Április 17-22. között jön az a képzőművészeti programsorozat, aminek 72 helyszínen rendezett 96 kiállításán és 80 kiegészítő programján 1 karszalaggal vehetünk részt. A Budapest Art Weeket már harmadjára szervezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül, összegyűjtöttük, hogy mi mit nem hagynánk ki.

A Budapest Art Weeket bátran nevezhetjük  az ország legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatának. Hat napon át (április 17-22. között) galériák, múzeumok, műtermek és egyéb képzőművészetről szóló projektek szerveznek nyitott programokat, hogy ezeken keresztül tekinthessünk be a város művészeinek, művészeti szakembereinek és színtereinek világába. Tehetjük ezt 72 helyszínen, összesen 96 kiállítás és 80 kiegészítő program segítségével, amelyek között az előző évekhez hasonlóan több izgalmas túra és séta is helyet kapott, és most is lesz lehetőség személyesen találkozni a művészekkel.

Idén először a Budapest Art Week szervezői is készülnek saját kiállítással, a Tesla loft-térben a Szuszpenziók című csoportos tárlatot (melynek kurátora Kukla Krisztián művészettörténész), a Budapest Projekt Galériában pedig a Ferenczy Bálint fotótörténész által létrehozott Itt van a város, vagyunk lakói című, a budapesti mindennapokat bemutató fotókiállítást nézhetjük meg.

Sok az izgalmas program, de szerencsére majdnem egy teljes hetünk lesz bejárni őket. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhányat,  amit mi nem hagynánk ki:

  • Vezetett séták

A séták közül különösen izgalmasnak ígérkezik a Boldog herceg – köztéri séta a Duna két partján, melynek során olyan műveket nézhetünk meg, amelyek a kortárs magyar szobrászat látványos darabjai, és amelyek segítségével felfedezhetjük a közterek esztétikai értékeit. Vasárnap délelőtt “4-es metrósétába" csatlakozhatunk be, de vezetővel járhatjuk be az Art Week által szervezett kiállításokata Palotanegyed galériáit ésa Ludwig Múzeum kulisszáit is.

  • Nyitott Műtermek Délutánja

Az Art Week zárónapján (április 22.) hat helyszínen találkozhatunk személyesen a képzőművészekkel. Ez a program ritka lehetőséget nyújt arra, hogy betekintést nyerjünk a műtermek kreatív légkörébe, beszélgessünk az alkotókkal, megismerjük az alkotási technikájukat, a művek születésének folyamatát. Ezzel a céllal ellátogathatunk Fürjesi Csaba és Bullás József műtermébe, az Eleven Blokkba, a Kollektív műterembe, az art quarter budapestbe vagy az L Art Open Studiosba.

  • Filmvetítések, workshopok

A Várkert Bazárban filmvetítésekbe (Rafaello: a festőfejedelem és British Museum: Hokuszai – a nagy hullámon túl) és workshopokba kapcsolódhatunk be, de lesznek felnőtt múzeumpedagógiai foglalkozások a Vasarely Múzeumban, a Goldberger Textilipari Gyűjteményben és a Magyar Nemzeti Galériában is.

  • Kiállítások, tárlatvezetések

Az Óbudai Múzeumban megnézhetjük Magyarország 1990 előtti emblematikus polgári és szocialista játékait, de a Kiscelli Múzeumban is játékokkal – ezúttal kifejezetten társasjátékokkal – ismerkedhetünk. Izgalmasnak ígérkezik a Három Hét Galéria latin-amerikai utcaképeket bemutató kiállítása, de a Nemes Anita városi-grafikáit sem hagynánk ki. Tárlatvezetéssel járhatjuk be az Epreskertet, az óbudai Zichy kastélyt, de kalandozhatunk a Magyar Nemzeti Múzeumban is, zárás után. Szintén vezetővel nézhetjük meg a Malkovich-kiállítást, az Eleven Blokk kiállítótérben pedig a felnőtté válás kérdésének különböző aspektusait járhatjuk körbe, a MOME hallgatói és alumni munkáiból létrejövő kiállításon.

A programsorozatban karszalaggal lehet részt venni, ezt ITT tudjátok beszerezni. A kiegészítő eseményekre pedig előzetes regisztráció szükséges, amit ITT tehettek meg.