Áprilisban sem maradunk kihagyhatatlan programok nélkül: visszatérő világsztárok, sörpremierek, filmfesztiválok, oldtimer show-k, piknikek és még sok más segít majd abban, hogy ez a hónap is tartalmasan teljen.

  • Koncert
Easy Action/ április 5., Robot

Közös turnén a Negative Approach és az Easy Action – ami már csak azért is különleges, mivel mindkét zenekart pontosan ugyanaz a négy ember alkotja, így a rendhagyó formátumú turnét el is hozza Budapestre a Phoenix Music Hungary. A Negative Approach április 4-én, az Easy Action április 5-én lép fel a Robotban, utóbbi koncert ráadásul ingyenes!

Gustave Tiger, Flexible Juice / április 5., Toldi Klub

A The Moog és a Hammer Of Gods tagjaiból alakult art-punk banda, akiket a kultikus Rough Trade a Sonic Youth-hoz és a The Cure-hoz hasonlított, április elején az egyik legizgalmasabb hazai lo-fi duóval koncertezik. Erre mondják azt, hogy erősen ajánlott.

Halott Pénz/ április 6., Papp László Budapest Sport Aréna

Marsalkó Dávidék számára nem csak azért lesz más az idei év, mert sokkal kevesebb fellépésük lesz, hanem azért is, mert egy teljesen új szintre emelik a koncertélményt. Ennek lesz az egyik fő állomása a tavaszi nagy koncert, ami egyben az eddigi tizennégy éves fennállásuk megünneplése is.

Volkova Sisters, Paleman/ április 7., A38 Hajó

Április 7-én, az A38 Hajó gyomrában mutatja be Slowin away című új albumát a Volkova Sisters. A bemelegítésről a brit Paleman gondoskodik, illetve Krizso is hozza a hajóra ( N )euro-Zen című EP-jét. A koncertek után a Farbwechsel kiadó afterparty-jára bulizhatsz.

Kensington/ április 8., Barba Negra Music Club

Hollandia jelenleg legnépszerűbb zenekara, a lendületes-együtténekelhető indie rock himnuszairól ismert Kensington 2018-ban sem feledkezik el egyik leglojálisabb rajongótáboráról.

Lizz Wright/ április 8., MOMkult

Lizz Wrightot pályája elején a kritika, mint a neo-soul új csillagát mutatta be, ma pedig már a generációjának legelismertebb jazzénekesnőjeként és zeneszerzőjeként tisztelik. Első budapesti fellépésén elsősorban új albumának, a Grace dalait mutatja be.

Tommy Cash/ április 11., Akvárium Klub

Tommy Cash a világ egyik legkülöncebb rappere, a poszt-szovjet Tallinn egyik oroszok lakta lakótelepéről, a balti „gettó” pedig nem elnyelte, hanem sajátos művészetének melegágya volt. Számaival, valamint az azokhoz készült, brutális, környezetünknek kegyetlen görbe tükröt tartó klipekkel olyan fesztiválok színpadára jutott már most el,  mint az Eurosonic, az Electric Castle, a Roskilde vagy éppen a Sonar Fesztivál. Ne hagyd otthon az Adidas-melegítőd!

The Qualitons lemezbemutató / április 12., A38 Hajó

A Panoramic Tymes és a Tomorrow’s News után végre megjelenik a The Qualitons legújabb lemeze. Az új zenei anyag merészebb, progresszívebb vizekre evez, de visszaköszönnek a zenekarra jellemző sok vokálos, több tételes dalok, groove-os alapok is. Mindemellett extra vizuál és két dobos felállás teszi az estét különlegessé, persze 10 éves születésnap lévén régi kedvencek is megszólalnak mindkét korábbi lemezről. Előzenekar a The Qualitons által is nagyon kedvelt Keeymen.

Henrik Schwarz & Bugge Wesseltoft/ április 14., Akvárium Klub

A német producer és zeneszerző, Henrik Schwarz és a norvég jazz-zongorista, Bugge Wesseltoft már jó pár éve zenélnek együtt. Improvizatív fellépéseiken az elektronika és a jazz – manapság talán legizgalmasabb – fúzióját játsszák: a műfajok és azok ötvözetének határán túllépve minden alkalommal egy egyedülálló zenei absztrakció születik. A duó Scripted & Prepared Pianos című legújabb élő zenei performanszával érkezik, a régi és az új kapcsolatát vizsgálja, ez alkalommal kizárólag akusztikus hangzásban.

The Master Musicians Of Jajouka / április 15., Trafó

Négyezer éves rock’n’roll, avagy legendás berber szúfi transz-zenekar Észak-Marokkóból. A Master Musicians Of Jajouka a beat generáció és az ellenkultúra ikonjává vált, amikor első lemezüket a Rolling Stones alapító Brian Jones rögzítette, majd a felvétel a Rolling Stones Records gondozásában megjelent 1971-ben. Először lépnek fel Magyarországon. 

This Town Needs Guns, Rosa Parks/ április 15., Dürer Kert

Úgy tűnik, április az ’elsőzésekről’ szól: a kultikus oxfordi prog-rock-emo-math zenekar, a This Town Needs Guns fellépésére is régóta várnak a hazai rajongók. Előttük a kiváló győri instrumentális posztrock banda, a Rosa Parks alapozza majd meg a hangulatot.

Record Store Day 2018/ április 21., Budapest-szerte

lemezboltok napjának alkalmából idén is lesznek exkluzív koncertek, DJ-szettek és persze akciók, például a Wave-ben, a Klinikában vagy a Musiclandben.

Jojo Mayer - Nerve/ április 22., A38 Hajó

A villámkezű robotdobos, a tiltott ütemek nagymestere és zenekara, a Jojo Mayer – Nerve több mint tíz év után újra az A38 Hajón! Ezúttal a formáció tavalyi, jazz, transz, spacerock és breakbeat között egyensúlyozó fantasztikus lemezén lesz a hangsúly.

Silverstein/ április 25., Dürer Kert

A tavaly megjelent Dead Reflection az énekes, Shane Told életének legsötétebb szakaszából merített ihletet és jelentette egyben számára a kiutat belőle, melyet április 25-én nálunk is bemutat a Dürer Kertben a 2000-es évek egyik legnépszerűbb post-hardcore formációja, a Silverstein.

Ugly Kid Joe / április 29., Barba Negra Track

Pályafutása során először látogat Magyarországra az Ugly Kid Joe. A kaliforniai rockbanda turnéja debütáló albumuk, az America’s Least Wanted kiadásának 25. évfordulóját ünnepli meg: az 1992-ben megjelent lemez egy csapásra ismertté tette a csapatot és a borítón bemutató kabalafigurájukat is, majd pár év alatt dupla platinalemezzé érett. A budapesti koncertre a Barba Negra Track szezonnyitó hétvégéjén kerül sor: április 29-én végre élőben is meghallgathatjuk az Everything About You-t, a Cats In The Cradle-t és a Neighbor-t!

Grouper, ssaliva, Carla Under Water/ április 28., Trafó

Az újkor szívszaggató balladái, romantikus hiperambient kamarazene és zuhatagszerű improvizációk alkotják az Electrify sorozat 16. epizódjának programját, ahol a főszerep az álomszerű hangulatoké. Fellép a mindig nagy érzelmeket felszabadító Grouper, a belga ssaliva új audiovizuális előadását mutatja be, míg a Los Angelesben élő magyar zenész, Carla Under Water hosszú idő után tér vissza budapesti színpadra.

  • Party

Tale Of Us/ április 6., Akvárium Klub

Karm és Matteo duója Nils Frahm, Ludovico Einaudi vagy Aphex Twin munkásságától megihletődve olyan egyedien kezdte el kombinálni a house-t és a technót pop-, nu disco-, sőt rockdallamokkal, hogy hamarosan már őket választotta a Mixmag az év DJ-inek, Afterlife nevű partisorozatuk Londontól Ibizáig megrengette a klubokat, ráadásul a Fabric klubhoz kötődő mixlemez-sorozat 97. részéért is ők feleltek.

Or:la/ április 7., LARM

Ha egy DJ-producer miatt összefog a Designer Drums, az NVC és a LavaLava, az már önmagában jó ajánlólevél. Ha pedig a meghívott az észak-ír Orlagh Dooley, azaz Or:la, akinek kaleidoszkópszerű ízlése és Meine Nacht nevű partisorozata már a szigetország határain túl is hírhedt, tényleg nem kérdés, hogy kihagyhatatlan-e az este. Érdemes mindenre felkészülni, a könnyedebb diszkó-house-on át a savazásig és a sűrű break/broken beatig.

DJ Krush / április 10., Akvárium Klub

Karriere eddigi huszonöt éve alatt DJ Krush – Amon Tobinhoz vagy Matthew Herberthez hasonlóan – a szubkultúrák és stílusok határait folyamatosan tágítva-áthágva az elektronikus zene egyik meghatározó alakjává emelkedett. Dolgozott többek közt a Coldcuttal, Zap Mamával, Mos Deffel és Guruval, sajátos, absztrakt hiphopból, jazzből, drum and bassből és breakbeatből gyúrt hangzása pedig azonnal felismerhető. A mostani turné apropóját legújabb, Kiseki című lemeze adja.

Shanti Celeste/ április 13., Toldi Klub

A bristoli Idle Hands lemezboltot saját kiadóra (Peach Discs) cserélő DJ-t elképesztő érzékkel összerakott, időtlen(nek ható) mixei és páratlan szelekciói már a legnagyobb fesztiválokig katapultálták; most a NIGHTDRIVE hatodik születésnapját segít majd igazán emlékezetessé tenni.

Plo Man/ április 14., LARM

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kiadójának, az Acting Pressnek egyik alapítója, Hashman Deejay gyakori tettestársa, akinek saját műsora van a Berlin Community Radio-n, tehát Plo Man áprilisban az Akácfa utcai technóbunkerben gyúr majd össze lo-fi house-t, technót, soult, ambientet és bármit, amihez akkor és ott épp kedve lesz.

Midnight Tyrannosaurus, Samplifire/ április 20., A38 Hajó

Először lép fel Magyarországon a dubstep/riddim-irányzat megkerülhetetlen alakja, az amerikai Midnight Tyrannosaurus, akinek a Disciple kiadó egyik fiatal tehetsége, Samplifire segít majd megborítani a hajót. Get down!

HYPERSPACE 2018/ április 21., Hungexpo

Idén sem marad el Magyarország legendás technófesztiválja, ahol megint a leghitelesebb és legnépszerűbb technóelőadók - mint Dave Clarke, Oscar Mulero vagy Klaudia Gawlas - pörgetnek majd, az elmúlt években már megszokott csúcskategóriás fény- és hangtechnikával karöltve.

BWOLA/ április 27., Fészek Kulturális Központ

A global bass színteret itthon képviselő Babylon Records kéthavonta jelentkező, tematikus, audiovizuális táncos mulatsága, ami ömlesztőtégelyként szolgál mindazoknak, akik szeretik egy éjszaka alatt háromszor körbeutazni a Földet. 

CityMatiné S07E01/ április 28., Golftanya

Idén is folytatódik a CityMatiné, a főváros nappali partisorozata! Maradt a már megszokott DJ-trió (Captain Knuckles, Sobek és Monolit), valamint a finom falatok, a jó hangulat pedig remélhetőleg a jó időt is hozza majd magával.

Angerfist/ április 28., Akvárium Klub

A Masters Of Hardcore egyik legfontosabb előadója, a nu style gabber/hardcore színtér megkerülhetetlen neve, Angerfist először Magyarországon! Ha várható atomcsapás erejű DJ-szett idén, akkor ez lesz az!

Seth Troxler/ április 29., Akvárium Klub

A DJ-producer szettjeiben ötvözi a klasszikus detroiti technóra és chicagoi house-ra jellemző stílusjegyeket a kétezres évek berlini minimalista hangzásával, de bátran kalandozik a legmodernebb középtempós irányokba is. 2012-ben az év DJ-je lett a Resident Advisor top 100-as listáján, de a Rolling Stone magazin is beválasztotta már a világ 25 legfontosabb DJ-je közé.

  • Fesztivál

Kicks R Good 07/ április 7., Tesla Budapest

Hetedik alkalommal érkezik Kelet-Közép-Európa legnagyobb sneaker és streetwear rendezvénye, a Kicks R Good. Az eseménynek ezúttal a Tesla Budapest ad otthont, ahol április 7-én találkozhatunk több nagy múltú hazai és nemzetközi store-ral, valamint minden eddiginél több európai resellerrel.

BikeWeekend 2018/ április 7-8., Magyar Vasúttörténeti Park

A Vasúttörténeti Parkban április 7-én és 8-án, a teljes hétvégén minden a kerékpározásról szól majd – érkezik a 2018-as BikeWeekend! A legjelentősebb kerékpárgyártók és forgalmazók a BikeWeekend-en mutatják be, hogy melyek a szezon legjobb biciklijei és kerékpáros felszerelései. A kiállítás mellett különféle programok várják a kilátogatókat úgy, hogy a gyerekek is jól érezhessék magukat.

Oldtimer Show Budapest 2018/április 13-15.,  Magyar Vasúttörténeti Park

Áprilisban egy hétvége erejéig beveszi a Vasúttörténeti Parkot az Oldtimer Show Budapest, ahol a szervezők 100 évnél is régebbi motorok, autók, traktorok, harckocsik, buszok, teherautók és gőzmozdonyok sokaságát fogják kiállítani. Összesen 500 db ritka, veterán jármű lesz bemutatva a legkülönfélébb származással a KGST-országoktól kezdve az Egyesült Államokig.

XXII. Pszinapszis - Budapesti Pszichológiai Napok/ április 13-15., József Atilla Művelődési Ház

Idén is megrendezik a Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napokat, Európa egyik legnagyobb, kizárólag önkéntesek által szervezett tudományos-kulturális rendezvényét. A pszichológia különböző területeit érintő szakmai előadásokkal, interaktív műhelyfoglalkozásokkal és kulturális programokkal várják a látogatókat 2018. április 13-15. között az angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál/ április 19-22., Millenáris Park

Immáron 25. alkalommal rendezik meg a  Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, a nemzetközi könyves világ jegyzett eseményét, a térség meghatározó szakmai és kulturális fórumát. A fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, még korszerűbb és szebb kiállítóterekkel várja a látogatóit. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég veheti át Budapest Főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat.

  • Gasztronómia

FIRST sörvacsora/ április 5., Firpo Burger

Április 5-én, a Firpo Burgerben tölthetsz el egy kellemes estét, ahol a FIRST sörfőzde nyolcféle sörét is végigkóstolhatod a hamburgerek mellett, közben pedig a sörfőzés rejtelmeiről is megtudhatsz ezt-azt.

Borganika & Nar Gourmet - török vacsora/ április 5., Borganika

Török ihletésű bor-étel párosítások a Borganikával és a Nar Gourmet-val, avagy egy izgalmas pop-up vacsora, tele török ízekkel és különleges, autentikus borokkal.

Horizont Pilot Series csapfoglalás/ április 5., Léhűtő Kézműves Söröző

Valószínűleg utoljára lesz így együtt elérhető a Horizont Brewing Pilot Series minden söre, a csilis portertől IPA-kon át a kókuszos stoutig. Aki valamelyikről lemaradt, az még elkaphat néhány pohárral az utolsó hordókból. 

VinCE Budapest Wine Show 2018 / április 5-7., Várkert Bazár

Nyolc év után új helyszínt kerestek a VinCE Budapest Wine Show-nak, melyet április 5. és 7. között idén a Várkert Bazárban rendeznek meg. A rendezvényre tucatnyi országból érkeznek kereskedők, hogy közel kétszáz, zömében magyar borászat termékeiből válogassanak. Az eseményen több világszínvonalú Master of Wine szakértő is előadást tart a borvilág legaktuálisabb témáiban.

Ginger Pixie sörpremier/ április 14., Édes Érzés

Egyszeri alkalom: a Fehér Nyúl Sörfőzde egy – többek közt – komlóval, malátával, málnával és gyömbérrel készült főzetet mutat majd be az Édes Érzésben, ami csak ezen a napon lesz elérhető, csapon és sorszámozott, limitált darabszámban!

Badacsony New Yorkban 2018/ április 14., New York Palota

Egy fontos dátum a bornaptárba: Badacsony New Yorkban április 14-én! A Badacsonyi Borvidék színe-java hetedik alkalommal mutatkozik be Budapesten, a “világ legszebb kávéházában”. A nagy, borvidéki kóstoló marad a New York Palotán belül, de új helyszínen, a Róma teremben rendezik meg, és a Badacsonyi Borvidék borászatai mellett újdonságképpen bemutatkoznak a települések, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók is.

Tavaszi Etyeki Piknik 2018/ április 14-15., Etyek

Kiváló etyeki és vendégborászok, helyi kertek kincsei, házias ételek, kulturális programok, kézműves vásár. A Tavaszi Etyeki Piknik 2018-ban április 14-én és 15-én várja a Gasztrosétányra a tavasz ízeire éhes vendégeket.

Vegan Sunday Market/ április 15., Anker't

Áprilisban már tizenharmadszorra rendezik meg a Vegan Sunday Marketet, amely Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca. A piac mellett, főző workshopokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és olyan közösségi terek megteremtésével készülnek a szervezők, amely tovább mutat egy egyszerű vasárnapi piacoláson.

IV. Corvin szezonnyitó sörfesztivál/ április 18 - 22., Corvin Sétány

Negyedik alkalommal vehetünk részt a Serfőző rendezvények ingyenes szezonnyitó fesztiválján a Corvin Sétányon, mely idén plusz egy, azaz ötödik nappal bővül. A rendezvényen megközelítőleg huszonöt kiállító, több mint száz típusú csapolt és üveges sör lesz elérhető.

Sörvacsora/ április 29., Halkakas halbisztró

Halkakas újranyitása óta csapolva és üvegben is elérhetőek náluk a Horizont kraftsörei, most pedig összedugták a fejüket a horizontos srácokkal és egy igazán izgalmas étel-, és sörsort raktak össze, olyan tételekkel, mint a harcsacarpaccio dióolajjal, sült céklával és kecskesajttal - Juicy IPA vagy a tokhalsteak marinált kápiapaprikával és vöröslencsesalátával - Habanero Porter.

  • Mozi

6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál/ április 3-8., Toldi Mozi

A Daazo idén hatodszorra rendezi meg a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, amely az elmúlt években szakmai programokkal, pitchfórummal és nemzetközi válogatással bővült: a programsorozat keretében éppúgy bemutatkoznak a jövő projektjei, mint az elmúlt két év magyar és nemzetközi rövidfilmes termésének legjava.

25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál/ április 4 - 13., Budapest-szerte

2018. április 4-13. között Budapesten 7 helyszínen rendezik meg hazánk egyik legnagyobb filmes eseményét, az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, mely 2005 óta versenyfesztiválként is működik. A jubileumi születésnapját ünneplő Titanic Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című filmjével nyit, de itt lesz majd először látható hazánkban Bogdán ÁrpádGenezis című alkotása is. A fesztivál idei vendége Izland.

Dokunapok az ELTE-n/ április 5-6., ELTE Filmtudomány Tanszék

Két egész estés dokumentumfilmet vetítenek április 5-én és 6-án az ELTE Bölcsészettudományi Karának Filmtudomány Tanszékén: a volt hallgató Zurbó Dorottya Butánba repít el bennünket A monostor gyermekei című filmjével, Révész Bálint pedig a Granny Project-tel érkezik a kampuszra. Mindkét vetítést a rendezővel való beszélgetés követi.

;t=20s

Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál/ április 6-8., Akvárium Klub

A Cinemira az első nemzetközi filmfesztivál Magyarországon kifejezetten gyerekeknek. A háromnapos családi filmünnepen 4-14 éves gyerekeknek szóló kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket láthat a közönség az Akvárium Klubban. Két vetítés között filmes, animációs, kaszkadőr, sminkes workshopok, képregény és filmmarket, valamint a legnépszerűbb gyerekfilmek szinkronhangjai várják a látogatókat.

Reel Rock 12 Budapest/ április 9-10., Corvin mozi

A legendásan jó Reel Rock filmek újra a mozivásznon! A 12. Reel Rock Tour ismét elhozza nekünk a sportág legnagyobbjait és az év legjobb sziklamászó történeteit. Mit ígér a négy új film? Székbe szögező izgalmat, nevetést és persze inspirációt!

Distant Sky - Nick Cave & The Bad Seeds Live In Coppenhagen/ április 12., Uránia Nemzeti Filmszínház

2017. októberében a koppenhágai Royal Arénában rögzítették a Nick Cave & The Bad Seeds zenekar Distant Sky című turnéjának egyik rendkívüli koncertjét. A három év után újra koncertező formáció Skeleton Tree címet viselő új albumának dalai eksztatikus reakciókat váltottak ki a rajongókból, a kritikusokból és a zenekarból egyaránt, minden élő fellépés alkalmával mély és bensőséges kapcsolatot alakítva ki a közönséggel. A 2017 januárjában indult koncertsorozat Ausztráliában kezdődött, az Egyesült Államokban folytatódott, majd Európában ér véget az év folyamán, talán az együttes eddigi legjelentősebb kritikai sikerét hozva. A zenekar turnéja júniusban a Budapestre is eljut.

10. Corvin moziéjszaka/ április 21., Corvin mozi

A Corvin mozi a szokásokhoz hívén idén tavasszal is moziéjszakát tart. Április 21-én este hattól másnap hajnalig lehet filmeket nézni mind a hat teremben, egyetlen belépővel. A szervezők ezúttal is az elmúlt hetek-hónapok legsikeresebb filmjeiből válogatnak, amiket egészen friss bemutatók egészítenek ki.

  • Színház

A hattyú / április 6-15-22-25., Örkény Színház

A hattyú mesterkomédia: bravúros humorú, szellemesen éleslátó, pestiesen gúnyos. Egy trónfosztott dinasztia feje, Beatrix, tűzön-vízen keresztül próbálja visszajuttatni családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköz van a kezében: féltve őrzött lánya, Alexandra. Őt kell hozzáadni Albert herceghez, a Monarchia trónörököséhez. Albert azonban nem érdeklődik, és Beatrix okos asszonyként pontosan tudja: a férfi figyelmét egy nőre igazán csak egy másik férfi figyelme tudja felhívni. Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Tenki Réka és Nagy Zsolt is látható Polgár Csaba új rendezésében.

Louise Lecavalier: Battleground/ április 6-7., Trafó

Lecavalier a Battleground-dal megint új területekre merészkedik. A fantasztikus szóló- és duett egyveleget Italo CalvinoA nem létező lovag című elbeszélése inspirálta. A színpad egyszerre küzdő- és játéktér, ahol folynak a csaták, jelentékenyek és felejthetők, ahol hősök és antihősök mérik össze erejüket, álmaikat és kiábrándultságaikat az őrült és meghatározhatatlan tánc-kavalkádban.

Manna Produkció: Váratlanul/ április 8., Nagy Lumen Flóra, a 25 éves éjszakás nővér öt napja költözött be élete első albérletébe. A sűrű munkabeosztása mellett még alig volt ideje berendezkedni. Kiegyensúlyozott családban nőtt fel, de a baráti kapcsolatai inkább a virtuális térre szorítkoznak. Ebbe a helyzetbe toppan be nagyon is valóságosan egy hajnalon Flóra 18 éves öccse, Máté, akit nemsokára követ a lakásba az újdonsült szerelme, Julcsi is. Julcsi az erőszakos expasija elől menekül, Máté élvezi a felnőttes nyári szünetet nővére lakásában. Lassan, alig észrevehetően foglalják el Flóra életterét, aki achatbeszélgetések világába menekül. Aztán elérkezik a születésnapja.

Kiscsillag: Semmi konferencia/ április 10., Átrium Film-Színház

A történet központjában egy 11 éves kisfiú áll, Péter, akinek az édesanyja Zsuzsa, mindig szomorú, és ha kérdezi tőle, mi a baj, csak annyit mond: SEMMI. Kitalálja tehát, hogy kéne egy konferencia a Semmiről, ahová elhívná mind a Semmi szakértőit, hátha majd tőlük megtudja, mi az a Semmi, amitől az édesanyja szomorú, és ha megtudja, biztos meggyógyul és újra jókedvű lesz. Ebben Péter egyetlen barátja, Jónás lesz a segítségére, aki a szomszédos parkban, egy nagy fában lakik, mint régen a remeték, és aki fénykorában sikeres DJ volt Londonban.

Kelemen Kristóf - Pálinkás Bence György: Magyar akác/ április 22-23., Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola

Kelemen Kristóf fiatal színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész első közös produkciója a Magyar akác, amelyben bemutatják, hogyan vált az Amerikából betelepített akácfa magyar nemzeti- és politikai szimbólummá. Ebből kiindulva az alkotók életre hívtak egy mozgalmat, amelynek tevékenységét ugyancsak prezentálják az előadásban. A mozgalom tagjai szimbolikus politikai helyszínekre látogattak el, akácfa-ültetési akciókkal népszerűsítettek egy új, liberális, befogadó közösségeszményt, és igyekeztek az akácfát a saját elképzeléseiknek megfelelően beleírni a történelmi múltba. A kérdés: szárba szöknek-e mozgalmuk magjai, és vannak-e olyan szívósak, mint az alföldi pusztában és a letarolt bányavidékeken is életben maradó akácfák. A darab terét egy kertinstalláció teszi igazán autentikussá: alföldi homok, bányaföld és egy csoport magyar akác költözik egy Trafón kívüli térbe...