Az angolszász kultúra szoros tartozékai a gigek, vagyis azok a minikoncertek, amiket sokszor feltörekvő, tehetséges előadók tartanak, maroknyi embernek, kisebb pubokban. Teszik ezt úgy, hogy hirtelen mindenki különlegesnek érzi magát, amiért jelen lehet, és néhány beavatottal együtt hallgathatja a szívhez szóló dallamokat. Pontosan ez az érzés fogott el bennünket akkor, amikor elnéztünk a Garden Wonder legutóbbi eseményére. Először jártunk itt, pedig már több mint egy éve szerveződnek az önkénteseknek hála a házi koncertek, hol tetoválószalonban, hol fodrászatban, hol kávézóban.

Egyszerre volt exkluzív és bensőséges élmény, amikor zárás után besétáltunk a VII. kerületiDorado Caféba, hogy csatlakozzunk ahhoz a körülbelül 20-25 főhöz, akik velünk együtt a Garden Wonder programjára, vagyis három minikoncertre érkeztek. Valószínűeg sokan közülük (mi is) most hallották először élőben ezeket az előadókat, akik 30-30 percre kaparintották meg a színpadot. Amíg várakoztunk az indulásra, a szomszédos szupermarketben beszerzett, de doradós papírpoharakba töltött italunkat kortyolgattuk – ide mindenki azt hoz, amit szeretne.

Ezzel gyorsan meg is teremtődik a házibuli hangulat, abból is az erasmusos időkre emlékeztető, hiszen a vendégek jó része külföldi. Sőt a dolog igazi pikantériája, hogy nemcsak a közönség soraiban, de a színpadon is jelen van a nemzetköziség: minden alkalommal meghívnak egy (itthon valószínűleg nem ismert) külföldi fellépőt. Most például ez a valaki Jolé volt – az énekes-gitáros Londonból jött Budapestre, kifejezetten azért, hogy zenélhessen ezen az estén. Rajta kívül Mushu Israel és a keresztkérdés játszott, ők már a hazai zenei színtérről.

Azt, hogy ki lép fel, az esemény főszervezője és házigazdája, Hanna választja ki, tehetség pedig akad bőven. És ha már megvannak a kiválasztottak,  előre be is mutatják őket – és bár hasonlítgatni nem szeretnénk, mert úgy gondoljuk ezekből az eseményekből nem lehet elég a városban –, ez például egy fontos különbség a szintén izgalmas zenei rendezvényhez, a Sofar Soundshoz képest.

A következő alkalmon (ami jelenleg telt házas) például a Foreign Foxes és Stevie Lujan játszik majd, az utána következőn pedig Írországból érkezik egy ikerpár, a Basciville – akiket utoljára Galwayben hallottunk zenélni. Azt, hogy ezek az események hol lesznek, egyelőre még titok övezi – aki sikeresen regisztrált (és mivel mostanában megnőtt az érdeklődés, érdemes gyorsnak lenni), SMS-ben kapja meg a pontos címet. Nem kell meglepődni, ha a Google térkép egy tetoválószalon vagy magánlakás koordinátáira rakja majd le a piros pint, a buli mindig ott van, ahol szívesen látják.

A program a koncertek záróakkordjával nem ér véget, ér maradni beszélgetni, "interaktálni" – ez is a kezdeményezés missziói között szerepel. És úgy tűnik, működik: egy komplett közösség van kialakulóban, amelyben sok a visszatérő vendég, de akadnak első alkalmasok is. A magunk részéről örülünk annak, hogy van Budapesten egy ilyen urbánus esemény, ami összehozza a tehetséges előadókat és a nyitott, zenekedvelő embereket. A következő alkalmakat ITT tudjátok követni.