Sokan a szívükhöz kaptak, mikor tavaly szeptemberben kiderült, hogy bezár a Dohány utca kedvelt kézműves sörözője, a Neked Csak Dezső. Aztán kiderült, hogy csak költözésről van szó. Az új helyszín még csak tesztüzemben működik, de már látszik, hogy jóval magasabbra tette a lécet.

Mikor először benéztünk a Rákóczi út - Gyulai Pál utca sarkán álló új helyre, elámultunk a meglepetéstől. A hatalmas tér, letisztult dizájn merőben más volt, mint a Dohány utcai kiskocsma.

Balogh Balázs tulajdonos szerint már megérett az idő a költözésre, mert az előző helyükön nem állt rendelkezésre se konyha, se terasz, se normális pince. Arra mondjuk nem számítottak, hogy az évtizedekig Bástya Sörözőként, majd számos más formációként működő Rákóczi úti helyiség is képbe kerülhet. Végül a mérethez igazították a koncepciót és kínálatot, és ehhez a miliőhöz keresték meg Tóth Tibor séfet, aki korábban az immár bezárt Laci!Konyhá!-nál is dolgozott.

A nagy térben szétnézve egyértelmű, hogy komolyodott a profil. „Az előző helyen nem volt olyan a körítés, mint amilyet megérdemeltek a sörök” – mondta Balázs, aki a kocsma és a fine dining találkozásaként írta körül az új helyet. Az előételek között találunk sült fokhagymalevest sertésfüllel, bébipolipos tojáslevest (1190), marhatatárt Noriban, uborkával, rizschips-szel (2190 Ft), a főételek között malaccsászárt kukoricaveloutéval (2690 Ft), marhafasírtot zöldbabfőzelékkel, házi tejföllel (3180 Ft) és Neked Csak Burgert is (3190 Ft).

A kifinomult ételkínálat mellett immár 32 csapról folynak a kézműves nedűk, ami az egész országban egyedülálló –  összehasonlításképp, az Élesztőházban 27 csap van. Így a Neked Csak Dezső ezzel az ország legnagyobb kézművessör-kínálatát nyújtja csapról. Megtaláljuk a legfontosabb kisüzemi főzdék söreit, a konzervatívabb cseh lágerektől, búzasöröktől kezdve a Mad Scientist pillecukros-tonkababos stroutjáig, a Candy Manig.

Az egyéb italokra is ráerősítettek: a korábbinál szélesebb a tömény- és borkínálat. És ne feledkezzünk meg a kávéról sem, ami Rubens Gardelli olasz pörkölőbajnok újhullámos brazil és hondurasi Arabica blendje.

A falakon immár nem olvashatunk filmes idézeteket, mint az előző helyen, és Dezsőre, A tanú című film disznójára is csak egy faldíszítés emlékeztet. A söröző-bisztróba körülbelül 150-170-en férnek be, ehhez a számhoz a felújítása után jön még a 60-70 fő kapacitású különterem is. A hely egyik végében boltot alakítanak majd ki az üveges söröknek, amelyek egyelőre polcokon sorakoznak, és saját sört is főznek a hét tartályt felvonultató látványsörfőzdében. Bátor kísérletezések várhatóak, tervben van a borókás ale és a camparis IPA is.

A sör eddig lesajnált műfaj volt a borhoz képest – szurkolunk, hogy fenntartható legyen a kifinomult irány.