Hiába vagyunk már túl 2018 első negyedén, programok terén továbbra is a túlkínálat a jellemző. Az elkövetkezendő négy nap kihagyhatatlan eseményei között például van rövid- és gyerekfilmes fesztivál, pop-up kiállítás, jóga brunch, sneaker- és streetwearvásár, születésnap és még Hollandia egyik legfontosabb zenei exportcikke is visszatér.

  • Csütörtök
Wang Qiang, vagy ahogy a többség ismeri, Wang Mester több mint tíz éve nyit újabb és újabb, a klasszikus kínai konyha egy adott ágára (mint a szecsuáni vagy a kanszui) fókuszáló éttermeket. Idén azonban váltott: a pár napja nyitott Biang Bisztróval kapcsolatban nem a belvárosi elhelyezkedés az egyetlen meglepetés, hanem hogy régiós megkötések nélkül próbálja bemutatni az ország gasztronómiáját. Pekingi stílusú csípős káposztahun-tun leves húsgombóccal, sült baozi, sült szezámmaggal töltött golyók – csak pár fogás az étlapról. Akár egy gyors ebédre is ideális.

Easy Action/ Robot

Közös turnén a Negative Approach és az Easy Action – ami már csak azért is különleges, mivel mindkét zenekart pontosan ugyanaz a négy ember alkotja, így a rendhagyó formátumú turnét el is hozza Budapestre a Phoenix Music Hungary. A Negative Approach április 4-én, az Easy Action április 5-én lép fel a Robotban, utóbbi koncert ráadásul ingyenes!

ICIRI - pop-up kiállítás / Labor

Három képzőművész (Horror Pista, Icko Dávid, Szöllősi Géza) külön univerzumokat bont ki a dioráma médiumát alkalmazva az abszurd, a groteszk és a horror vizuális nyelvrendszerén keresztül. Merőben különböző világuk mellett a zsugorított, torz valóság megjelenítése alapvető perverzió. Olykor pont az ilyen mesterséges torzítások engednek közelebb az illúziók ledöntéséhez.

Gustave Tiger, Flexible Juice/ Toldi Klub

A The Moog és a Hammer Of Gods tagjaiból alakult art-punk banda, akiket a kultikus Rough Trade a Sonic Youth-hoz és a The Cure-hoz hasonlított, április elején az egyik legizgalmasabb hazai lo-fi duóval koncertezik. Erre mondják azt, hogy erősen ajánlott.

Felső Tízezer, Bozo/ Kuplung

A Felső Tízezer lendületes és szellemes banda, amely power-popjával feldob minden hangulatot, kedvet, minden arcra mosolyt csalva kérdőjel helyett. Hangzásviláguk a ’80-as ’90-es évek alternatív gitárzenéjében gyökerezik, szövegeik pedig a felnőtté válásról és a fiatalok útkeresési nehézségeiről szólnak.

  • Péntek
Dokunapok az ELTE-n/ ELTE Filmtudomány Tanszék

Két egész estés dokumentumfilmet vetítenek április 5-én és 6-án az ELTE Bölcsészettudományi Karának Filmtudomány Tanszékén: a volt hallgató Zurbó Dorottya Butánba repít el bennünket A monostor gyermekei című filmjével, Révész Bálint pedig a Granny Project-tel érkezik a kampuszra. Mindkét vetítést a rendezővel való beszélgetés követi.

Bellator Budapest 2018/ BOK Csarnok

Április 6-án a Bellator már a harmadik tornáját hozza el Budapestre olyan fiatal, veretlen harcosok csatájával, akik továbbra is hibátlanok maradnának az MMA pályájukon. Az észak-ír Strabane büszkesége, James Gallagher (7-0) Budapesten csap össze Borics Ádámmal (10-0) a Bellator 196 pehelysúlyú fő mérkőzésén.

Halott Pénz/ Papp László Budapest Sportaréna

Marsalkó Dávidék számára nem csak azért lesz más az idei év, mert sokkal kevesebb fellépésük lesz, hanem azért is, mert egy teljesen új szintre emelik a koncertélményt. Ennek lesz az egyik fő állomása a tavaszi nagy koncert, ami egyben az eddigi tizennégy éves fennállásuk megünneplése is.

Pokoli Aranykor - A 80-as évek undergroundjának vizualitásáról/ Auróra

A nagy érdeklődést kiváltó Pokoli aranykor című kiállítás és az alapját képző album kapcsán előtérbe került a 80-as évek underground kultúrájának vizualitása. A Rieder Gábor művészettörténész által a Kieselbach Galériában rendezett kiállítás mentén felvetődő dizájnelméleti és társadalmi kérdésekről beszélget majd a két moderátor a kiállítás kurátorával, a tárlat anyagának részét képező egyik gyűjtemény tulajdonosával Szőnyei Tamás újságíróval, Frazon Zsófiával a Néprajzi Múzeum etnográfusával és K. Horváth Zsolt társadalomtörténésszel, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék adjunktusával.

Songcircle Budapest: Skiing, Musica Moralia/ Nagy Lumen

Ismét jelentkezik a Songcircle Budapest, ez alkalommal Meggyesházi Éda különleges hangulatú, experimentális posztfolk világú projektje, a Musica Moralia és a sok tekintetben a Pavement slacker-esztétikáját megidéző berlini Skiing lép majd fel.

  • Szombat

Libegő-trail 2018/ Zugligeti Libegő

A Budai-hegység klasszikusa, a Libegő alatti ösvény futása mindenkit megindít, aki szereti a terepfutást. A feladat egyszerű: fuss fel a Libegő alatt, majd egy hosszabb ösvényen vissza, le a kiindulási ponthoz; ezt a 4400 méteres kört ötször kell teljesíteni ezen a versenyen! Az útvonal ugyanaz, de mégis minden kör más, nehezen feledhető érzés lesz!

Kicks R Good 07/ Tesla Budapest

Hetedik alkalommal érkezik Kelet-Közép-Európa legnagyobb sneaker és streetwear rendezvénye, a Kicks R Good. Az eseménynek ezúttal a Tesla Budapest ad otthont, ahol április 7-én találkozhatunk több nagy multú hazai és nemzetközi store-ral, valamint minden eddiginél több európai resellerrel. Ráadásul a hivatalos afterpartiért ismét a Hypebeast és a Black Trap csapata felel majd: DJ Nara, Siaga, glxy, Cholna, DREZ és SirMark alaposan megrogyasztják majd az Anker't falait.

Titanic Filmfesztivál / több helyszínen

Már zajlik hazánk egyik legnagyobb filmes eseménye, az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál vetítései az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban folynak, de a tavaly fesztiválhelyszínként bevált „Pop-Up Cinema @ Ódry Színpad SZFE” is várja idén is a filmbarátokat. Emellett a Kinóban, a Francia Intézetben, az Art+ moziban és a Magvető Caféban is lesznek majd titanicos vetítések és kiegészítő programok.

Születésnapi hacacáré/ Beerselection

Kétéves lett az egyik kedvenc „offline” sörboltunk, a Beerselection, amit méltó módon ünnepelnek a hétvégén: a több mint ötszázféle üveges sör mellett kivételesen csapolt változatok is lesznek, amiből egy hordónyit ingyen biztosítanak, a korsóemelgetős slágerekért meg egy DJ fog felelni.

Grillkolbászsütés és -kóstolóRómai-part

Az ünnepek után a tavasz ízeivel és hangulatával vár újra mindenkit a Római-parti piac, ez alkalommal Tusjákéknál kolbászsütés lesz, aki időben érkezik és úgy kívánja, kétféle grillkolbász közül kóstolhat, persze a készlet erejéig. A program célja a kolbász megismertetése, hiszen a kerti grillezésekhez nagyon jó választás, illetve hogy első alkalommal már a szabadban falatozzunk, hiszen ez lesz április első piaca!

  • Vasárnap
Yoga Brunch/ Rudas Fürdő

Néhány hét szünet után újra yoga brunch a Rudasban hatvan perces panoráma jógával, melyet közös vegán brunch-menü követ finom limonádéval. 

Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál/ Akvárium Klub

A Cinemira az első nemzetközi filmfesztivál Magyarországon kifejezetten gyerekeknek. A háromnapos családi filmünnepen 4-14 éves gyerekeknek szóló kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket láthat a közönség az Akvárium Klubban.Két vetítés között filmes, animációs, kaszkadőr, sminkes workshopok, képregény és film market, valamint a legnépszerűbb gyerekfilmek szinkronhangjai várják a látogatókat.

WAMP - Szavazz a designra! / Három Holló Kávéház

Április 8-án a WAMP is leteszi voksát Magyarország legjobb tervezőivel a hazai dizájn mellett! Az ország legnagyobb dizájnvására mielőtt visszatérne az Erzsébet térre, ez alkalommal ismét egy izgalmas tematikus eseményre várja az egyedi tárgykultúra mellett elkötelezetteket, ahol nemcsak az időpont és a helyszín lesz különleges, hanem a válogatott kiállítók is garanciát jelentenek arra, hogy mindenki a minőségi dizájntermékek mellett szavazzon.

6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál/ Toldi Mozi

A Friss Hús elsődleges célja a legújabb rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum építése, ahol a visszajelzést kereső alkotók közönség előtt mutathatják meg alkotásaikat. A fesztivál programja azonban az elmúlt években bővült például szakmai programokkal, pitchfórummal és egy nemzetközi válogatással is, így itt tényleg mindenki találhat kedvére való elfoglaltságot.

Kensington/ Barba Negra Music Club

Hollandia jelenleg legnépszerűbb zenekara, a lendületes-együtténekelhető indie rock himnuszairól ismert Kensington 2018-ban sem feledkezik el egyik leglojálisabb rajongótáboráról.