Ismét összeszedtük, hol és hogyan érdemes eltölteni az előttünk álló négy napot. Például színházi előadáson, szíriai lakodalmas koncerteken, fánkfesztiválon vagy épp bunkertechnó-partin. Szubjektív merítés a hétvégi programfelhozatalból.

  • Csütörtök
Horizont Pilot Series #6 - Tripla New England Inspired IPA / Hopaholic

Folytatódik a Pilot Series, a Horizont Brewing sorozata, ezúttal a Hopaholicban mutatják be legújabb sörüket, mely a főzde eddigi legerősebb terméke lesz. A New England IPA jelentős mennyiségű galaxy komlóval lett megtámogatva, így az alkoholtartalma 10% fölé kúszott. Csak óvatosan!

Kőszeghy Flóra: Logical Being/ FUGA - Budapesti Építészeti Központ

Kőszeghy Flóra Fugában bemutatott legújabb festményei egy korábbi sorozat folytatásai. Az építészként is aktív művésznő munkásságának középpontjában a tárgyi környezet és az ember emocionális viszonya áll. Számára a kiállítás térbeli dramaturgiája fontos eszköz, ahol a képekre történő filmfelvételek vetítése is része a festmények életre keltésének. A Fugában kiállított állóképek totemként sorakoznak a falakon, a sajátos technika nyomán felületük animális hatással bír.

Havana Moon - The Rolling Stones Live In Cuba 2016/ Premier Kultcafé

A Ciudad Deportiva nevű koncerthelyszínen és a körülötte lévő területeken összesen közel egymillió (!) rajongó hallgatta a The Rolling Stones koncertjét, egy életre szóló élményt szerezve. A 2013-as Hyde Park-i Stones koncertfilmet is jegyző, többszörös Grammy-jelölt Paul Dugdale által rendezett film olyan klasszikus slágereket vonultat fel, mint a Jumpin’ Jack Flash, az It’s Only Rock ‘n Roll, a Gimme Shelter, a Brown Sugar és természetesen elmaradhatatlan Satisfaction

Marmunsk!, KLOGGS, Fat & Cute/ Dürer Kert

Dupla EP-bemutató! Friss anyagát mutatja be a zenéjét experimentális garázs-popként definiáló KLOGGS, valamint a grunge-os, heavy rockos Marmunsk. Előttük a Thee Oh Sees- vagy a FIDLAR-féle koszos, nyers, garázsos-punkos rockzenét játszó Fat & Cute szaggatja majd fel a deszkákat.

2018-ban is van miből válogatni, ha programra vágynánk – és ez alól nem képeznek kivételt a kiállítások sem. Össze is gyűjtöttük közülük a tizenegy aktuális kedvencünket, legyen szó Kudász Gábor Arion téglákat fókuszba állító képeiről, a magyar geometrikus művészetének önálló kiállításáról vagy Puklus Péter trafó galériás tárlatáról.

  • Péntek
Omar Souleyman/ Dürer Kert

Két év után ismét Budapesten lép fel a szíriai lakodalmas technó sztárja, Omar Souleyman. Az elmúlt tíz év egyik legnagyobb világzenei szenzációja, aki az ellenállhatatlan arab táncdalokat – köztük megkapó balladákat – manapság már a legmenőbb kortárs brit elektronikus zenei producerekkel (például Four Tettel) rögzíti valószínűleg  most is eksztatikus hangulatot fog csinálni, az A38 Hajó helyett a Dürer Kertben.

Marley 73/ A38 Hajó

Idén sem marad el a Ladánybene 27 hagyományos Bob Marley-emlékestje, melyet ezúttal is az A38 Hajón tartanak majd. A legendás jamaicai reggae-énekes dalait a Ladánybene 27 mellett CéAnne, Mr. Roul NO, Hascu Bratoshin, illetve Sóti Juli és zenekara, a Sin Seekas közreműködésében hallhatjuk február 9-én, néhány nappal Bob Marley születésének 73. évfordulója után. A koncert különlegessége lesz, hogy a Müpában már színpadra vitt “vintage reggae” műsor klasszikus hangszerei fognak megszólalni ez alkalommal is.

A sült kolbász – legyen az bármely náció “szülötte” – kompakt, laktató, jól variálható és szerethető étel. Nagy sietségben is bármikor betérhetünk a kedvelt lacikonyháshoz vagy talponálló henteshez, hogy legyűrjünk egyet, de akár jobban is rá lehet készülni, éttermi környezetben, kicsit szofisztikáltabban. Mindegy, melyik hangulatot választjuk, a kolbásznak meg kell adni a módját, mi pedig összeszedtünk tíz helyet, ahol nem viccelnek a témával.

Broken English ClubLÄRM

Broken English Club először Oliver Hoként vált elismert szereplőjévé a nagy nemzetközi elektronikus zenei porondnak, majd egy rövid Raudive-ként elkövetett minimal kalandozás után létrehozta ezt a sötét, indusztriális és EBM alapukon nyugvó, elemi erejű technó alteregóját. Mára olyan kiadók kapkodnak munkái után, mint a New York-i LIES Records vagy a Regis és James Ruskin által igazgatott Jealous God. Élő műsorát gyakran saját hangját is felhasználva színesíti, mellyel még inkább koncert jellegű egy-egy fellépése.

Folamour/ Toldi Klub

Az mhmm és a Decentralizált Pálmafák évkezdő összeborulása keretében Budapestre érkezik Folamour, az új generációs house egyik legkiemelkedőbb alakja. A diszkó-soul-jazz által formált és Japán-mániája által inspirált klubhimnuszok francia mestere olyan ikonok nyomában jár, mint Moodyman és két saját kiadójával (Moonrise Hill Material és FHUO Records) is stabilan ott van a legforróbb label-ök között.

  • Szombat
Kohlhaas / Szkéné

A legjobb független előadás díját is elnyert Kohlhaast Nagy Zsolttal a főszerepben láthatjuk szombaton a Szkénében, Kleist elbeszélését színpadra írta Gábor Sára és Hegymegi Máté. A rendező Hegymegi nem is választhatott volna dacosabb címszereplőt, mint Nagy Zsolt. Kleist igaz történeten alapuló elbeszélésében Kohlhaas élete árán is bebizonyítja igazát, szembemegy a bürokráciával, a kapcsolatokon alapuló, a jogtisztelő embert is semmibe vevő, korrupt rendszerrel. Ma már nincsenek ilyen hősök, de pont ezért vágyunk azonosulni vele, vagy beállni mögé, hogy vezessen. Az előadás délután 3 órakor kezdődik!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=d5CgBJpz_kg

Prosecco az alapoktól - élmény workshop/ Proseccoshop

A Proseccoshop útnak indítja élmény workshop sorozatát, melynek során szeretnék az érdeklődőket beavatni a prosecco titkaiba. Az első alkalom során bemutatják a Prosecco borvidéket, megismerkedhetünk a glera szőlővel és a prosecco készítésének eljárásával, illetve elsajátíthatjuk a fogyasztásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is. A workshop ideje alatt természetesen a borkóstolás sem maradhat el, a két óra alatt hat különböző proseccót ízlelhetünk majd meg.

Buddies története a Corvin negyedben kezdődött, 2015 végén, de a csak kiadós ablakos és szomszédos kocsmában leülős megoldásuk miatt hiába szerették a műfaj kedvelői a szendvicseiket, menni kellett egy szimpatikusabb helyre. Így jött a Magyar utca, ahol még mindig üzemelnek, ám a nagyobb álom a Somogyi Béla utcában teljesült be, egy kőhajításnyira a Blahától. A Buddies nem “művészkedik”, hanem remek minőséget kínál, bomba szószokkal, klassz kombinációkkal, jó hely – szaftos burgerekkel, kellemes hangulattal és felesleges szagoktól mentesen, ráadásul egy csomóponthoz igencsak közel.

Emmanuel/ Dürer Kert

A kortárs technó színtér egyik megkerülhetetlen kiadójának, az A R T S-nak a vezetője, Emmanuel februárban a Dürer Kert falait fogja megdöngetni súlyos basszusaival és a klasszikus rave partykon edződött szelekciójával.

Andrew WeatherallLÄRM

Ha csak egy estét ajánlhatnánk a hétvégéből, ez lenne az – elvégre nem minden fellépőről mondható el, hogy egyike volt a szárnyát bontogató angol klubszcéna első tartóoszlopainak, remixelte a Primal Screamet, a Happy Mondayst és a New Ordert vagy hogy dolgozott együtt Björkkel és a Fuck Buttons-szel. Andrew Weatherallnak mindezek mellett még arra is jutott ideje, hogy megalapítsa a Two Lone Swordsment és a The Sabres Of Paradise-t, valamint kiváló DJ-vé képezze magát. Erre mondják azt, hogy kihagyhatatlan.

  • Vasárnap
II. Budai Farsangi Fánkfesztivál/ Kőrösy József utca

Február 9-11. között már második alkalommal válogathatunk több mint nyolcvanféle fánk között a Budai Farsangi Fánkfesztiválon, ahol a hagyományos finomságok mellett a különleges, újvonalas fánkokkal is tehetünk egy próbát. Más farsangi ételek mellett az italkínálat is gazdag lesz, hiszen a boroktól kezdve a pálinkákon át a koktélokig lesz mivel leöblítenünk az édességeket.

Töltött Hold Gasztrovíkend/ Belvárosi Piac

A farsang utolsó hétvégéjén ismét megtöltik a Hold utcai piacot ételekkel, italokkal és az evőpiacok nyüzsgő hangulatával! Idén kicsit újítanak, és a régiós ízek mellett helyet adnak a szervezők a világkonyháknak is, lesz pezsgő(s) esti bárhangulat, még több ülőhely a földszinten, fűtött csarnok, zene és meglepetések, izgalmak.

Design és gasztroplacc Bezerics Danival/ Élesztőház

Bezerics Dani, a Paletta Keszthely és a Paletta Budapest, illetve a Bezerics Borház megálmodója, szakmai vezetője látogat ezúttal a Pancsra egy közös örömfőzésre! Meglepetés borokkal és Dani kedvenc bogrács ételével készülnek majd nekünk azÉlesztőház udvarán. Az ételek eladásából befolyó bevételt ezúttal a Magyar Vöröskereszt számára ajánlják fel.

Kiskertpiac - Zöld Szerelem Vasárnap/ Anker't

Vasárnap újra Kiskertpiac az Anker’tben virágokkal, egyéb növényekkel, természetes dizájntermékekkel, natúr dekorációkkal és különleges finomságokkal a kertből.

;t=1s The Sonics, Gemma Ray/ A38 Hajó

A punk rock ősatyja, a The Sonics 2015-ben kiadott albumával érkezik Budapestre február 11-én. A tagok úttörő fenegyerekeknek számítottak a ’60-as évek Amerikájában, ugyanis ők voltak az első garázsbanda, amely a The Rolling Stones, Bob Dylan és a The Yardbirds hatásait megspékelte egy nagy adag agresszióval. Bár a tagok már a hetvenes éveiket tapossák, frissebbek, érettebbek és zajosabbak, mint valaha. Az estet felvezeti az Angliában született, de Berlinben élő, európai indie egyik legszuggesztívebb egyénisége Gemma Ray.