Míg várjuk az újabb hosszú hétvégét, mától vasárnapig is bőven kihasználhatjuk a hét végét: felújított magyar filmeket, tajvani filmfesztivált, szecessziós városi sétát, környezetvédelmi, tökös és halloweenes programokat, koncerteket, varázspálcakészítő workshopot, könyvbemutatót és divathetet is ajánlunk az előttünk álló négy napra.

  • Csütörtök

Bűnüldözés és nyomor a századfordulós Budapesten - biciklitúra / Kiscelli Múzeum

A 19. század második felében a rohamos ütemű urbanizáció kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket és a prostitúció jelenségét. Ezzel egyidejűleg a statisztikusok már a 19-20. század fordulóján megkísérelték a bűnözés mutatóinak elemzését, és ekkor jött létre a bűnözéssel foglalkozó tudomány, a kriminológia is. A biciklitúra során belvárosi helyszínek közt kalandozva ismerhetjük meg a századfordulós Budapest bűnös arcát.

TEDxBudapestMetropolitanUniversity - Sok/k/színűség / Uránia Nemzeti Filmszínház

A TEDxBudapestMetropolitanUniversity alaposan körüljárja majd a sokszínűség témáját, mert hisznek abban, hogy ez az egyéni-társadalmi fejlődés és az innováció motorja, és hogy ez az a közeg, ami nélkülözhetetlen a jó teljesítményhez és a kritikai gondolkodás kialakulásához.

Typo Showroom– Reopening / Typo Showroom

Rövidesen birtokba veszi új helyét a Typo Showroom, ezt pedig egy kisebb összejövetellel is megünnepli majd a csapat. Az estre finomságok, italok és zene mellett tombolával is készülnek, melyen azok vehetnek részt, akik a vásárolnak valamit a nyitóeseményen.

Tony MacAlpine / Dürer Kert

A ’80-as évek egyik legnagyobb hatású gitárosa, Tony MacAlpine legújabb, Death Of Roses című lemezével most visszatér Budapestre. A koncertnek a Dürer Kert ad otthont.

Stranger Synths: Join The Upside Down With Quixotic & Megahit /  TRIP Hajó

Egy új retrowave party, amit a Stranger Things, a Netflix egyik legmenőbb sorozata inspirált. Egy este ahol Upside Downbanbulizhatunk, a ’80-as évek hangulatával fűszerezett synthwave dj szettekre. A minőségért Quixotic és vendége Megahit felel.

Litkey György: Avantgárd Szintézis / Hegyvidék Galéria

A ma záró kiállítás Litkey György 60-as évektől kezdődő festői korszakát kívánja bemutatni. Ezeken a dekoratív, stilizált, egyéni módon megkomponált festményeken a kubizmus, a futurizmus, a szürrealizmus, valamint a tasizmus stílusjegyei köszönnek vissza.

  • Péntek

Holnemvolt Halloween Éjszaka /  Holnemvolt Vár

Látványos tűzzsonglőr bemutatóval, a kisvasúton szellemekkel, a Titok Pincénél tomboló zombikkal, boszorkányos arcfestéssel, családi Halloween kézműves programokkal és finom tökös ételekkel várja a gyerekeket és szüleiket október 26-a estéjén a Holnemvolt Vár. 14 év alatti gyerekeknek Halloween jelmezben, arcfestéssel, vagy töklámpással ingyenes a belépés!

50+N - Erdős Virág könyvbemutatója / Magvető Café

Erdős Virág ötvenedik születésnapja alkalmából gyűjtötte össze több mint ötven új versét. Az Ötven plusz című kötet csalóka instaversek, saját fotókba ágyazott rímes szövegek: pillanatfelvételek az országból, ahol élünk. A bemutatón a szerző olvas fel új, Ötven plusz című kötetéből és az elmúlt öt év verseiből. Közreműködik Bakos Zita és Kirschner Péter.

Primanima / Több helyszínen

Szombatig tart a 7. Primanima fesztivál, hazai és nemzetközi diákok, elsőfilmes fiatal alkotók rövidfilmjeit vetítik, emellett egész estés filmek (Ruben Brandt, a gyűjtő, A kenyérkereső, Kutyák szigete, This Magnificent Cake!), workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és koncertek is színesítik a programot, a gyerekeknek pedig animációkat vetítenek.

Budapest Central European Fashion Week / Várkert Bazár

Újdonságokkal, a hazai és nemzetközi szakma legnagyobb neveivel készül a Magyar Divat & Design Ügynökség a divathétre. Az október 27-ig tartó Budapest Central European Fashion Weeknek a Várkert Bazár ad otthont. A 2019-es tavaszi-nyári kollekciókat bemutató esemény programjaira a magyar tervezők mellett meghívást kaptak a régió dizájnerei, valamint divatszakértők, hírességek és influencerek.

Taiwan Dox 2018 - Tajvani Dokumentumfilm Napok / Toldi mozi

Városok zűrzavara, az őslakók kultúrája, feldolgozatlan múlt, személyes történetek és a csodálatos természet – dokumentumfilmek a Színek Szigetéről a Toldi moziban. Az ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek 8 legjobb tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ.

Lovasi '18 /  Barba Negra Music Klub

A Lovasi ’18 turné ötlete a tavalyi telt házas Lovasi 50 koncertek (Fishing on Orfű, Aréna) után vetődött fel. Hogy Budapest se maradjon ki, október 26-án és 27-én a Barba Negra Music Clubban ad két, várhatóan forró hangulatú klubkoncertet a zenekar.

A ház, amit Jack épített - premier előtti vetítés /  Művész mozi

A 70-es, 80-as évek Amerikájában követjük Jack (Matt Dillon), a sorozatgyilkos öt gyilkosságának történetét. A kiemelkedő intelligenciájú férfi maga mesél a tizenkét év leforgása alatt megtörtént, tetszőlegesen kiválasztott rémtetteiről, sorozatgyilkossá érésének állomásairól.

  • Szombat
Piaci tökszombat / Belvárosi Piac (Hold utcai piac)

Az október 28-i tökvásáron megkóstolhatunk rengeteg tökös finomságot, közben pedig ki is faraghatjuk helyben a Halloween-i díszeket, ebben profi tökfaragók lesznek a segítségünkre. A belépés tökszombatra egész nap ingyenes!

Rákóczi Oázis - növénycsere és -vásár / Rákóczi téri Vásárcsarnok

Ezen a szombaton ismét megrendezik a Rákóczi Oázis növényvásárt, ahol cserélni, árulni és vásárolni is lehet majd szebbnél szebb növényeket a yukkától kezdve a filodendronig. Ez alkalommal különösen érdemes lesz ellátogatni a vásárra, tavaszig ugyanis ez lesz az utolsó alkalom.

Weegee - A híres, 1935-1960 - Fotóhónap 2018 / Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház)

A 30-as, 40-es években Weegee neve szorosan összefonódott New Yorkkal és az ottani városi élettel. Weegee a depresszióval és gazdasági válsággal küzdő társadalomban szembesítette nézőit a magánnyal, a szegénységgel, és a bűnözéssel, de megmutatta a szépség és a boldogság pillanatait is. A kiállítás az életmű legjobb képei közül mutat be 104-et, amelyek meghitt közelségből rajzolják ki New York portréját.

Szimpla Fashion – Budapest Designers Pop-Up / Szimpla Kert

Ismét a legjobb hazai dizájnerek termékei közül válogathatunk a Szimpla Kertben, legyen szó akár táskákrólruhákról vagy ékszerekről. A divat mellett teret kapnak majd a kozmetikumok és a képzőművészeti alkotások is, így már a karácsonyi ajándékokra is koncentrálhatunk.

Dried Flower Market / Wild Flower Bar

A szárazvirág tematikájú "piacon" lesznek trópusi levelek, egzotikus pálmák, mezei vadvirágok, réti füvek, bojtos pampák, proteák, nyárillatú fűszerek, nagymama kertjét idéző mákgubók és keszekusza indák – mind kiszárítható vagy már száraz verzióban, így akár egy fél évig is az otthonunk díszei lehetnek. Száraz szépségek lógnak majd a plafonról és a falról, a Wild Flower Bar két napra őszi színáradatba öltözik.

Mundruczó Kornél – Proton Színház: Látszatélet / Trafó

Egy budapesti lakásba végrehajtó érkezik, hogy kilakoltasson egy egyedülálló asszonyt. Egy váratlan fordulat azonban megakadályozza, hogy véghezvigye, amit eltervezett. Miközben a részvétlen férfi kénytelen lesz elszámolni saját lelkiismeretével az is nyilvánvalóvá válik, hogy a lerobbant lakás sötét titkokat rejt, amellyel az újonnan beköltözők is kénytelenek szembesülni.

Janikovszky Éva: A lemez két oldala / Hatszín Teátrum

Janikovszky Éva halálának 10. évfordulója alkalmából készült el A lemez két oldala című mű színpadi változata. Az eddig közel 40 alkalommal bemutatott képzeletszínház most kivételes formában, teljes sötétségben tárul a közönség elé Tollár Mónikarendezésében, Kovács PatríciaKovács Vanda előadásában. A jegy megvásárlásával a fogyatékkal élőket segítő SUHANJ! Alapítvány munkáját támogatjuk!

A tanú - digitálisan felújítva, premier előtt / Uránia Nemzeti Filmszínház

Az 50-es évek legvadabb személyi kultuszát figurázza ki Bacsó Péter tíz évre betiltott, valós történelmi figurák ihlette szatírája, amely már a dobozban tartva is kultuszfilm lett, mondatai szállóigékké váltak az évtizedek folyamán. A digitálisan felújított változat premier előtti vetítése!

Bormedence 2018 - Kárpát-medencei Borünnep / Magyar Nemzeti Múzeum

BORmedence sétálókóstolón közel 50 kiállító közreműködésével – fele-fele arányban anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik. Több mint 150 tételt lehet majd megkóstolni korlátlanul.

  • Vasárnap

Zöldgömb Fesztivál 2018 / Akvárium Klub

Már második alkalommal nyitja meg kapuit a Zöldgömb Fesztivál. Az egész család számára lesznek hasznos, érdekes és szórakoztató programok, ismeretterjesztő előadások, melyekből kiderül, hogyan óvhatjuk meg bolygónkat.

Varázspálca-Készítő Workshop / Katona József Színház

Ismét elmerülhetnek a gyerekek a Harry Potter világában a Katona József Színházban, ezúttal saját varázspálcájukat készíthetik el a 8-14 évesek. A foglakozásokra jelentkezés és további információ ezen az email címen: jelmeztitkok@gmail.com

Born To Hang – Lebegésre teremtve / Esernyős

A kiállítás két varsói galéria – az Apteka Sztuki és a Le Guern Gallery – és az Esernyős Galéria együttműködésének eredményeként született. 11 kortárs lengyel alkotó műve érkezett, hogy egyfajta keresztmetszetet nyújtson a mai lengyel képzőművészetről, elsősorban a festészet, a grafika és a szobrászat progresszív irányairól.

Kőbánya Kincsei - Pincerendszer és Lechner szecessziója / Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központ

A Szent László térről indulva először a Kőrösi Csoma Sándor út apró csodáit fedezhetjük fel. Sejtenéd, hogy Kőbánya két gyönyörű Lechner Ödön épületet is rejt magában? A Szent László templomban és a kőbányai Szent László Gimnáziumban fedezhetjük fel az apró építészeti kincseket. A Pestet ellátó kő- és vízkészlet egykori lelőhelyei, azaz a híres-neves kőbányai pincerendszer rejti a séta további állomásait. Gyülekező: a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központ aulájában (1105 Budapest, Szent László tér 7.) Részletek ezen a linken.

Whisky Show 2018 / Corinthia Hotel

Immár nyolcadik alkalommal köszönthetjük az őszi Whisky Show-t, mely egész hétvégén át tart, a Corinthia Hotelben. A skót whiskyk, ír és amerikai whiskey-k, valamint például japán egzotikumok mellett egyéb szeszesitalok is képviseltetik magukat, legyen az éppen gin, rum, vagy pálinka. A hazai koktélvilág színe-java szintén kiállítóként vesz részt az év egyik legfontosabb báros eseményén, ahol a szakma és a téma szerelmesei is találkozhatnak. Előadások, kóstolók is a program részei.

III. Desszert Feszt Budapest / Dürer Kert

Idén már harmadik alkalommal nyúlik végig az őszi klubszezonon a legsúlyosabb underground bandákból válogató Desszert Feszt Budapest, amely olyan fellépőket hoz idén a fővárosba, mint az Elder, a Far From Alaska, vagy a The Skull. Ezen a napon a Dürerbe jön el a Minsk (US), a Zatokrev (CH), a Vokonis (S) és a Nekromant (S).