A gazdasági válság miatt egy fél évtizedre az asztalfiók mélyére került beruházási terveket most újra leporolták. A 2013-ban a plázastop alól felmentést kapott bevásárlóközpontot az óbudai rozsdaövezetben, a Szentendrei és Bogdáni út találkozásánál, a Filatorigátnál építené fel 2021-re az Árkádokat is működtető német ECE. Az egyetlen bökkenő, hogy az azóta történt jogszabályi módosítások miatt szükség van a tervek újbóli engedélyeztetésére a munkálatok megkezdése előtt.

A leendő beruházás környéke ismerős lehet minden Sziget fesztiválozónak, hiszen a K-híd közelében fekvő Filatorigát szomszédságáról van szó, de nemrég mi is jártunk a környéken fekvő, az elbontott óbudai szeszgyár helyén épülő Waterfront City-nél, és az óbudai Harisnyagyárban is. A német beruházó, az országban az Árkád üzletházakat működtető ECE közleménye szerint a 2010-es évek elején a gazdasági válság miatt megtorpanó beruházás 2019-ben indulhat újra, és rá három évre, 2021-re már állhat is a pláza az egykori rozsdaövezetben.

Az összesen 52 ezer négyzetméternyi bérbe adható területtel rendelkező komplexum 170 boltnak, 15 étteremnek és egy 4D mozinak adna helyet, valamit a WestEndhez hasonlóan egy jelentősebb tetőkért kialakítása is szerepel a tervek között, és egy 1800 férőhelyes parkoló is lenne az épület alatt.

60 milliárd forintos beruházással kapcsolatban azonban már a bejelentés másnapján kiderült, hogy bár tény, hogy 2013-ban “felmentést” kaptak az akkori plázastop törvény alól (nem épülhet 300 négyzetméteresnél nagyobb kereskedelmi célú létesítmény, csak különleges engedéllyel), a szabályzás azóta módosult, és az ehhez igazodó új engedélyeztetés még nem történt meg, így azonnal kérdésessé is vált, hogy elindulhatnak-e a kitűzött időpontban a munkálatok.

A fejlesztők a helyszín kiválasztása kapcsán kiemelték az optimális közlekedési lehetőségeket, autó mellett busszal és HÉV-vel is viszonylag gyorsan elérhető a környék. Bár ez csak annak tűnik praktikusnak, aki erre is lakik, csak ezért tömegközlekedéssel kizarándokolni ide elég esélytelennek tűnik. A közelben fekvő levő lakótelep, az épülő Waterfront City és az itt naponta áthaladó több százezer autós számára azonban valóban kedvező a helyszín, hiszen ha a környéken hasonló volumenű kereskedelmi központot keresünk, talán csak az inkább retró hangulatú Flórián üzletházat és az Eurocenter tudjuk említeni, más versenytárs nincs.

Persze mindezekkel együtt a legnagyobb kérdés mégiscsak az, hogy szükség van-e még mindig plázákra, mert elnézve a látványterveket, építészetileg ez sem fog sokat hozzátenni a környék arculatához és infrastruktúrájához, inkább csak a környéken még meglevő kiskereskedéseket fogja végleg elkaszálni.