2018 félidején túlhaladva sem lett kevesebb a program Budapesten: az elkövetkezendő harminc napban jó pár világsztár visszatér Magyarországra, lesznek sör- és borfesztiválok, tematikus filmvetítések, dunai táncok és különféle színházi események is. Megpróbáltunk minél több kimozdulós opciót összeválogatni, hogy ne otthon töltsd a nyár első napjait!

  • Koncert
Japandroids/ július 4., A38 Hajó

A Japandroids kanadai duó kétségkívül kiérdemelte a világ egyik legjobb koncertzenekara címet: élő fellépéseiken óriási energiákat szabadítanak fel, interjúikban pedig mindig elmondják, hogy a lemezfelvételekkel csak az élő koncertek hangulatának rögzítése a céljuk. (x)

Exodus/ július 4., Dürer Kert

A thrash metál színtér alapzenekara várhatóan új, idén megjelenő lemezéről is játszik majd az évtizedek óta ismert és népszerű riffkavalkádjaik mellett.

Fatamorgana, Hexa/ július 4., Auróra

Barcelonából érkezik a Belgrado énekesének és az ex-összes jó angol banda dobosának a közös szinti pop / new wave projektje, hazai előzenekarral megtoldva.

Soulfly/ július 8., Dürer Kert

Az egykori Sepultura-frontember Max Cavalera évtizedek óta aktív együttese, a Soulfly szinte hazajár Magyarországra, de zsigeri thrash metáljukon nem fog az idő. Ráadásul most szabadtéren lépnek fel, így a megőrülés duplán garantált!

Skeletonwitch, Archaic/ július 9., Robot

Ingyenes koncertet ad a kanadai, a thrash-t black metállal keverő Skeletonwitch, akik a még a hónapban megjelenő Devouring Radiant Light című lemezükről is biztos játszanak majd. Előttük a kiváló hazai Archaic zúz egy emlékezeteset.

SOJA/ július 11., Barba Negra Track

Már közel 2 évtizede, hogy a SOJA megalakult középiskolai barátságokból, amikor még egy pincében egymást tanították a reggae zene gyökereire – és zenélni. Ma már a kétszeresen GRAMMY-jelölt, nyolctagú bandának több mint 7 millió követője és 300 millió feletti Youtube megtekintése van, valamint óriási és elkötelezett rajongótáborral rendelkeznek az egész világon. Folyamatos sikereik ellenére a SOJA tagjai mindig törekednek rá, hogy ne felejtsék el a pincében együtt töltött időt, amikor folyamatosan inspirálták egymást ötleteikkel. Az igazi varázslat érzése, az összedolgozás és a testvériség, amely az egészet elindította, ma is nyilvánvaló zenéjükben és minden koncertjükön.

Cirque Du Quimby/ július 12., Dürer Kert

Ahol a színpad, ezúttal egyben porond is lesz, a koncerttér pedig a Freak Fusion Cabaret játszóterévé változik, mindenféle cirkuszi huncutsággal és varázslattal. Kiderül, milyen, amikor a Quimby szürreális világa a cirkuszi káprázattal találkozik.

Jeff Mills: Planets/ július 13., Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Valódi zenei kuriózum és mély filozófiai mondanivalóval átszőtt látványos koncertshow az elektronikus zene egyik ikonjának megvalósításában. Kozmikus élmény lesz. (x)

Operától a tangóig - Erwin Schrott gálakoncert/ július 15., Margitsziget Szabadtéri Színpad

A nemzetközi operaszínpadok népszerű sztárjával, Erwin Schrott gálakoncertjével folytatódik a Budapesti Nyári Fesztivál egyik legnépszerűbb komolyzenei programja, a világsztár operaénekeseket felvonultató gálasorozat. A világ egyik legkedveltebb és legizgalmasabb kiállású basszbaritonja a klasszikus operairodalom szinte minden meghatározó szerepében nyújtott már emlékezetes alakítást a legnagyobb operaszínpadokon a New York-i Metropolitan Operától a Royal Opera House-on át a Milánói Scaláig. (x)

Quincy Jones 85/ július 16., Papp László Budapest Sport Aréna

Quincy Jones, aki a Time Magazin szerint a 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és producere, idén 85 esztendős. Ebből az alkalomból két nagyszabású koncertet ad Európában, ahol életének és örökségének ünneplésére egy-egy felejthetetlen előadást mutat be egy zenekarral és néhány kedvenc tehetséges zenész barátjával.

Protest The Hero, Norma Jean, Loathe, Cyclamen/ július 19., A38 Hajó

Budapestre érkezik az év egyik legizgalmasabb turnéja, hiszen a tengerentúlon legendás anyagaikat külön-külön turnéztató Protest The Hero és a Norma Jean Európában összeállnak, hogy egy közös körút keretében ünnepeljék meg Fortress, ille tve Redeemer című kultikus lemezeik jubileumát.

Hommage du acoustique á Parazol/ július 19., Esernyős

Az Ivan & The Parazol féltagsága akusztikus felállásban. Az este stílusát most is alapvetően a ’60-as, ’70-es évek zenei világának és a kortárs irányzatoknak az ötvözése határozza meg.

Pesti Műszak Open Air/ július 21., Barba Negra Track

Igazi hazai hip-hop seregszemle, olyanokkal, mint Krúbi, a Killakikitt, Tkyd, Mikee Mykanic vagy a Barbárfivérek - ráadásul a szabad ég alatt.

Joe Satriani/ július 23., Barba Negra Track

A "húrok Perszeusza" avagy az "ember, aki kinőtt a gitárból" újra Budapesten játszik. Ezúttal tizenhatodik (!), What happens next? című lemezét mutatja be, amelyen visszakanyarodott pályafutása legelső éveihez, és egy jól felismerhető dallamvilágú, ugyanakkor letisztult hard rock lemezt készített.

Judas Priest/ július 24., Papp László Budapest Sportaréna

Minden idők egyik legfontosabb heavy metal zenekara legújabb, Firepower című lemezének turnéja kapcsán tér vissza hozzánk, de biztos felcsendülnek majd a klasszikusok is.

The Atomic Bitchwax/ július 25., A38 Hajó

A Monster Magnet sorait is erősítő Chris Kosnik fuzz-asztronauta triója, a hatvanas-hetvenes évek pszichedelikus hangzásvilágát hangosabban újragondoló The Atomic Bitchwax az A38 Hajó Tetőteraszára tér vissza július 25-én!

Barabás Lőrinc Quartet/ július 27., A38 Hajó

A Barabás Lőrinc Quartet pop-os jazz világa izgalmas instrumentális zene elektronikus fűszerezéssel. Groove-os ritmusok, lüktető basszusfutamok, a szintetizátor és a trombita megannyi hangszíne a 70-es évek improvizatív jazzrock stílusjegyeivel átitatott sajátos zenei irányt teremt. (x)

Wombo Orchestra/ július 29., ELLÁTÓház

Szédületes karneváli dzsessz, amelyben New Orleans összeborul a legsúlyosabb hiphoppal, a big bandek világa a fiesztákéval. Mindent elsöprő lendület, hihetetlen ötletek, nagyon vicces hangszerelések; ska, funk, hardcore és rezesbandás lagzihangulat, amit végképp az egekbe emel a Wombo Orchestra frontleánya, a hangszálait és a megafont egyforma ügyességgel kezelő Julie Roman.

  • Parti
Tigerhead/ július 13., LÄRM

Berlin legfeltörekvőbb kiadójától, a Killekilltől érkezik Tigerhead, aki lassan másfél évtizede vonatozik a német elektronika és a cseh avantgard mozgalom között. A zenei gyümölcsöstál rugóskéses punk technóval,  tört beatekkel és EBM-mel lesz megtöltve.

Tensnake/ július 13., PONTOON

Az underground és a mainstream klubvilág közös kedvence, az 80-as diszkó-funk-house szentháromság egyik szakavatott mestere visszatér, hogy kirúgja a Duna-part képzeletbeli falait!

LavaLava & Friends / Tolo30/ július 14., A38 Hajó

A partiszervező csapat 2008 óta havi rendszerességgel pumpálja a friss vért a főváros elektronikus zenei vérkeringésébe, most pedig a barátaikkal karöltve megünneplik az egyik alapemberük harmincadik születésnapját.

Juju & Jordash, Byron The Aquarius/ július 14., PONTOON

A világhírű amszterdami Rush Hour lemezbolt-kollektíva egyik meghatározó DJ-producer párosa, valamint egy jazz-house virtuóz, aki dolgozott többek közt Flying Lotus-szal és Onrával is. Mindez egy este? Kihagyhatatlan.

The Bloody Beetroots (Live)/ július 19., Budapest Park

Sir Bob Cornelius Rifo dance-punk formációja már többször bizonyította a hazai közönségnek, hogy nemcsak a maszkok miatt őrületes, amit a színpadon csinálnak. Ezúttal pedig egy önálló koncerttel, ráadásul egy teljesen friss anyaggal, és ha lehet, akkor még tébolyultabb műsorral veszik be a fővárost!

Eptic, Habstrakt, Barely Alive, Dodge & Fuski/ július 19., Barba Negra Track

A nyár eddigi legnagyobb dubstep-riddim-bass house seregszemléje, összesen tíz fellépővel, akiknek a zenéi olyan kiadóknál jelennek meg, mint az OWSLA, a Never Say Die Records vagy a Chronos Records. Súlyos lesz!

Digitalism (Live) / július 20., Dürer Kert

A Kitsuné legforróbb duója, akiknek a zenéjére asztalon táncoltak a párizsiak, most új anyaggal térnek vissza, hogy bebizonyítsák: az indietronica 2018-ban is magával tud ragadni, ha hagyod magad.

Hernan Cattaneo/ július 21., Akvárium Klub

Egy délutánra igazi oázissá alakul az Akvárium Klub terasza, műfű borítással, mini medencékkel, hangulatos árnyékolókkal és a hazánkba rendszeresen visszajáró argentin DJ-vel, akinek több mint húsz éves tapasztalata van abban, hogyan kell egy szett alatt a tetőpontig húzni a hangulatot.

Jackie House/ július 27., LÄRM

Magyarország egyetlen homohouse-kommandója vendégül látja a San Francisco-i queer-kollektíva, a Honey Soundsystem alapítóját, hogy megmutassa a kedvenc retro-erotikus diszkó és oldschool tánczenei slágereit.

Sébastien Léger/ július 28., Szent Gellért tér

Ismert DJ-k mixeire táncolni Budapest legszebb épületei között átúszva, több száz emberrel együtt: ez a Cruisin' - az ereszdelahajam egy menő, elektronikus lüktetéssel töltött változata. Júliusban ráadásul egy igazi francia legenda áll majd a pult mögé.

Gonno/ július 28., LÄRM

A kurrens japán house/technó színtér egyik megkerülhetetlen alakja, aki Optimo szerint a legpszichedelikusabb elektronikus zenei DJ az Akácfa utcai e-bunkert is megremegteti majd egy olyan szettel, amit valószínűleg sokáig fogunk még emlegetni.

  • Fesztivál
Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál 2018/ július 2 - augusztus 2., Vajdahunyad vára

Az öt héten át tartó esemény hétfői és csütörtöki koncertjein többek között olyan művészek és zenekarok lépnek fel idén, mint a Szent István Szimfonikus Zenekar, a Budapest Bár, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Mendelssohn Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar, a Sabbathsong Klezmer Band és a 100 tagú cigányzenekar.

Ladyfest Budapest 2018/ július 6-8., Gólya Presszó

Egy olyan zenei fesztivál, ami a zenélő, alkotó nőkről szól - a terep a részben vagy egészben nőkből álló zenekaroké, női előadóké. A cél a zenekarok, alkotók bemutatkozása mellett a közösségépítés, inspiráció, női szolidaritás tereinek építése. A koncerteket a fesztiválon művészeti alkotások, előadások és tematikus beszélgetések, workshopok egészítik ki.

Bass Camp 2018/ július 21., Vituki uszoda

Idén először a fővárosban tartják meg - a mostani kiadásban csak egy napos - Bass Campet, de így is sikerült egy kisebb fesztivált belepasszírozni a lineupba. A főként grime-bass music-UK funky-drum'n'bass-dubstep és társaik vonaláról olyanok jönnek majd, mint Big Bud, Command Strange, Robert Manos, Kromestar vagy ZHA.

VI. Óbudai Bluesfeszt/ július 23-27.; Kobuci Kert, Esernyős

Különleges és atipikus blues-hangszereket bemutató workshopok, a műfaj gyökereiről szóló, a blues hazai és tengerentúli történetét feltáró filmvetítések és persze koncertek öt napon át. Fellép többek közt Redbreast Wilson, Little G. Weevil, Ian Siegal és Big Daddy Wilson - a stílus szerelmeseinek kihagyhatatlan!

  • Gasztronómia
II. Budapesti Német Sörfesztivál/ július 14.-ig, WestEnd Millenium Tetőkert

Kifejezetten Németországból származó házi, kis- és nagyüzemi sörfőzdék sörei, köztük sok olyan, amit Magyarországon eddig csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem volt lehetőség megkóstolni. Emellett lesznek még bajor malátaital különlegességek is.

Babyberry és barátai piknik/ július 5., Városmajor

A tavalyi esemény mintájára idén is rendez szabadtéri pikniket a Babyberry és barátai, ahol hideg italok, finom harapnivalók és mosolygós arcok várnak ezúttal is. Lesz továbbá közös játék, beszélgetés és az alkotni vágyók sem lesznek elfelejtve.

Community Grill/ július 8, 15, 22, 29; Impostor - Mistress

Ha kicsi a teraszod egy baráti grillezéshez, vagy csak lusta vagy beizzítani, van megoldás: használd az Impostorét! Faszenes és gázos verziót is tudnak biztosítani, be is gyújtják nektek, ráadásul még a hűtőiket, eszközeiket is használhatjátok. Zéró kifogás, maximális közösségi élmény.

Dunai borok kóstolója/ július 11., Danubius Hotel Gellért

Ismerd meg a dunai borrégiót, olyan ritkaságokat felfedezve, mint a kövidinka, kunleány, izsáki fehér, arany sárfehér és zalagyöngye, valamint megismerve az itteni rajnai és olaszrizlinget, a kékfrankost, a zweigeltet, vagy éppen a cabernet sauvignont!

Borjour Borhajó/ július 19., Margitsziget

Tíz borászattal (és egy pálinkaházzal) a fedélzeten körözhetsz a Margitsziget és a Nemzeti Színház között a Zsófia Hajóval! A hatalmas tetőteraszon korlátlanul kóstolhatod a kiállító borászatok borait és gyönyörködhetsz Budapest fényeiben, miközben DJ zenél és ti csak suhantok a hidak alatt.

  • Mozi
Budapest Rooftop Cinema: Ruben Brandt, a gyűjtő/ július 8., Corvin Club

A Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. A 4K-ban készült animációs alkotásban a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és mindig újra töltődő izgalom köti le a néző figyelmét.

Muse: Drones World Tour/ július 12., Uránia Nemzeti Filmszínház

A New York Times szerint a Muse élő fellépése "egy végtelen szárnyalás egyik csúcspontról a másikra - minden lehetséges, rendelkezésre álló vizuális eszközt bevetve". Ezt az élményt adja át a 2015-ös Drones World Tourt dokumentáló koncertfilm, természeten több drónkamera által a koncert közben készített felvétellel.

Bergman100 - Évfordulós vetítések/ július 14., Uránia Nemzeti Filmszínház

A filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezőjének születésének századik évfordulója alkalmából két filmet vetítenek majd: az egyik, a Bergman - A Year In A Life a direktor sorsfordító évére, 1957-re koncentrál, a másik pedig éppen ez előtt a korszak előtt, 1955-ben készült Egy nyári éj mosolya című romantikus vígjáték.

Kobuci Kertmozi: Valami Amerika/ július 16., Kobuci Kert

A történet valahol Ausztriában kezdődik, a hegyeshalmi határátkelő felé vezető úton, de ez talán kevésbé lényeges, mint az érkező személye. Ő az “amerikai”, aki egy jobbkormányos luxusautóban szivarozva, Alex Brubeck néven érkezik Magyarországra, szülőföldjére, amit még fiatalon hagyott el. Neki ez az utazás a rég várt hazatérést, egy magyar reklámfilm-rendezőnek, Tamásnak pedig a “nagy lehetőséget” és a talán még nagyobb kalamajkát jelenti.

Nagyszünet Kertmozi: Desperado/ július 31., Nagyszünet - Budapest Park

Különös fekete alak érkezik a poros mexikói kisvárosba, kezében baljós gitártokkal. Egy biztos: nem gitározni akar. Jövetelének oka nem más, mint megbosszulni kedvese halálát, akit a város kiskirálya, Bucho (Joaquim de Almeida) ölt meg féltékenységből. Hamarosan kiderül, az idegen El Mariachi (Antonio Banderas), a Zenész, aki legendás pisztolyforgató, és akit a szegény nép hősként tisztel. El Mariachi érkezése elszabadítja az indulatokat, ám az igazi leszámolás akkor veszi kezdetét, amikor a Zenész barátai is megjelennek.

  • Színház
Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő - bemutató/ július 20-21., Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Több mint egy évtized után, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80. születésnapján a legnagyobb magyar operettszerző, Kálmán Imre egyik legnépszerűbb, Cirkuszhercegnő című darabjával tér vissza a színház nyári repertoárjára a teátrum kezdeteitől jelen levő egyik legkedveltebb zenés szórakoztató színpadi műfaj. Az ünnepi évadban az operett magyar nagymesterének egyik legjelentősebb, világszerte páratlan sikerrel játszott műve első alkalommal csendül fel a cirkuszi forgataggal benépesített szigeti színpadon. (x)