Ezen a hétvégén akár SUP-ozhatunk is a Dunán, de jön Suzanne Vega és a 70 éves Bill kapitány, bejárhatjuk este az újranyílt Szépművészetit, cipő- és lemezvásár is vár minket, de koreai vagy olasz filmeket is nézhetünk, valamint a városi séták és a koncertek sem maradhatnak ki.

  • Csütörtök


A Tabánt, ezt a számos budapesti által máig nosztalgiával emlegetett városnegyedet fényképek, grafikák, festmények sokasága örökítette meg. E képeken a Gellért-hegy oldalába felkúszó, girbegurba utcák apró, földszintes, egy-két ablakos házai között sokszor feltűnik egy karcsú templomtorony pompázatos barokk sisakkal. A Rácvárosnak is nevezett negyed a magyarországi szerbség és a hazai szerb ortodox egyház egyik központja volt, amit legérzékletesebben az 1949-1950 telén lerombolt monumentális templom jelenített meg.

Közel 3 és fél évig tartó rekonstrukciós munkálatok után ismét megnyitotta kapuit a Szépművészeti Múzeum. Az első Múzeum+ estén a látogatók birtokba vehetik a megújult épületet. Az este folyamán régi és új, klasszikus és modern találkozik: reneszánsz és jazz zene szórakoztatja a vendégeket, megismerhetjük az elmúlt időszakban restaurált festmények titkait, megtudhatjuk, hogy a stand-up egyik legismertebb hazai figurája mit gondol a házban őrzött műalkotásokról – mindezt a Homola Pincészet habzó borainak kíséretében.

Már 15. alkalommal rendezik meg a Fővám téri Központi Vásárcsarnokban az ingyenes Japán napokat, ahol a szigetország kultúrájának különböző aspektusait ismerhetjük meg a csütörtökig tartó programsorozat segítségével.

November 7. és 9. között az Európai Parlament az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a 2018-as LUX filmdíjra jelölt három döntős alkotást. A versenyben lévő műveket – bár témájukban és stilárisan különbözőek – a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás komplex kérdésköre. Az idei döntős filmek további közös vonása, hogy mindhárom alkotás női hősöket állít a középpontba.


A Média Építészeti Díjának átadója az év legfontosabb nyilvános építészeti eseménye az Építészfórum szervezésében, ami évről évre sok ezer ember figyelmét irányítja a kortárs magyar építészet legfrissebb és legjobb alkotásaira. Szórakoztatóan, egyszerűen és közérthetően hallhatunk itt építészetről, hogy mindenki ráérezhessen a mai építészeti alkotások ízére.


A 11. Koreai Filmfesztivál Budapesten zajló programjai megújult formában, 4 szekcióban futnak november 11-ig. Az egyik filmes blokk a legújabb koreai filmeket vonultatja fel, hogy naprakészen gondolkodhassunk az alakuló irányokról, míg a másik Korea nagyhatású filmkészítőit mutatja be. A szervezők készülnek egy-egy speciális témára összpontosító és magyar filmes szakemberek válogatásait tartalmazó szekcióval is. Budapesti helyszínek: Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+ Cinema, Sugár mozi

Száz év vagány butik sörfesztivállal indul a nulladik nap, ahol válogatott sörökkel alapozhatunk a borfesztiválra. A nyolcadik Márton napi Borfesztivál programjai idén a Gellért századik évfordulóját idézik. A Százszorséf lakosztályétteremben ismét Michelin-csillagos séf készíti a 7-fogásos prémium kategóriás menüt.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. 35 országból 59 filmet vetítenek Budapesten. A fesztivál idei szlogenje: Nézz szembe a világ legfrissebb lenyomatával! Három központi téma áll idén a fesztivál fókuszában: a munkavállalók világa, az emlékezet relativitása és bolygónk állapota. A fesztivál helyszínei idén is a Toldi mozi, a Művész Mozi, a Kino Café Mozi, a Blinken OSA Archívum, a Közép-európai Egyetem, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza. A filmvetítéseket beszélgetések kísérik a rendezőkkel, emberi jogi aktivistákkal és szakértőkkel.

  • PÉNTEK

FERi harmadik éve egy egyéni kiállítással nyílik meg. Tóth Márton Emil, képzőművész új munkái,– a tőle megszokott módon –, együtt is értelmeződnek egy koherens, a galéria terét betöltő installációként.
Tárgyakat hoz létre tárgyakból, olyan hétköznapi tárgyakat használ fel, melyek metatárgyként működnek, azaz önmagukban is erős a felidéző gesztusuk. Az átalakításuk, összetolásuk, csonkolásuk természetes funkcióvesztéssel jár, azonban egy másik irányból bővíti jelentésüket.


A Kieselbach Galériában már megnyílt A csábítás fegyvere – Divat, stílus és öltözködés száz év magyar festészetében című kiállítás, ahol a középpontban a magyar festészet és a divat kapcsolódási pontjai állnak, és azok a festők, fotósok, akiknek a pályáján különösen fontos volt saját koruk öltözködési kultúrájának megidézése.


A szervező Eötvös Zenei Alapítvány a Zeneakadémia Nagytermébe és Solti termébe várja az érdeklődőket 2018. november 9–11.között, ahol háromnapos eseménysorozat keretében lesz lehetőségük a hangszer szerelmeseinek nemzetközi művészek koncertjeit és mesterkurzusait hallgatni.


Együttlét = illúzió? Erre a kérdésre keresi a választ a WHSprodukciója: mi köti össze, majd mi szakítja szét emberi kapcsolatainkat? Adott egy férfi és egy nő. Komplikált a viszonyuk. Elsodródnak egymástól. Nem marad másuk csak közös emlékeik, képek és illúziók. Ott állnak zavarodottan a színpadon. Ahogy az érzelmeik és a gondolataik kavarognak, úgy mozognak. És úgy mozdul, úgy kel életre környezetük is.


Az utóbbi 150 év magyar és külföldi plakátművészetét felölelő, több mint 160 tételből álló aukció három gyűjtemény válogatásából alakult ki. A filmes és zenei anyagok mellett reklám-, propaganda- és kiállítási plakátok színesítik a kínálatot. Az eredetileg tömeggyártásban nyomtatott, falragasznak szánt, mára már alig néhány példányban fellelhető plakátok egyedülállóak, értékük felbecsülhetetlen. 

November 9-én a mhmm és a Torso csapat belvárosi összeborulásának a Három Holló ad majd helyet, a jeles napra a budapesti underground technószcéna képviselői közül válogattak, a buli pedig már kora este elkezdődik.


Az elektronikát és funkot ötvöző holland zenekart nem kell bemutatni a hazai közönségnek: a Kraak & Smaak időről időre Magyarországra látogat, hogy az itteni rajongók is megtapasztalhassák az élő koncerteken jellemző vidám és elsöprő hangulatot. A dinamikus ütemek és groove-os dallamok kedvelői ezúttal is egy egész estés műsorral érkeznek majd az Akvárium Klub KisHalljába november 9-én.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=K0eyo8F455c
Hetvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású életműkoncerttel készül Deák Bill Gyula, a “legfeketébb hangú fehér énekes”. A magyar blues legendás alakja mellett színpadra lépnek pályatársai is, köztük Földes László “Hobo” és Tátrai Tibor. 

  • Szombat

November 10-én ismét használtcipő-vásárt tart a Judas a Telep emeletén, érdemes lesz benézni, hiszen néhány ezer forintért akár az egész éves cipőtárunkat is frissíthetjük, jelenleg külön figyelmet szentelve az őszi-téli kollekciónak.

November 6-16. között újra a kortárs olasz filmek legjobbjai a MittelCinemaFest programjában, a Puskin és a Tabán artmoziban! A válogatásban olyan filmeket láthatunk, melyeket sok esetben egyáltalán nem lehet majd más hazai mozikban megtekinteni, amelyeket pedig igen, azokat a fesztivál premier előtt vetíti.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=xf5YUXwEgGI

A régi európai város szűk volt: kicsi telkek, szűk udvarok, keskeny utcák, amelyeket csak néhány kis tér tette szellősebbé. És mit gondoljunk arról, amikor a város modernizálása lyukat ütött a tér-idő eme szövetén, eltüntetve az elmúlt időt, hogy teret adjon a térnek. Pest története hét régi pesti tér történetén keresztül, a város kezdeteitől napjainkig. Találkozó: a Belvárosi plébániatemplom előtt, az Erzsébet híd lábánál. A sétára regisztrálni ide kattintva lehet!

Richard Linklater alkotása egy kisfiú felnőtté válását mutatja be hatéves korától egészen tizennyolc éves koráig. Amitől egyedülálló, hogy tizenkét éven át készült, így a színészek valóban a szemünk előtt cseperednek és öregszenek. Miközben a személyiségfejlődését figyeljük, önkéntelenül szembe találjuk magunkat kérdésekkel. A kérdések megválaszolásában Vörös Renáta, a Babes-Bolyai Tudományegyetem pszichológai szakos hallgatója lesz segítségünkre.

A mozijegyért cserébe a helyszínen adományokat gyűjtenek a Koszorú Utcai Óvoda Mikulás ünnepségének támogatására, a minimum összeg: 1200 Ft. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik!

Több mint két évnyi szakmai előkészítést követően megnyílt most Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban a Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című nagyszabású kiállítás. Az 1908-1941 között élt Vajda a modern magyar képzőművészet meghatározó, sokak szerint a legfontosabb képviselője, aki szorosan kötődött Szentendréhez. Eddigi legteljesebb – túlzás nélkül: nemzetközi jelentőségű – tárlatán mintegy százötven alkotását láthatja a közönség (köztük több művet első alkalommal).


Milyen nő is lehetett ő? Hogyan volt minderre képes? Különleges érzékenységét hogyan leplezte zárkózottságával, munka iránti elkötelezettségével úgy, hogy közben olyan eredményeket ért el, amelyek megváltoztatták a fizika és kémia addigi álláspontját az anyagokkal kapcsolatban? Nő. Anya. Tudós. Marie Curie – akár a tudomány, akár a magánélet felől nézzük – úttörő személyiség volt, története pedig sok szempontból a századforduló és a 20. század története.


A Zanzinger név mögött álló Misota zenei érdeklődése már egészen korán az amerikai folk irányzatai felé fordult, szövegeinek formavilága azonban sokat merít az angol romantikából és az amerikai transzcendentalizmusból is. Hatott rá a delta blues nagyjainak előadói szellemisége és attitűdje, dalai azonban több rokonságot ápolnak a modern európai dalszerzői hagyományokkal, mint amerikai elődjeikkel.

  • Vasárnap

Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében Eközben ők maguk is szabadon játszhatnakmozoghatnak, ismerkedhetnek képességeik határtalanságával. Ez a színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke 3-7 éves kor között ajánlott.


A hagyományt folytatva november 11-én megrendezik a következő Vegan Sunday Marketet, amely Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca. A piac mellett főző workshopokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és olyan közösségi terek megteremtésével készülnek a szervezők, amely túlmutat egy egyszerű vasárnapi piacoláson.

November 11-én ismét lemezpiac a Dürer Kertben a megszokott felhozatallal, kazettákkal, bakelitekkel, DVD-kkel, CD-kkel és sok más egyébbel, összesen több mint hetven eladótól.


A szokatlanul meleg novemberi időjárás továbbra is lehetővé teszi a SUP-os túrákat, legközelebb november 11-én ismét vízre szállhatunk, a Lupa-szigetet megcélozva. A sziget megkerülését követően, nagyjából másfél óra után ér vissza a túra a Római-partra. A részvételi díj tartalmazza az eszközök bérleti díját, jelentkezni ezen a linken lehet!


A nyári alkalmakat követően ősszel is visszatér a Markett dizájnvásár hazai alkotók és tervezők termékeivel, kezdve az ékszerekkel, a kerámiákon át, egészen kitűzőkig. A november 11-i vásárnak a Lumen Kávézó ad majd otthont.


A nyárnak ugyan vége, de a Gozsdu Sky Bar téliesített tetőteraszán folytatódik a Sunset Rooftop Yoga sorozata. Október 21-én kora estétől 60 perces jógaórán vehetünk részt a fedett teraszon, az őszi naplemente által körülölelve.

Tavaly volt épp 30 éve, hogy megjelent a Solitude Standing című album, rajta olyan ma már klasszikusnak számító dalokkal, mint a Luka, vagy a Tom’s Diner. Ebből az alkalomból Suzanne Vegavilágkörüli turnéra indult, és a lemez megjelenésének 31. évében Budapestre is elhozza ezeket a csodás dalokat.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=VZt7J0iaUD0