A Dorottya utcai Barakát az V. kerületi új üzlet nyitásánál kerestük fel, majd 2018 elején is ellátogattunk hozzájuk, hogy megismerjük és megízleljük André Bicalho séf konyháját. Nagyon kellemes meglepetésben volt részünk, a profizmus és a precizitás mellett akkor sem maradt el a játékosság. A nyári étlapjuk viszont különösen vidám és bohém, sok gyümölccsel. Ilyen gegeket nem sűrűn látni fine dining körökben.

Az előző látogatásunk alkalmával is megtalasztalhattuk, hogy a félig portugál-félig brazil séf, André Bicalho nemcsak a fine dining kötöttebb szabályai között mozog otthonosan, hanem minden kreativitását kiélheti és ki is éli a Baraka konyháján.

Hosszasan kóstolnak, többféle tálalást lepróbálnak, sőt, a séf még saját kis összefoglalót is ír az aktuális menü inspirációiról, személyes kötődéséről, fantáziákról. Ezt az apró értekezést minden vendég elolvashatja, s a jelenlegi menünél is fontos, hogy meglássuk, hogyan kerül egy elegáns étterem damasztterítőjére a színes óriáskerék, a koktélospohárba a vattacukor vagy a fagylaltba a pop-corn. Olyan ez valahol, mint bármely képzőművészet: az alkotó szívesen elmeséli és kontextusba helyezi az elkészült műveket. Így van ezzel André is.

Valamiért mi mindig az étterem bár részén foglalunk helyet, hogy még természetes fényben is szemügyre vehessük a tányérokat, pedig a nyári menü éppen a nagyon stílusos és letisztult hátó étteremrészben talán még nagyobbat "üt". Még az amuse bouche-ok előtt szervíroztak pár italt, a menüvel parított nyári koktéllapról. A Frozen Heart névre keresztelt koktél gin-rum-prosecco hármasára épít és mini fagyibonbonnal érkezik. A kedvenc mégis George in Japan lett, amihez George Clooney Casamigos tequiláját, hibiszkuszt, vermuthot és kalamansi habot hívtak segítségül. A koktél meglehetősen extrém, hiszen a fanyar italra érkezik az édes hab, a pohár pedig egy kis levendulasót is kap karimjára. Vagy kedvenc lesz, vagy soha többet nem szeretnénk találkozni vele. A játékosság jegyében egy "színváltós" gint is bemutattak nekünk: a portugál Sharish violaszíne hirtelen pinkre változik a tonik hatására.

A folyékony varázslat után már meg is érkezett az említett óriáskerék, amuse-okkal megpakolva: tarisznyarákos macaron, yuzus pillecukor és ehető fóliába csomagolt bonbon himbálózott a játékon. Az édesebb vonalat folytatván, sárgadinnyeleves érkezett, citrommal és kókusszal, melyben elmerült a gyömbérfagylalt.

Ezt követően rögtön egy paradicsomtextúrákkal operáló fogást kaptunk. Érdekes tapasztalás volt, hogy pár napja a Stand-ban éppen egy szintén hasonló tematikájú fogás lett a kedvencünk. A Baraka fogásához azonban norvég homár és curry is dukált. Az elmúlt idők egyik legfinomabb libamája rebarbarával és feketeribizlivel ült egy "összefestékezett" tányérra. Kontrasztos volt a "graffitis" tányér és a francia foie gras. A három Szent Jakab érme dasival, retekkel és maracujával alkotott egységet.

A Baraka hekkje hajdina köretet kapott, de ázsiai ötfűszer és medvecukor sem hiányzott mellőle. Az új-zélandi bárányborda pedig a répás-narancsborsos körítéshez egy Tokyo Lemonade sörös mártást is kapott. Mutatós és ízletes volt polip főételük is.

A sajt és a desszert sem maradhat el, melyek közül a popcorn fagyi karamellel és licsivel, valamint a kávé, kahlua, rum, kalamansi, kumquat tetszett leginkább.

Megegyeztünk, hogy azért is izgalmas mindig a Baraka, mert igyekeznek egy-egy fogásban majdnem minden alapízt felvonultatni. A nyári menü most az édes/fanyar ízvilágok felé hajlik és egy-egy alkalomra, különleges vacsorára, ínyenc élményre vágyóknak ajánljuk.

A kóstolómenükről, à la carte ajánlatokról bővebben INNEN tájékozódhatsz.