Új Michelin-csillagos éttermet jósolnak a hazai csúcsgasztronómia képviselői a Világevő blog felmérése szerint. Mutatjuk, mire tippeltek.

Idén nálunk zajlik majd a nagy hírű Michelin Guide európai kiadványának (Michelin Main Cities of Europe) bemutatója, március 26-án. Ebben összevonva találjuk meg hazánkat egy európai régióra vonatkoztatható kötetben.

Itt kapnak majd helyet Budapest ajánlott éttermei is, így ezen a március 26-i díjátadón derül fény arra is, hogy melyek hazánkban azok az éttermek, akik Michelin-csillagban részesülnek. Jelenleg 4 csillagos étterme van Budapestnek, a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a Costes Downtown.

Világevő blog 27 szakértőt kérdezett meg, a hazai csúcsgasztronómia legnevesebb képviselőit (többek közt a csillagos éttermekét is), hogy felmérje, mire számít a szakma, lesz-e új csillag – esetleg 2 vagy 3 is – és olyan vidéki étterem, amely majd ilyen ajánlással élhet. A megkérdezettek 100%-a pedig arra szavazott, hogy lesz új csillaggal kitüntetett étterem Budapesten.

Mint ahogyan annak már mi is többször hangot adtunk, a Babel Budapest már igencsak megérdemelne egy csillagot, köszönhetően többek között Veres István séfnek, a szakma döntő többsége pedig szintén a a Piarista közben található helyre adta le a voksát, mint lehetséges új csillagos étterem.

A második esélyes a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, akitől a válaszadók 40%-a számít csillagra. A további esélyesek: MÁK 26%, Arany Kaviár 17%, Fáma 9%, Stand25 4% , Baraka 4%, Salon 4%, Tama 4% . Hogy lesz-e 2 csillagos étterem, a többség (70%) nemmel szavazott, aki igennel, az a Costesre illetve az Onyxra voksolt.

Úgy vélték, hogy 6 Michelin-csillagos helyet találhatunk majd Budapesten a díjátadó után, erre 48% szavazott.  A vidéki várományosok közül pedig a legjobban a Pesti Istvánhoz köthető Platánra tippeltek, de szerintük a balatoni Kistücsök és az encsi Anyukám mondta is megérdemelne egy csillagot. (Kistücsök, Balatonszemes 17%, Anyukám mondta, Encs 13%, Gusteau, Mád 9%, Macok, Eger 4%, illetve 30% szerint senki sincs vidéken még csillagos szinten.)