2018 első negyedéve olyan programdömpinget hozott magával, hogy úgy döntöttünk, kibővítjük a programajánlót: amikor csak lehet, tíz eseményt is ajánlunk, hogy mindenki találjon magának valót. Ennek szellemében ismét válogattunk a sörfesztiválok, beach pop koncertek, vegán piacok, jóganapok, visszatérő világsztárok, lemezbemutatók és még sok más esemény között.

  • Csütörtök
Margó Irodalmi Fesztivál/ Petőfi Irodalmi Múzeum

Fesztiválhangulat, a kortárs magyar írók legjava, friss megjelenések, kurrens külföldi meghívottak és könyvvásár öt napon át, közel hetven programmal – mert az olvasás nem magányos tevékenység!

Trend Labor - Milánó 2018/ KÉK - Kortárs - Építészeti Központ

A VITRIN és a Kortárs Építészeti Központ által közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésen olyan kérdésekre keresik majd a választ a meghívott vendégekkel, mint hogy hogyan hat a technológiai és logisztikai forradalom a különböző diszciplínák mindennapi gyakorlatára vagy hogy mi jellemzi a jó városi design fogalmait?

Michael Malarkey/ Dürer Kert

Michael Malarkeyt legtöbben a Vámpírnaplók Enzójaként ismerik, miközben zenei teljesítménye is figyelemre méltó – júniusban pedig végre ezt az oldalát is megmutatja a hazai rajongóknak.

Budapest Rooftop Cinema: Túl szexi lány/ Corvin Club

Renee Bennett jól tudja, milyen átlagosnak lenni egy olyan világban, amelyet a génlottó nyertesei uralnak. Miután egy balesetben beveri a fejét, arra ébred, hogy valóságos bombázó lett belőle, és bár rajta kívül senki sem látja a különbséget, hatalmas magabiztossággal kezdi élni az életét. Újonnan szerzett önbizalmának köszönhetően egyre sikeresebb lesz nemcsak a munkájában, de magánéletében is.

Fővárosi Rapcirkusz/ Budapest Park

Egy egészen egyedülálló, korszakokon és stílusokon átívelő, monumentális produkció, ahol a hiphop szcéna krémje mutatja meg magát nagyzenekaros kísérettel, Ganxsta Zolee-tól az Akkezdet Phiaiig.

JAK-füzetek bemutató/ Magvető Café 

A József Attila Kör pályakezdő írókat elindító, nagy presztízsű könyvsorozata, a JAK-füzetek idén visszatér a Magvető Kiadóhoz, ahol az első kötet 1982-ben napvilágot látott. Az együttműködés keretében 2018-ban négy könyvvel fog bővülni a sorozat, melyekből csütörtökön egy felolvasással egybekötött beszélgetésen kaphatsz ízelítőt.

The Art Ensemble Of Chicago/ MOMkult

Minden idők egyik legnagyobb hatású együttese, amely a jazzt, a kísérleti műfajokat és a performatív művészeteket egyaránt integráló, de azokon jóval túlmutató teljesen egyéni, kreatív zenei univerzumot teremtett először lép fel Magyarországon. Kihagyhatatlan.

B2B Or Not To Be/ VaLyo Kikötő

Discmanvetés fej fej mellett a Duna-parton, párban vagy szólóban. A lemezekért felel: Adis Abbé, Nem Bettina, Manek, Solar Things és Mankind.

Passed DJ set/ Központ

A hárfás elektronikus zenét játszó - és nemrég a Kolorádó tehetségkutatóját is megnyerő - trió a kedvenc helyén vár mindenkit egy kis közös zenehallgatásra.

Napijumpup ClubLÄRM

A drum ’n’ bass egyik legenergikusabb alstílusának hazai képviselői hozzák a sikítós szintetizátorokat, a másnapos trollszörnyként dübörgő basszusokat és az egész estén át tartó darálást.

  • Péntek
Nyári kiegészítők csereberéje/ Boho Lama 

Unod a régi bizsudat, táskádat, vagy már nem tetszik a napszemüveged? A Boho Lamában most elcserélheted egy másikra! Ezzel nem csak te jársz jól, hanem a környezetet is óvod. Amennyi kiegészítővel jössz, annyival távozhatsz.

Borjour Buborék Pezsgő- és Sörfesztivál/ Stefánia Palota

Gyöngyözők, habzók, pezsgők, proseccók, cavák, champagne-ok és kézműves sörök! Több mint ötven kiállító kínálja majd buborékosait egész nap.

Japán Filmhét 2018/ Toldi Mozi

Ez alkalommal a japán filmtörténet aranykorának tekintett 50-es évek klasszikusaiból szemezgethetnek a nézők: a korszak két legmeghatározóbb rendezőjének, Ozu Yasujirōnak és Mizoguchi Kenjinek fekete-fehér remekművei kerülnek reflektorfénybe, melyek történelmi filmtől a szerelmi tragédiáig különböző műfajokat képviselnek.

No Waste: Budapest/ Kobuci Kert

Képzeljük el a jövő Budapestjét szemét nélkül. Merengő idealizmus vagy csak pár jó projekt kell hozzá? Ha érdekel ez a téma, akkor gyere el június 8-án a Kobuciba, mert már ma is sokan dolgoznak azért, hogy hulladékmentes legyen városunk jövője. Beszélgetés a futó projektekről, ötletekről és lehetőségekről.

Chang Eunho: Sanjo-sorozat/ Budapest Music Center

A dél-koreai kortárs zene egyik kiemelkedő egyénisége első magyarországi koncertjén legismertebb művét mutatja be, melynek minden tétele egy-egy témát jelenít meg a zene nyelvén.

Wellhello/ Budapest Park

Fluor és Diaz zenekara ismét elhozza a Soroksári útra az Instagramolt belvárosi valóságot és az #elnöki fényezést, természetesen a jól ismert slágerek és a tűzijáték mellett.

yesyes, Rosalia/ A38 Hajó

Elektroakusztikus, a downtempo és a drum ‘n’ bass stílusokat ötvöző hangzásvilág két vérbeli igenembertől, amelyet ráadásul harmonika, hegedű és élő dob is színesít. (x)

Aurevoir. lemezbemutató/ Akvárium Klub

A zsámbéki zenekar számai többféle stílust érintenek, de legnagyobb hatással az angolszász beat-folk és a Kárpát-medence népzenéje van rájuk. Ezen az estén első albumukat mutatják majd be Budapest szívében.

The Yellowheads/ Corvin Club

A duó, amely közös nevezőre tudta hozni az atmoszférikus elektronikát és a dübörgő technót a Corvin Áruház strapabíróságát is leteszteli néhány táncparkettre irányzott bombával.

VandelLÄRM

Vandel a megmondhatója, most pénteken pedig a megmutatója, hogy a bolygó másik felén, a virágok fővárosában nem csak az orchidea burjánzik vadul, hanem a forró groove-ok is. Mélynyári, egzotikus kikacsintásokkal felütött, shazamozást ingerlő, érzékenyítő house-tételek várhatók reggelig.

  • Szombat
Piros gyümölcsözön a Római-piacon/ Római-part

Cseresznye, málna, biomeggy és sok más egyéb, már megszokott finomság lesz a standokon, a hét terméke pedig a tökmagolaj lesz.

Budapest A Capella Fesztivál 2018/ Várkert Bazár

Különleges koncertek mutatják meg az énekhang varázslatos erejét június második hétvégéjén, miközben interaktív programok gondoskodnak róla, hogy az egész család jól érezze magát.

Cruisin: Karotte/ Szent Gellért tér

Aki egyszer átélte már, tudja, mennyire feledhetetlen élmény egy mozgó hajó tetején, hidak alatt, Budapest legszebb épületei között átúszva bulizni egy ismert DJ mixére, több száz emberrel együtt. Ha te nem tartozol közéjük, most itt a lehetőség, hogy bepótold.

;t=1s LMBQT animációk/ Art+Cinema

A tavalyi telt házas vetítés sikerén felbuzdulva a Dot & Line idén is jelentkezik LMBTQ témájú animációs rövidfilmes válogatással, melyben a legújabb kisfilmeket mutatják be nektek a világ minden tájáról. Érkezik animáció többek közt Kanadából, Észtországból, Ausztráliából és Amerikából, melyek különböző nézőpontból, de hasonló érzékenységgel beszélnek személyes sorsokról és társadalmi problémákról.

6. Kórusok Éjszakája/ Budapest-szerte

Ismét énekhanggal telnek meg a józsefvárosi Palotanegyed különböző helyszínei: negyvenegy együttes hetvenhat koncerttel szórakoztatja majd a közönséget, összesen tíz különböző ponton.

Lesi Zoltán & Ricardo Portilho: Egy ugrás és a homár/ ISBN könyv+galéria

Interszexualitás és sport témában a 30- évek dokumentumai, álhírek, rendőrségi jelentések és homárok közös térbe, szürrealizmus megidéző dobozokba. Ricardo Portilho és Lesi Zoltán kiállítása első közös munkájuk, a Magasugrás Fanzine, folytatása, a téma részletesebb bemutatása.

100% Scooter - 25 Years Wild & Wicked Tour / Budapest Park

A Scooter nevéhez számos kitörölhetetlen sláger fűződik, melyekre újra hatalmasat bulizhatsz a fővárosban. Már szinte hagyomány, hogy a nyári szezon elején kapunk egy nagy Scooter koncertet a Budapest Parkban és ez 2018-ban sem lesz másképp, ugyanis a csapat június 9-én újra felpörgeti a hangulatot a szabadtéri szórakozóhelyen.

Költözik a Gólya, Küss Mich/ VaLyo Kikötő

Délutántól kezdve a gólyás standnál arról lehet beszélgetni, hogy hova költözik a Gólya, mik a terveik az új épülettel. Támogatást is gyűjtenek majd az épület megvásárlásához és felújításához. A beszélgetések után pedig a Küss Mich csapata veszi át a placcot.

Kolorádó Pre-Party/ PONTOON

Kolorádó hivatalos időszámítása előtt egy héttel még csap egy utolsó bemelegítő bulit a város legnyáriasabb helyszínén. A Duna-parton hangolódhatunk, ahol Kolorádós koncertekkel, DJ-kkel és egy különleges meglepetéssel várnak bennünket.

Listen To Girl, Joel Perez Garcia/ Tinta Art Café

A korábban Girl névre keresztelt norvég formáció Christian Winther énekes-dalszerző és több hangszere játszó társszerzője, Ina Sagstuen közös projektje. 2016-os debütlemezük, a Sea And Dirt, szépet futott a The Line Of Best Fiten és elnyerte a szintén norvég Susanna Wallumrød tetszését is, így első lemezük a Susanna Sonatán keresztül bakeliten is megjelent.

  • Vasárnap
Yoga Connection Budapest / Akvárium Klub

Első alkalommal rendezik meg idén a Yoga Connection Budapest fesztivált, mely a szervezők célja szerint a jógával szembeni, még mindig meglévő előítéleteket hivatott szétoszlatni. Lesznek jóga órák, workshopok, bemutatók és beszélgetések nemzetközi és hazai jógaoktatókkal (nem csak felnőtteknek), sőt piactérrel és jóga bisztróval is készülnek a szervezők, ahol organikus és vegán csemegéket találunk majd.

XI. Judafest/ Kazinczy utca

Szabadtéri filmvetítések, mindenki számára nyitott istentiszteletek, vezetett séták, vásárok és ingyenes programok négy napon át. Idén a fesztivál díszvendége a magyar ajkú zsidóság lesz, így képviselteti magát többek között Debrecen, Pécs, Szeged, Kecskemét, Pápa, Kőszeg, Szombathely, Sopron, határon túlról Komárom, Szabadka és Tel Aviv is.

III. Rock-metál-underground börze/ KVLT BP

Júniusban jön a III. Rock-Metál-Underground Börze a KVLT-ba (ex-Vörös Yuk), mely egyben a Kretens zenekar 35 év című válogatáslemezének közönségtalálkozója is lesz. A vásáron ismét válogathatunk majd CD-k, DVD-k, bakelitek, ruhadarabok, sajtótermékek, könyvek, sőt használt hangszerek közt is, míg aki a Kretens miatt érkezik, dedikálásra és zenekari merch-re is számíthat.

I. Budapest Park Comic Market/ Nagyszünet - Budapest Park

Első alkalommal ad otthont a képregény szerelmeseinek a Nagyszünet. Kiadók, alkotók, és magáneladók gyűjteményeiből válogathatunk, és vásárolhatunk. Találkozhatunk a hazai cosplayjeles képviselőivel, workshopokon vehetünk részt és a jó hangulatról a Moonshine Bros gondoskodik.

Vegan Sunday Market/ Anker't

Vasárnap rendezik meg a tizenötödik Vegan Sunday Marketet, amely Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca. A piac mellett, főző workshopokkalkerekasztal-beszélgetésekkel és olyan közösségi terek megteremtésével készülnek a szervezők, amely tovább mutat egy egyszerű vasárnapi piacoláson.

Júniusi örökbefogadó nap/ Kertem

Mi lehetne kellemesebb, mint kutyák társaságában, Budapest lélegző szívében tölteni a vasárnapot? Örökbefogadható kutyák, szuper támogatói ajándékok, remek hangulat az Eszkuláp Állatvédő Egyesület szervezésében a Kertemben.

WAMP - Design szabadon/ Erzsébet tér

A nyári szünet előtt júniusban is duplázik a WAMP, így 10-én is ott lesznek a kedvenc hazai tervezőink az Erzsébet téren, ahol nem csak a legújabb tavaszi-nyári kollekciókat lehet első kézből megismerni és felpróbálni, hanem a WAMP-os kiállítók közös munkáiból  is válogathatnak a látogatók a legmenőbb nyári szettek összeállításához.

Belvárosi Sörfesztivál/ Szabadság tér

A tavalyi debütálást követően idén visszatér a Belvárosi Sörfesztivál, ahol ezúttal 250-féle sörrel várják a látogatókat a kisüzemi, kézműves söröktől kezdve a legnagyobbak kínálatáig. A jól megszokott fajták mellett most is lesznek premierek és kóstolók, ha pedig nem telnénk el a folyékony kenyértől, számos street-foodot is kipróbálhatunk majd.

Johnny Couteau, Laura Krieg/ Kalóz Records

Kalóz Records és a Bodry nyitóhétvégéjének részeként lemezboltos koncertet szervez a Küss Mich az Mmmnmnm sound system közreműködésével. Johnny Couteau visszatér, ezúttal zenekarral, illetve Laura Krieggel. 

Skeemers, The California Nightmares/ VaLyo Kikötő

A Skeemers, a beach pop fenegyerekei beveszik a kikötőt! Szem nem marad szárazon, főként az izzadtságtól, vagy az esőtől, ezt ezen a ponton még nem látjuk előre. A The California Nightmares 2017 decemberében alakult három JOG által, akik a most megjelent EP-jükkel egy laza kaliforniai garázs punkos, deszkás hangulatot hoznak az este elejéhez.