Múlt pénteken a Vas utcában sétálva botlottunk bele a Színművészeti Egyetem mellett egy érdekes dzsemboriba, ami egy új bolt megnyitója körül alakult ki. Biztos sokan emlékeznek az Anselmo Crew-ra a kétezres évekből, ami ebben a formában ma már nem koncertezik. Nos, az ő frontemberük, Árkosi Szabolcs is a színen volt, a boltot ugyanis a zenekar uruguayi származású gitárosa, Ivan Tabeira és felesége, Csorba Szvetlána alapították.

Az üzletbe belépve rögtön megcsap a latinos életérzés: bohém káosz, színpompás berendezés és csecsebecsék, egy óriási láma a falon, és több pontról is Frida Kahlo figyel minket.

Szvetlána rendezvényszervezőként dolgozott korábban, de munkája megszűnése után úgy döntött, üzletet nyit, ahol magyar dizájnerek és iparművészek Latin-Amerika népművészetével keveredő alkotásait kínálja a térségre jellemző ételekkel, italokkal egyetemben. Ivan édesapja gyártja a töltött, félhold alakú tésztabatyukat, az empanadákat csirkés, sertés, marhás, halas, spenótos és kecskesajtos verzióban (350 Ft/db), melléjük koriander- vagy mentaszószt választhatunk. Autentikus latinos fogás a flan is, a vaníliás puding karamellszósszal, amit 350 Ft-ért kóstolhatunk meg, nagyon finomnak találtuk ezt is.

Életünkben először szürcsöltünk hagyományos módon elkészített és felszolgált mate teát egy kivájt tökből, szűrőként és szívószálként egyszerre funkcionáló kanállal. Szvetlánától megtudtuk, hogy Uruguayban lépten-nyomon ezt isszák, a köztereken forróvizes-blokkokat is elhelyeznek, hogy utántölthessék. Kérhetjük persze csinos kerámiapohárban is. A kávéért a Blue Bird Café pörkölője felel, az elkészítés módjaiban követik a dél-amerikai hagyományokat: ihatunk brazil cafezinhót, kubai cortadót vagy a mexikói fahéjas caffe de ollát.

Több különböző iparművész termékeit találjuk még a boltban, köztük a Kutyadolog Design újrahasznosított anyagokból készített egyedi ruháit, valamint gyöngyékszereket, horgolt lámpákat, lángban olvasztott, csavart, tekert, húzott, nyomott üvegékszereket, tűzzománc csecsebecséket és még Frida Kahlo-babákat is. A „Ne vegyél újat, újítsd fel a régit” filozófia jegyében sok megjavított és újraértelmezett tárgyat és bútort árulnak, a galérián magasodó színpompás foteleket Szvetlána újította fel és húzta újra eredeti Dél-Amerikából importált kézi szőttesekkel.

A kínálat nemcsak magyar kézműves munkákból áll, a bolt egyik különlegessége az a terítő, amelyet Szvetlána fia hozott egy dél-amerikai bennszülött törzstől. A shipibo indiánok tudatmódosító szerek hatása alatt álmodják meg a mintákat, amelyeket a kézimunkában használnak – a falakat is ezek díszítik egyébként, a láma alatt.

Az Anselmo Crew mostanában már nem aktív, Ivan Tabeira és Árkosi Szabolcs a latin-amerikai cumbia bulibandában, a Los Orangutanesben zenél együtt. Ha ketten állnak össze, akkor a Krokodil duó név alatt futnak. A megnyitón ezzel a formációval szórakoztatták az összegyűlteket, jó kis hangulat kerekedett a végére, borral, flannel, empanadával.