, de a Designer Drums szervezői számára is annyira emlékezetes volt a múltkori partija, hogy visszahívták egy ismétlésre.

Chase & Status DJ Set featuring MC Rage/ december 15.; Akvárium Klub

A kurrens drum ’n’ bass/dubstep színtér egyik legnagyobb slágergyáros-párosa, akik szettjeikben akadálytalanul váltanak garage-ból liquid funkba, vagy breakbeatből neurofunkból végre visszatér! Will Kennard és Saul Milton duója Pharrell Williams szerint egyike napjaink legizgalmasabb producereinek, amit jól bizonyít, hogy Rihannától kezdve a Slavesig terjed a kollaborációik listája, olyan kiadók versengenek a megjelenéseikért, mint a Renegade Hardware vagy az Andy C-féle RAM Records, a dalaik népszerűsége pedig bőven túlmutat a szűken vett színtereken.

Demuja/ december 15.; LÄRM

Az egykori dobos-breaktáncos beatmaker három legfőbb inspirációja saját bevallása szerint Kerri Chandler, Motor City Drum Ensemble és Glenn Underground, ami sajátos lo-fi house és diszkó slágerein is érződik. Így nem csoda, hogy olyan kiadók versengenek érte, mint a Shall Not Fade vagy a Traxx Underground - nyugodt szívvel ígérhetjük, hogy ha bármelyik fentebbi név (vagy stílus) közel áll hozzád, nem fogsz csalódni a szettjében.

Manni Dee/ december 22.; LÄRM

Manni Dee jellegzetes, feszes szettjeiben pazarul kombinálja a határok feszegetését, a gépies lüktetést, az absztrakt zajt és a hagyományos klub zenét. Pályája során, bejárta Európa-szerte a klubokat, és naná, hogy rendszeres meghívott Berlin illusztris helyeire, mint a techno-Mekka Berghain vagy a Tresor. 2018 egyik legsúlyosabb klubestjén pedig demonstrálja, hogy miért tartják őt napjaink egyik legizgalmasabb DJ-jének.

Kollektiv Turmstrasse/ december 30.; Akvárium Klub

Christian Hilscher és Nico Plagemann duóját nem csak az általuk alapított Musik Gewinnt Freunde kiadó miatt érdemes megjegyezni – Kollektiv Turmstrasse néven jegyzett egyszerre érzelemdús és funkcionális techno-house slágereik minden magára adó DJ lemezestáskájában megtalálhatóak. Olyanok pörgetik rendszeresen a dalaikat, mint Solomun (akinek Diynamicjánál több daluk is megjelent), vagy Sven Väth (és a Cocoon) – így 2018 utolsó „nem szilveszteri” estéjére nem is ajánlhatnánk jobb programot. Mindegy, hogy az agyadat vagy a lábadat dolgoztatnád meg, mert a szettjük mindkettőnek szól majd.

  • Gasztronómia
Karácsonyi kekszek workshop/ december 4.; Édesem

Nincs is jobb karácsonykor, mint összeállítani a saját kekszes dobozodat. Adhatod ajándékba, vagy megeheted együtt a szeretteiddel. Az Édesem workshopján megtanulhatod, hogyan készíts garantáltan olyan finomságokat - többek közt matcha teás fenyőfa linzert, mákos rugelach-ot vagy gyömbéres-narancsos csokiszalámit -, amik nem biztos, hogy megmaradnak az ünnepig.

Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények - könyvbemutató/ december 6.; Mazel Tov

A Mazel Tov csapata készített egy receptgyűjteményt, amiben a recepteken kívül egyúttal mesélnek a legkedvesebb emlékeikről, eseményekről, emberekről, mindarról az élményről, amit számukra a Mazel Tov jelent. Nem csupán egy egyszerű szakácskönyvről van szó, hiszen kirajzolódik belőle az étterem története és gondolatisága is.

Hadik Brunch Henri Gonzoval és Szőke Barnával/ december 8.; Hadik

Szeptemberben debütált a Toldiban a Henri Gonzoról és zenekaráról, a Fran Palermoról készült film, amit Szőke Barna (Index.hu) és Szilli Tamás operatőr készítettek. Miért készül egy zenekarról film? Miért pont a Fran Palermoról készül film? Mi a zenekar titka, ami miatt százak tombolnak a koncertjeiken és ki Henri Gonzo?

Winelovers 100 Nagykóstoló/ december 8.; Corinthia Hotel Budapest

Szeptemberben debütált a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor 2018 kiadvány: az exkluzív lista, amelyben Magyarország legjobb tételei foglalhatták el méltó helyüket. Ezek a borok nem egyszeri, hanem megismételhető, biztos élményt nyújtanak, és mindegyiknek története van. Az év utolsó, ünnepi Winelovers Nagykóstolóján a legjobb 100 közé került bort is megízlelhetjük.

Borganika & Nar Gourmet oszmán vacsora/ december 11.; Borganika

A Borganika pazar bor-étel párosításait kóstolva visszarepülhetsz az időben, hogy megízleld az Oszmán Birodalom szultánjainak kedvenc ételeit, melyekhez a legjobban passzoló borokat kínálják majd: padlizsánszeletekbe csomagolt darálthúsgombóc paradicsomszószban megsütve Mauer Kadarka 2017-vel, bárányos ragu szárított fügével, sárgabarackkal, szilvával, mandulával, mazsolával, fahéjjal, szumákkal és egy Hanyik Szamorodni 2017-tel, vagy szegfűszeges, fahéjas birsalmakompót török tejszínnel, mellé egy Szarka Dénes Tokaji Késő Cuvée 2017 - ugye, hogy jól hangzik?

Naturelle & SUP Budapest Christmas Dinner & Party/ december 13.; Cupákos

A Naturelle és a SUP Budapest csapata hagyományteremtő jelleggel karácsonyi vacsorát és partit tart, ahová mindenkit várnak, aki már részt vett a programjaikon, vagy még csak tervezi. Lesz többek közt rib eye steak sült burgonyával, sörben sült csülök savanyú káposztával és hagymás tört burgonyával, valamint supreme csirkemell sütőtökös rizottóval.

Vegan Sunday Christmas Market/ december 16.; Anker't

A Vegan Sunday Market karácsonyi kiadásán lesznek finom ételek, ünnepi desszertek és édességek, kézműves termékek, házilag készített szappanok és ékszerek, valamint mindenféle ajándéknak valók, természetesen minden szigorúan állati eredetű összetevőktől mentesen, hogy utóbbiaknak is kellemes legyen a karácsony.

  • Mozi
Mirai - Lány a jövőből/ december 7.; Toldi mozi

A Hosoda Mamoru, az itthon is kultikussá vált A fiú és a szörnyeteg rendezője hűséges közönségéhez egy újabb megható és izgalmas animével tért vissza. A valóság és képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai – Lány a jövőből korosztálytól függetlenül izgalmas mese, egyszerre játékos kaland- és felnövéstörténet.

Az Úr hangja - premier előtti vetítés és közönségtalálkozó/ december 15.; Művész mozi

A Stanislaw Lem regénye alapján készülő film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé. Az Úr hangja főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter, aki egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozás számtalan élményt, fordulatot és tanulságot hoz a fiatalember és apja életébe, és ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben.

Rossz versek - premier előtti vetítések/ december 8-15.; Toldi mozi

A harminchárom éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

Sorrentino-hétvége/ december 14-16.; Uránia Nemzeti Filmszínház

Paolo Sorrentino, az Oscar-díjas A nagy szépség, az Európai Filmdíjat kiérdemelt Ifjúság, valamint Az ifjú pápa rendezője egy hétvégére beköltözik az Urániába, hogy a zordra forduló télbe mediterrán, Fellinit idéző életigenlést és hangulatokat csempésszen. Az olasz mester legújabb, Berlusconi ihlette alkotását most premier előtt láthatják a moziba látogatók, majd két régebbi klasszikusa is feltűnik a vásznon: az éjszakai élet császára, Jep Gambardella (Toni Servillo) A nagy szépségben járja be Rómát, az ellenállhatatlan Sir Michael Caine pedig Rachel Weisz oldalán alakítja a nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerző és karmester szemlélődő figuráját.

  • Színház
Recirquel Újcirkusz Társulat: Kristály/ december 8-9-26-27-28-29-30-31.; Müpa

A Recirquel az idei téli szezonban új, az év végi ünnepek hangulatát idéző produkcióval jelentkezik. A Kristály varázsvilága felnőtteket és gyermekeket egyaránt vár a Müpa épülete előtt felállított hatalmas, hólepte cirkuszsátorba, ahol a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek a közönség szeme láttára és közreműködésével kelnek életre. A közönség és a fellépő művészek együtt keresik a szeretet melegsége, a fény reményét egy lenyűgöző illúziókkal és mutatványokkal teli térben.

Carly Wijs: Mi és Ők/ december 9.; Jurányi Ház és Suterene

Egy kisfiú és egy kislány. Az iskola első napja. Harmincöt terrorista. Ezerkétszáz túsz, ebből hétszázhetvenhét tanuló. Carly Wijs 2014-es drámája, a 2000-es évek egyik legmegrázóbb eseményét, a beszlámi túszdrámát mutatja be két gyermek szemén keresztül, azt, hogy ők miként élték meg a látottakat, tapasztaltakat.

Gogol: Egy őrült naplója/ december 12-13-14.; Jurányi Ház és Suterene

Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” állította színpadra Bodó Viktor 2016 tavaszán monodráma formájában. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza, aki nem először kap főszerepet Bodó-előadásban, rá épült a Katona József Színházbeli híres Ledarálnakeltűntem is, amely érdekes párhuzamként szintén egy kiszolgáltatott kisember kényszerű ámokfutását mutatta be.  Az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most is ugyanolyan aktuális.

Mészáros Máté: United Space Of Ambivalence/ december 18.; Trafó

Azt is nehéz pontosan megmondani, vajon meddig tart és merre néz a színpad, melyen Kelemen Patrik, Mikó Dávid, Téri Gáspár, Bakó Tamás és Mészáros Máté, a koreográfus – bár e posztra is több jelentkező is akad – hatalmas energiákkal mozognak. A tér nem a táncosokat befogadó üres közeg, hanem folyamatosan változó élő installáció. A szerepek állandóan cserélődnek, az irányítás és a szabad akarat nyitott kérdéssé válik. A következő pillanatban pedig megint a fonákjába fordul minden, amit eddig egyértelműnek hittünk. Mészáros Máté új produkciójában az alkotók a testet dinamikus tárgyként közelítik meg: nem érez, nem keres, csak mozog, végrehajt.

https://vimeo.com/263856434

Reginald Rose: 12 dühös ember - bemutató/ december 20-21-22.; Átrium Film-Színház

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?