Visszatérő világsztárok, görülő gasztronómiai és bárkulturális seregszemle, színházi ősbemutató, artmozik éjszakája, piknik és még sok más vár ránk 2018 ötödik hónapjában. Mutatjuk, hogy merre és mire érdemes kimozdulni az előttünk álló huszonkilenc napban.

  • Koncert
Bill Evans - Petite Blonde II 25th/ május 2., FogasHáz x Instant

Huszonötödik évfordulóját ünnepli a dzsessztörténet egyik legnagyobb hatású koncertlemeze, az amerikai szaxofonoslegenda, Bill Evans fémjelezte Petite Blonde, a jubileum alkalmából pedig ismét turnéznak az eredeti felvételen is játszó zenészek.

Margaret Island, The Carbonfools/ május 3., Budapest Park

Téli álmából a Margaret Island rázza fel a Budapest Parkot, ezzel pedig elindul a városi fesztiválszezon. Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint igazi örömzenét játszanak, a zenélésbe pedig most olyan előadók csatlakoznak be, mint Karácsony János – JamesByeAlex és a Slepp, valamint a The Carbonfools.

Rag'n'Bone Man/ május 4., Papp László Budapest Sportaréna

A BBC Sound Of 2017 második helyét elnyerő, a Humannel pedig már egy világslágert is jegyző énekes bluesos-soulos, helyenként hiphopos popzenéje bárhol és bárkinél működik.

Oshun/ május 7., Dürer Kert

A duó talán a legizgalmasabb jelenség a maga műfajában, hiszen zenei eklektikájuk egyszerre foglalja magába a masszív dobokat és basszusokat, valamint a lágy dallamokat, amellyel őseik szellemeit megidézve kapcsolják össze a bennünk élő múltat, illetve a ránk váró jövőt.

James Blunt/ május 8., Papp László Budapest Sportaréna

Az egyik legvisszafogottabb és legkedvesebb énekes-dalszerző új, The Afterlove című albumát mutatja majd be, a már jól ismert slágerei mellett.

The Rememberables/ május 9., Auróra

Első lemezét mutatja be a Coke Bust tagjainak új zenekara, a The Rememberables; fuzzos-grunge-os powerpop indie rockkal keverve, a Dinosaur Jr. vagy a Weezer legjobb pillanatait idéző minőségben.

Trillion/ május 11., Akvárium Klub

A – többek közt – az Apey & The Pea, a Grand Mexican Warlock, a Jazzékiel és a Shell Beach tagjait tömörítő, grunge-os rockzenét játszó Trillion új lemezét mutatja majd be. Súlyos lesz!

mïus/ május 12., Akvárium Klub

Az elektronikát és akusztikus hangszereket (köztük fúvósokat, vonósokat) vegyítő projekt lemezbemutatója külföldi és hazai vendégénekesekkel és lüktető vizuállal lesz minden érzékszervre ható élmény.

Portico Quartet/ május 12., Müpa

A Cinematic Orchestra-, Efterklang-, Alt-J- és Radiohead-rajongóknak egyformán ajánlható kvartett a jazz, az elektronika, az ambient és a minimalizmus között kalandozik nagy sikerrel, a szaxofon, basszus, élő dobok és elektronikus alapok mellett a hang nevű, UFO formájú acél ütőhangszer hipnotikus hangzására épít.

GermanLateNight / május 13., Kiscelli Múzeum

A népszerű késő esti előadásokat folytatva idén GermanLateNight cím alatt mutatja be az Opera Paul Hindemith, a Wagner utáni német zeneszerzés egyik legnagyobb alakjának négy egyfelvonásos művét a Kiscelli Múzeumban. A rendezők az SZFE negyedéves színházrendező szakos hallgatói. Az Oda-vissza című szkeccs, noha csak tízperces, hordozza a műfaj összművészeti jellegét: a látvány, a színpadi trükkök ugyanolyan fontosak benne, mint az énekelt szólamok. Varga Bence emellett Hindemith expresszionista apáca-történetét a Sancta Susannát, is színpadra állítja, mely először szólal meg Magyarországon. Az est további részében Nagy Péter István koncepcióiban elevenedik meg Hindemith zenéje. Elsőként a Wagnerrel direkt kapcsolatot is mutató paródia, A bolygó hollandi nyitánya „vonósnégyesre, ahogy azt egy rossz, üdülőhelyi zenekar reggel 7 órakor a falu kútjánál lapról olvassa”. Az ugyancsak magyarországi bemutató után az Opera műsorára először kerülő A hosszú karácsonyi ebéd, a szerző utolsó operája zárja a műsort. A GermanLateNight darabjaiban a Zeneakadémia legígéretesebb énekes növendékei és frissen végzett operistái mellett olyan művészek állnak színpadra, mint Meláth Andrea, Sáfár Orsolya és Dékán Jenő. Az est karmestere Dénes István lesz. A jegyünkkel egy időben megvásárolhatjuk belépőnket az előadás napján 20 órától kezdődő különleges tárlatvezetésre is. (x)

Yo La Tengo/ május 13., A38 Hajó

Először lép fel Budapesten az amerikai Yo La Tengo indie kultzenekar, melynek tagjai többször körbeturnézták a világot, írtak zenét a The Simpsons sorozatnak, és alakították a Velvet Undergroundot az Én lőttem le Andy Warholt című filmben.

TOY/ május 14., Dürer Kert

A (neo)pszichedelikus zenekarokra fókuszáló Vanishing Point fesztivál az idei felvonása előtt még elhozza a színtér egyik legizgalmasabb bandáját, a többek közt a The Horrors-szal is turnézó TOY-t. Motorikus krautrock, elszállós shoegaze, poszt-punk hatások, kaleidoszkópikus hangulatok.

Lingua Nada, Piss Crystals, Észlelés, Eyes On U/ május 15., Auróra

Punk, illetve emo hatásokkal tűzdelt matekrock Németországból, valamint három kiváló magyar zenekar a deszkázós punk-rock, a kicsavart krautrock és a twee hatásokkal tűzdelt posztpunk uniójából.

Sleeping With Sirens, Chapel, Chase Atlantic/ május 15., Dürer Kert

A tavaly a Good Charlotte előtt már bizonyított Rise Records-felfedezett zenekar eddigi legslágeresebb lemezének dalaival tér vissza Budapestre, nem akármilyen kísérettel.

Jozef van Wissem, The Devil's Trade/ május 16., A38 Hajó

Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők-jének cannes-i díjazott zeneszerzője, Jozef van Wissem új lemezeivel tér vissza az A38 Hajó koncerttermébe! A Prágában élő holland művész az Amenra saját kiadójánál megjelent albumát, a Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back dalait, valamint filmzenei gyűjteményét, a New Lute Music for Film dalait adja majd elő Budapesten.

The Chameleons/ május 17., Dürer Kert

A kultikus poszt-punk alapzenekar, a The Chameleons idén ünnepli Script of the Bridge című albumuk 35. évfordulóját, melyet az Interpoltól kezdve a Killersen és az Editorson át, rengeteg kortárs előadóra hatott. Most, a legendás albumot Mark Burgess dalszerzővel az élen a Dürer Kertben élőben is meghallgathatod.

Game Of Thrones - Live Concert Experience/ május 18., Papp László Budapest Sportaréna

Az óriási sikerű Trónok Harca élő koncertélmény, Ramin Djawadi közreműködésével elhozza Westeros világát a Papp Lászlóba. A Game of Thrones Live Concert Experience előadásó már a 7. évad zenéjét is tartalmazni fogja, csakúgy, mint a vadonatúj színpadképet, melyet lenyűgöző vizuális- és a legújabb videotechnika egészít majd ki.

Vad Fruttik/ május 19., Budapest Park

A hazai közönségkedvenc Vad Fruttik titka az eklektikusságban rejlik. 2006-os debütáló lemezük óta a legkülönfélébb stílusok kavalkádjába kóstoltak már bele a gitárzenétől az elektronikáig, az érzelmes szövegektől az ironikusakig. A zenekar legutóbb 2015-ben jelentkezett Tudom milyen című, erős társadalomkritikát megfogalmazó lemezével. Idén tavasszal pedig úgy tűnik, egy egészen friss anyaggal térnek vissza a Budapest Park színpadára!

pg.lost, Képzelt Város/ május 23., Dürer Kert

Újra Budapestre látogat tavasszal a svéd posztrock egyik kiemelkedő zenekara, a pg.lost, akik ezúttal headline show-val érkeznek a Dürer Kertbe, ahol a Képzelt Város gondoskodik majd a megfelelő felvezetésről.

Bonobo/ május 23., Budapest Park

A két Grammy-jelölést is bezsebelő, Migration című legfrissebb albumával ismét Budapestre látogat a downtempo egyik legnagyobb alakja, a brit Bonobo, aki hozza magával a Budapest Parkba teljes zenekarát is.

Csík Zenekar/ május 24., Kobuci Kert

Május 24-én ismét az egyik kedvenc szabadtéri helyszínén, a Kobuci Kertben muzsikál a Csík Zenekar, ahol eddig mindig remekbe szabott koncerteket adtak. Vélhetően nem lesz ez másként ezúttal sem.

Little Big/ május 26., Akvárium Klub

Kelet-Európa legsúlyosabb rave formájciója, a Little Big tavaly őszi telt házas düreres bulijuk után visszatér Budapestre – ezúttal az Akvárium Klubba, hogy május 26-án ismét fenékbe billentsenek mindenkit egy nagy adag Oroszországgal.

  • Buli
Neonhullám: Budapest Vice/ május 4., Budapest Park

Neonhullám csapata a Budapest Parkkal együttműködve létrehozta a Budapest Vice sorozatot: a 80-as évek hangulatát idéző, neonszínekben úszó szintizenével megelevenedik a VHS korszak, dagadhat a mellszőr, jöhetnek az aviator napszemüvegek és a bőrkabátok. A Neonhullám DJ-k zenei palettája a 80-as évek közel sem kínos számaitól napjaink synthwave slágereig terjed.

House Of Hummus/ május 5., LARM

A legnagyobb humuszkészítő magyar expat, Tom Select vendégül látja a Legotek Recordshoz tartozó berlini-izraeli house-szárny két alakját, NiiR-t és Eisenberget, akik a klasszikus német táncolós alapanyagot ütik meg mélyről feltörő aromákkal.

Subtension/ május 12., Dürer Kert

Subtension gyedisége és produceri készségei prágai sound designer tanulmányaival megtámogatva a legnagyobb nevek figyelmét keltették fel és olyan kiadókhoz juttatta el mint az Invisible Recordings, a Renegade Hardware, Casuse4Concern, vagy a Critical Music. Most te is megtapasztalhatod, mit láttak meg benne.

Around The Clock/ május 12., Corvin Club

Huszonnégy órás elektronikus zenei maraton, huszonhat fellépővel, négy helyszínen (és egy tetőtéri placcon). Ha egyszerre tudnád le az egész havi dózist, itt a helyed.

Kornél Kovács/ május 12., LARM

Kornél Kovács - joggal - az egyik legfelkapottabb DJ-producer per pillanat, akinek specialitása a fülledt, táncolásra és merengésre egyaránt alkalmas sokszínű house. Eddig minden lärmes szettje prímára sikerült és nem valószínű, hogy a mostani kivétel lesz.

Mefjus/ május 18., A38 Hajó

Enei és Emperor mellett Mefjust tartják a neurofunk egyik legnagyobb mesterének – utóbbi DJ-producer pedig most megmutatja, miért is, valamint ad némi ízelítőt Manifest című, pár napja megjelent albumából is.

Cruisin Boat Party/ május 20., Szent Gellért tér

Pünkösdvasárnap visszatér Közép-Európa legnagyobb mozgó tánctere és megnyitja a 2018-as dunai táncot! A szezonnyitóra a Cruisin rezidensei, Yvel & Tristanés James Grow mellé Marco Grandi érkezik és lesz ezentúl gyakori szereplője a folyami mulatságnak.

Felix Kröcher/ május 25., Corvin Club

A német technó ezerarcú és igazi tradíció, rengeteg meghatározó előadóval. Nem kérdés, hogy a frankfurti Felix Kröcher is közéjük tartozik. Noha alig múlt harminc, a korai kétezres évek óta aktívan formálja a stílust. Sajátos zenei látásmódja trendektől függetlenül mutat be egy kultúrát és egy korszellemet.

  • Fesztivál
Dunai Regatta 2018/ május 5., Műegyetem rakpart

A Dunai Regattán egyetemi sárkányhajós és evezős csapatok mérik össze erejüket a Duna legszebb budapesti szakaszán, a Parlament és a Budapesti Műszaki Egyetem között. A vízi versenyek mellett a szárazföldön látványos cheerleader show, számos sportprogram, a Sound of the University tehetségkutató döntője, valamint szuper hazai bandák és DJ-k bulija vár egészen hajnalig!

Budapest100/ május 5-6., Budapest-szerte

A rakpartokat követően, 2018-ban a terek kapják majd a főszerepet Budapest100 programjában május 5-6. között. A Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére évről-évre megvalósuló rendezvény ezúttal is igyekszik majd a város azon részeit közelebb hozni hozzánk, melyekre év közben kevesebb figyelem irányul, vagy túl természetesnek vesszük őket. Ezen a hétvégén számos olyan városi kalandban lehet majd részed, melyekre egyébként nem lenne lehetőséged – ezúttal a terekkel a középpontban.

Charityfest 2018/ május 12., Sztrilich Pál Cserkészpark

A Charity Fest, a Bike Maffia által szervezett adományozói, szabadidős élménynap. Családok, fiatalok és idősebbek egyaránt megtalálhatják a kiváló programok közül a nekik megfelelőt. A szabadtéri közös bográcsolás, szervezett hosszabb – rövidebb erdei gyalogos és biciklis túrák, jógaórák, temérdek sport és gyermekprogram, közös piknikezés, társasjátékok adják az élménynap gerincét.

14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál/ május 13., Dürer Kert

A Magyar Képregény Szövetség tizennegyedik alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Várják a képregényolvasókat és -gyűjtőket, az óvatos érdeklődőket és a fanatikusokat május 13-án, vasárnap tíz órától.

Total Dance Festival Cabrio 2018/ május 12., Budapest Park

A 90-es évek zenéi mára általában nosztalgiával társulnak, de május közepén a Budapest Park hatalmas terepén minden és sok mindenki megelevenedik, ami és aki akkor menőnek számított. Az idei Total Dance Festiválon fellép a Splash, a Kozmix, de még Lou Bega (ő először jár majd Magyarországon) is, hogy együtt visszahozzák mindazt, ami miatt jó volt a múlt évszázad végén fiatalnak lenni és discóba járni. Délutántól hajnalig tart majd a buli, amit látványos műsor és tánc is kiegészít majd.

KERET Szülihat/ május 18., Dürer Kert

Két telt házas Müszis buli után szintet lép a Keret blog születésnapi fesztiválja, idén már a Dürer Kert minden szegletét megtöltik majd programokkal, köztük olyan előadók fellépésével, mint a Csaknekedkislány, a Fat & Cute, a Felső Tízezer, Krúbi és a Tpsrprt.

Budapest Folk Fest 2018/ május 23-27., Várkert Bazár

Idén tavasszal ismét visszatér a kikelet szokásos világzenei és folklór fesztiválja, a Budapest Folk Fest, mely ezúttal is számos remek koncerttel és családi programmal készül két helyszínen, a Fonó Budai Zeneházban, illetve a Várkert Bazárban. A 2018-as esztendő legizgalmasabb külföldi fellépőjének a francia Sergent Garcia ígérkezik, de a hazai felhozatal sem kevésbé színvonalas, elég ha csak a Volosi & Lajkó Félix, a Góbé Zenekar feat. Porteleki László, Bognár Szilvia, a Dresch Double Quartet feat. Borbély Mihály vagy Szalóki Ági nevét említjük.

  • Gasztro
VII. Food Truck Show Budapest/ május 4-6., Kincsem Park

A street foodos kocsik idén is begördülnek a Kincsem Parkba, hogy népszerűsítsék a guruló gasztronómiát. De a vendéglátó járművek mellett lesznek még ló- és agárversenyek, gyerekprogramok és koncertek is.

Bar Show Budapest/ május 7., Akvárium Klub

A Bar Show egy modern és progresszív bárkulturális seregszemle, amely összehozza a bárok, kávéházak, éttermek, hotelek szakmai szereplőit és a kifinomult italkultúra iránt érdeklődő műkedvelőket; professzionális bartenderek, italgasztronómiában jártas fogyasztók és a vendéglátóipar, valamint a turizmus szakembereinek találkozási pontja.

5. Vegan Food Fest/ május 10-13., WestEnd Millennium Tetőkert

Május 10. és 13. között a Vegan Food Fest összecsődíti Magyarország vegán és vegánbarát éttermeit, cukrászdáit, street foodosait, bisztróit, akik olyan egyedi ételekkel készülnek, amelyeket sem a rendezvény előtt, sem a rendezvény után nem kóstolhatunk meg náluk.

Kis Budai Sörfesztivál/ május 11-13., Gasztrosétány

A Nagy Budai Sörfesztivál sikerén felbuzdulva 2018 tavaszán, az Allee melletti Gasztrosétányon rendezik meg az év első nagy sörünnepét. Több mint 200 fajta hazai és nemzetközi sör, kézműves sörudvar, nagyüzemi sörutca, egzotikus sörök kertje és még megannyi érdekesség kerül terítékre, melyet a 2018-as Budapesti Cirkuszfesztivál artistái tesznek még izgalmasabbá.

Rosalia Fesztivál 2018/ május 11-13., Városliget

Május 11. és 13. között újra birtokba veszi a Városligetet a Rosalia Fesztivál, amely több mint 70 kiállító boraival vár minket idén, természetesen a rozét fókuszba helyezve. A gasztronómia mellett szórakoztató programokon, koncerteken is részt vehetünk, fellép többek közt a Mongooz and the Magnet, a Lóci játszik és a Hősök is, míg a Fonó Budai Zeneház családi népzenei programmal készül.

FIRST Beer Fest - A Sörfőzde Fesztivál/ május 19., First Craft Beer

FIRST sörfőzde udvarán, május 19-én koncertekkel és finom grill ételekkel vethetjük bele magunkat a nagybetűs tavaszba, közben pedig természetesen a főzde legjobb söreit kortyolhatjuk. A programok közt szerepel majd főzdetúra, sörpremier is, de számíthatunk vendég sörfőzdék felbukkanására is.

OTP Gourmet Fesztivál 2018/ május 17-20., Millenáris Park

Az OTP Gourmet Fesztivál, a hazai gasztronómia legnagyobb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat, és vendégül hívja a környező országok sztárséfjeit.

Beer Week In Budapest 2018/ május 20-27., Budapest-szerte

Az első idehaza megrendezésre kerülő kézműves, kraft sörfesztivál keretében nemzetközi főzdék csapfoglalásaira, főzdelátogatásokra, "találkozz a sörfőzőkkel"-eseményekre, koncertekre és korlátlan sörkóstolásokra emelheted majd a poharadat.

Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválja 2018/ május 25-27., Fő tér

Hazai nedűk seregszemléje huszonhárom magyar sörfőzde mintegy kétszáz kézműves sörével, ingyenes zenei programokkal, valamint gasztrocsemegékkel, érdekességekkel, bemutatókkal és sörfőzde workshopokkal az óbudai Fő téren.

  • Mozi
Lumen Kortárs Magyar Filmklub - Szirmai Márton/ május 7., Nagy Lumen

Lumen Kávézó sorozatában kortárs magyar filmrendezők ritkán látható rövidfilmjeit mutatják be, majd beszélgetnek az alkotókkal. A sorozat negyedik részének vendége Szirmai Márton rendező, forgatókönyvíró.

Artmozik éjszakája 2018/ május 11., Több helyszín

Budapest Film Zrt. artmozi-hálózatához tartozó öt fővárosi filmszínház, a Művész, a Puskin, a Toldi, a Kino Cafe és a Tabán artmozik idén is kijelöltek egy éjjelt, amelyet a filmnézésnek szentelnek. Május 11-én késő délutántól másnap hajnalig valamennyi mozi egy karszalaggal látogatható, amely érvényes az összes vetítésre. Lesznek premier előtti vetítések, valamint régi kedvenceink közül is újra láthatunk néhányat.

Italo Disco Legacy/ május 18., Toldi Mozi

A modern könnyűzene egyik legérdekesebb zárványműfaja az italo disco, mely Olaszországban született a nyolcvanas évek elején, a dallamos olasz pop, az angolszász new wave és az akkori szintetikus diszkóhangzások sajátos elegyeként. Az italo rövid időn belül meghódította Európát, miközben átszivárgott Amerikába, ahol fontos láncszemet jelentett a house és technó kifejlődésében. Egyedülálló, ugyanakkor kevéssé ismert, méltatlanul mellőzött, ellentmondásos megítélésű irányzat, már csak ezért is érdemes felfedezni – ebben segít az olasz születésű, Berlinben élő Pietro Anton hiánypótló filmje. Az Italo Disco Legacy világpremierét a berlini Berghain klubban tartották idén januárban, számos világváros (Amszterdam, Brüsszel, Helsinki, London, Milánó) után május 18-án Budapesten látható a film, egyetlen vetítésen a Toldi Moziban. Külön öröm, hogy a vetítésen jelen lesz a rendező, így a film után lehetőség nyílik rövid közönségtalálkozóra.

  • Színház
Stereo 5 Fesztivál/ május 2-10., Budapest-szerte

Idén 5 éves a Stereo Akt, Magyarország egyik legprogresszívebb színházi alkotócsoportja. Ebből az alkalomból utánajárnak, hogy mi a kortárs? Korszellem? Divat? Progresszió? Mitől kortárs a színház? Provokál? Politizál? Bevon? És egyáltalán: új formák kellenek? Közel negyven fellépő a színház, tánc, zene, hang-design, valamint a vizuális- és képzőművészet területéről.

Sylvia Plath: Az üvegbúra/ május 18., Örkény István Színház

Sylvia Plath Az üvegbúra című regénye a huszadik század sokat elemzett és idézett kultuszműve. Az önéletrajzi ihletésű történet egyrészt a nővé válás stációit mutatja be kíméletlen őszinteséggel, másrészt a kamaszkor és a felnőtt lét közti átmenet bizonytalanságokkal teli időszakának lenyomata. A belső félelmek, az önazonosság-keresés elemi erejű megfogalmazása.

Bertolt Brecht: A gömbfejűek és a csúcsfejűek/ május 24., Nemzeti Színház

A gömbfejűek és a csúcsfejűek nem tartozik a Brecht-kánonhoz. A tandrámák és az emigrációban született „nagy” darabok közti intervallumban született. De az emberi természet ugyanabban a gazdagságában mutatkozik meg, mint valamennyi darabjában. És az indulat, a valódi problémák szenvedélyes néven nevezése, hogy nyíljon már fel a szemünk, lássunk már tovább az orrunknál – az hamisítatlan Brecht.

Rosas/Anna Teresa De Keersmaeker, Sava Sanchis: A Love Supreme/ május 24-26., Trafó

Az A Love SupremeJohn Coltrane legendás 1965-ös albumának felhasználásával készült, eredetileg 2005-ben. Coltrane zenéje azért vált olyan híressé, mert az improvizáció és a szigorú struktúra, a gondosan megmunkált forma és a nyers energia talált benne egymásra. Ezt a fura viszonyt, összeszövődést a Rosas produkciója szó szerint fordítja a tánc nyelvére. De Keersmaeker és Sanchis vállalta a kihívást, hogy összekapcsolja a kompozíciót és az improvizációt és hagyja, hogy a kettő összeolvadjon.

Székely Rozália: Kálvária Lakópark/ május 26-27., Trafó

Székely Rozália rendező a FÜGE Produkció TITÁNium mentorprogramjának keretében írta első drámáját, a Kálvária Lakóparkot, mely egy költőien abszurd világot tár elénk, melyben az eltemetett múlt feltámad, a tér életre kel, az emlékek megelevenednek, a falak mesélni kezdenek. Az író-rendező egyébként az egykori Szputnyik Hajózási Társaság színésze, valamint játszott a Proton Színház, a Stúdió K, a Tünet Együttes, a TÁP Színház és Kárpáti Péter Titkos Társulatának előadásaiban.