Új-Zélandon tanulta ki a szakmát a spanyol-magyar pár, akik a kinti kávékultúrát szeretnék meghonosítani Budapesten.

Nemrég megtaláltuk Budapestlegkisebb újhullámos kávézóját, és most belefutottunk egy igencsak nagyba a Klauzál utcában. A Dorado nyitását megelőzte a híre, kávés körökben pár hete már suttogtak arról, hogy egy magyar-spanyol páros új specialty helyet nyit a belvárosban.

A hivatalos megnyitó még hátravan, de a kávézó már várja a vendégeket a One Elevenben világosra pörkölt kávéval. A soproni pörkölő arról híres, hogy Molnár Attila négyszeres magyar baristabajnok, a Tamp&Pull alapítója hozott létre vidékre költözésekor.

Mikor benéztünk a Doradóba, brazil, etióp és kenyai termőterületről származó kávét kínáltak, a brazilt presszó-, az utolsó kettőt filterkávénak. Mindhárom single origin, ami azt jelenti, hogy nem keverték máshonnan származó kávéval. Sok specialty kávézóban árulnak ugyanis blendet, hogy kicsit enyhébb, magyarok ízléséhez közelebb álló ízvilágot hozzanak létre. A Doradóban viszont másfajta nézetet képviselnek; szerintük a single origin hozza ki leginkább a kávé gyümölcsös ízét.

Görföl Emese és Mario Jimenez nyolc éve találkoztak Budapesten, amikor a madridi fiú Erasmus-ösztöndíjjal tanult Magyarországon. Éltek idehaza és Spanyolországban is, majd együtt próbáltak szerencsét Új-Zélandon. Emese még itthon végezte el a baristaképzést, hogy besegítsen szülei Dunakanyarban található cukrászdájában és Új-Zélandon több helyen is a főbarista pozícióig jutott.

Az ottani kávékultúra inspirálta őket abban, hogy saját helyet nyissanak Európában. „Egy évig éltünk Új-Zélandon, utána pár hónapig Ázsiában utazgattunk, ahol az utolsó állomáson döntöttünk Magyarország mellett. Befogadóbb közegnek tűnt” – indokolta Emese a választást. Azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a kint megtapasztalt, kávé köré épült közösségi életet megteremtsék a saját kávézójukban is. A vendégeket a nevükön szeretnék szólítani, tudni szeretnék, milyen kávét preferálnak. Emese büszke rá, hogy már most vannak olyanok, akik a Doradóban ismerkedtek meg.

Ausztráliát szokás az újhullámos kávéforradalom hazájaként emlegetni, de hasonlóan fontos szerepet játszik benne Új-Zéland is, ahol rengeteget kávéznak, jellemzően a specialty vonalat erősítve: míg egy magyar kávézóban hetente 10-15 kiló kávé fogy el, ott a 40-50 kiló sem ritka. Egy átlagos új-zélandi naponta 2-3 kávéra simán beugrik egy kávézóba, igaz, sok tej is lecsúszik ilyenkor, nem véletlen, hogy a flat white a legnépszerűbb.

A Klauzál utca 35. szám alatt álló tágas helyiség régen egy neoncsöves iroda volt, és fél év alatt a padlótól a mennyezetig átalakításon esett át. A kellemes hangulatvilágításért ízléses lámpák felelnek; a három kisebb és a nagyobb asztal mellé még terveznek bútorokat, hiszen elég sok a hely. A kávé mellett egyelőre csak pékárukat kínálnak a The Milltől, de a reggelik körét is szeretnék bővíteni. Illetve fontos megemlíteni még a jó minőségű teát, amit újabban szokás specialty teának hívni, és amelyek a Ye Tealeaves márkát képviselik.