Aki gyakran sétál át a Krúdy utcán, az bizonyára látta már a rasztahajú olasz férfit és kompániáját az utcán ácsorogni és jönni-menni. Az Al Dente étterem tulajdonosa és csapata immár két, egymástól pár méterre lévő hely között ingázik: a bisztró után megnyitották az olasz street foodra specializálódott Al Dente On The Road rosticceriát. Csak hab a tortán, hogy a Horánszky utcában már saját cukrászműhelyük is van.

A Café Torinóval kezdődött minden 2012-ben, ez volt a magyar-olasz házaspár első vállalkozása. Marco ösztöndíjasként járt először Magyarországon, az olaszul jól beszélő Annával egy olasz hátterű bankban találkoztak először. A Bródy Sándor utcai, olasz kávéra és harapnivalókra szakosodott kávézóról mi is írtunk a nyitáskor, a 2016-ban megnyitott Al Dentét viszont csak egy ideje kezdtük el felfedezni.

Pedig a barátságos étterembe betérve igazi olasz életérzés fogad minket, a látványkonyhában sürög-forog a séf, Uccio bácsi, akinek személye az olasz alapanyagok mellett garancia a minőségre. Bariból érkezett Magyarországra, és kalandos életéről könyvet is írhatna: volt többek között Berlusconi szakácsa Milánóban, a Divella tészta referenciaszakácsa Moszkvában és a Sziget Fesztivál olasz részlegét is ő irányítja. Fantáziája és munkakedve határtalan, Anna és Marco pedig hagyja megvalósítani, amit csak szeretne. Rengeteg ötlete egy vaskos étlapon vehető szemügyre, de az egészet lecseréli körülbelül negyedévente.

Ez az az olasz étterem, ahol nemcsak tészta és pizza kapható, hanem csirke-, bárány-, borjú-, hal- és marhaételekből is bőven van opció. Megkóstoltunk például egy fantasztikus Filetto Al Dentét, ami grillezett bélszínfilé ruccolával, koktélparadicsommal és parmezánforgáccsal tálalva (4200). Nagyon szerettük a füstölt lazaccal és stracchinóval töltött raviolit is narancsos-kakukkfüves szósszal, lágy textúrával, karakteres, harmonikus ízkombinációval.

Kipróbáltunk egy nápolyi típusú margherita pizzát is, rendben volt az is, bár tény, hogy kemencében lenne az igazi, és ezt Anna is elismeri. Ahogy azt is, hogy az ételekkel nem a fine dining színvonalat célozzák meg, inkább kicsiben gondolkoznak: számukra fontos a lazaság, a családias hangulat, és hogy őket tükrözze a hely.

Érződik is a déli temperamentum a helyen, gyakran felkavarodik érzelmileg a stáb, de hamar lehiggadnak a kedélyek – és Anna sem számít kivételnek, elmondása szerint mindig is kilógott vérmérsékletével a környezetéből. Ne lepődjünk meg, a pincér csak olaszul beszél, és nagyon nem lehet elvonulni romantikázni sem az 50 négyzetméteren. A galériára kis létrával lehet felmászni, odafenn komplett kis borbárt találunk olasz borokkal, de a magyarok is képviselve vannak a Kis-Benedek pincészet által.

Az éttermet 2016 májusában nyitották, de akkora volt az érdeklődés, hogy októberre szinte teljesen átalakították, mert kissé alálőttek a keresletnek. A logisztikai problémák miatt hozták meg azt a szabályt is, hogy nincs asztalfoglalás, viszont 10-15 perc alatt sorra lehet kerülni. A kibővülés szülte meg a Horánszky utcában kialakított cukrászműhelyt is, ahová Uccio gyerekkori barátját, Peppinót csábították el Bariból: itt készülnek a házi készítésű termékek, a péksütemények, kenyerek, pizzatészta, friss gnocchi és ravioli.

Mindezek után jött az ötlet, hogy nyissanak egy kisebb helyet az étterem közelében, mivel azt kezdték kinőni. Az Al Dente On the Roadot a tradicionális olasz rosticcieriák mintájára hozták létre: a Krúdy utca Mikszáth térhez közelebb eső részén egytálételeket, sülteket, olaszos street foodot kínálnak elvitelre és helyben fogyasztásra, és nem titkolt céljuk a közeli egyetemistáknak alternatívát nyújtani az ebédre. Az árak is ennek megfelelően alakultak, a tészta, pizza és különböző főételek (például lasagne, töltött cukkini) 1100-1700 ért kaphatóak.

Omlós rozmaringos porchettát, arancinit és egy desszertet is kóstoltunk, amelyek méltók voltak az olasz hagyományokhoz. A pult mögött sorakozott még panzerotti, panino prosciutto, bombolonik, ciambellék, calzonék, panzerotték 300-600 Ft között, opciót kínálva a hamar bekapható falatokra. Az ételekért mindkét helyen Uccio felel.

Ha az Al Dentében valakinek feltűnik a Piscitelli feliratú utcatábla a falon, az Marco születésnapi ajándékát látja. Ez ugyanis a vezetékneve, és az utca kicsit az ő birodalmuk lett, de ezt sem a helyiek, se a vendégek nem bánják.