Leora és David Seboek közel 20 éve élnek Budapesten: imádják fővárosunkat és elsők között voltak, akik a fine dining vonallal próbálkoztak. Először még a Magyar utcában, aztán az Andrássy úton, végső lokáció pedig a Dorottya utca lett. A Baraka itt teljesedett ki és találta meg közönségét. Diszkrétek és nem különösebben követik a fővárosi top éttermek marketingstratégiáját. Szezonról szezonra alkotnak és igyekszenek maximumot nyújtani. Vacsorázni jártunk náluk és nagyon kellemes meglepetésben volt részünk, André Bicalho tolmácsolásában.

David és felesége tényleg "nagyöregeknek" számítanak a vendéglátás, azon belül is a fine dining terepén. Az ínyenc házaspár Budapestbe vetett hite nagyon hízelgő, mindenképp nálunk szerettek volna maradandót alkotni. Mikor 2015-ben először jártunk náluk a nyitást követő harmadik napon, már akkor érezhető volt a perfekcionizmus: hiába volt csak pár napos az étterem, minden a helyére került. Ez nagyon ritka a friss nyitások környékén. Akkor sokat beszélgettünk az ébredő hazai gasztronómiáról, lokális alapanyagokról és például a pék mesterségről is, hiszen David is cukrász és pékmester.

Ez mostani látogatásunkkor sem volt másképp, csupán 3 év elteltével sokat változott a város, s ők is. Többek között sokat erősödött a koktélvonal, Mácsai Bence szakmai vezetésével, aki a hely saját signature italaival és sok kísérletezés után összállt koktélokkal készül. Egykori séfük is leköszönt és egy roppant izgalmas szakember lépett helyébe: André Bicalho brazil-portugál származású séf, aki kis túlzással már bejárta a világ konyháit. Dolgozott Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Brazíliában is, ugyanúgy food truck konyhán is, mint élvonalbéli éttermekben.

Szezononként változik a Baraka menüje, ami rengeteg próbafőzést, kóstolást, kreativitást igényel. André nem "csak" az ízekre, tálalásra figyel, hanem a mögöttes tartalomra is, így minden szezonban egy tematikára építi a menüt. A 2017/18-as téli menüben például a tűz, mint elem jelenik meg, s ehhez egy saját kis leírással is szolgálnak.

Az elegáns belső teret továbbra is a látványkonyha miatt szeretjük, ám mi ezúttal a lounge részt választottuk, ahol meleg fényekkel, a finecut delivery által összállított növénydekorokkal csalogat. Fontos megjegyezni, hogy rég láttunk ennyire együtt mozgó, harmonikus csapatot. Az étterem indulása óta ugyanitt dolgozó tagokat is üdvözölhettünk, ez pedig lássuk be, különösen a vendéglátás területén, elég ritka dolog.

Á la carte is étkezhetünk, de a komplett Baraka élmény persze egy degusztációs menü alatt áll össze. A 6 fogásos (plusz több amuse) degusztációs menü 27 900 forint, borpárosítással 49 900 és "prestige" borválogatással 69 900 forintba kerül. Ez a magas árfekvés kategóriájában vizsgálva többnyire illeszkedik a budapesti top konyhák árazásához.

Mindig fontos alap a kenyérválogatás, nos a Barakában talán még kiemeltebb szerepet kap a pékáru, Davidnek köszönhetően. Az édes, diós kenyér és a briós francia vajjal érkezett és nyomában voltak az amuse-ok is. Egy kanálnyi gyömbérrel olvadó kókusz, friss zöld curry, tepertős ropogóssal, sós tökmagos macaron, tőkehal és hagyma, valamint a búzagombócba szúrt curry ropogósok. Mindegyik falatka robbant, szépen megterített az érkező menünek. Kivételes a tálalás, mi azt hittük, hogy csak a Babel Budapestben találkozhatunk ilyen varázslattal, de vastagon bevéstük az emlékezetünkbe őket is.

A gyoza betéttel érkező bouillabaisse például szárazjeges geggel nyűgöz le, a báránytatár vérnaranccsal és grapefruittal "véres" felütést kap. Az extra megoldások mellett viszont ugyanolyan odafigyelést kapnak az ízek is: meglepő volt például a kínai ötfűszerrel érkező többféle kukorica, édes csilivel. Nagy műgonddal bántak a Szent Jakab-kagylóval, mely karalábéval, tintával, dashival és szójával érkezett. A vacsora csúcspontja pedig egyértelműen a hazai alapanyagként érkező őz volt, mely sütőtökkel, tamarinddal, céklával és csilivel alkotott kifogástalan főételt.

A desszertek is kifinomultak, a birsalmával és kumquattal feldobott "flódnitól" egészen a passionfruit-törökmogyoró-tejcsokoládé hármasig.

Jól elkülöníthető volt minden komponens íze, de remekül harmonizáltak. Nem félnek a fűszerektől, de a kiváló húsok ízét például nem nyomják el erőszakosabb aromákkal, inkább a nemes húsízre koncentrálnak. Az ázsiai-francia fúzió egyik legjobb példája a Baraka, ami kategóriájának megfelelően nem egy mindennapi étterem. Ínyenceknek ajánlott hely, hiszen mind hangulatban, mind ízeivel ott van a top budapesti éttermek között. Diszkréten, elegánsan.