Tény, hogy a fiatalabb generáció sok mindenben túlszárnyalja az idősebbeket. Mi legalábbis úgy éreztük a Budapest School boltjában járva, a robotprogramozós játékokat elnézve, hogy egy tízéves hamarabb elboldogulna velük, mint mi. A Budapest School Shopban csupa olyan egyedi játékot válogattak össze, amelyek a 21. század kihívásainak megfelelve fejlesztik a gyerekeket.

Persze minden fejleszt, ami flow-ba hoz, és ez az egyik alapelve az iskolának is. A Budapest School már öt iskolát üzemeltet Budapesten a személyiségközpontú nevelés és alternatív tanítási módszerek jegyében, és a szülők aktívan részt vesznek a tanterv kidolgozásában és az iskola finanszírozásában is. Az ötlet egy baráti találkozón pattant ki az alapítók fejéből, akik között megtaláljuk Halácsy Pétert és Somlai-Fischer Ádámot, a Prezi társalapítóit, Halmos Ádámot, a Libri Kiadói Csoport társtulajdonosát, Vészi Gábort, a Facebook vezető mérnökét, Pozna Anita építészt, Tesfay Sába kulturális antropológust és Roszik Linda klinikai szakpszichológust.

Már a Római-parton, a XI. és az V. kerületben is létesült iskolájuk, ahova 3 évestől 12 éves korig lehet beíratni a gyereket vegyes életkorú tancsoportokba. A diákok magántanulónak számítanak, félévente különbözeti vizsgán kell számot adni tudásukról.

Pozsonyi úti iskola mellett hozták létre a játékboltot, ahol a hangsúly a kreativitásra épülő, fejlesztő és logikai játékokon van. Persze találunk itt sok olyan játékot (például Dixitet) magyar beszállítótól, amit más boltokban is, de az igazi különlegességei az elektronikai kütyük: az mBot robotok, amelyeknek nemcsak az összeszerelése, hanem a programozása is jó móka a mai gyerekeknek, vagy a Technology Will Save The World termékek. Ezek között van egyszerűbb is, például a növény kiszáradását és a locsolás szükségességét jelző DIY Thirsty Plant Kit, de a DIY Gamer Kit már az a fajta játék, amivel a gyerekek megtervezhetik a saját videojátékukat, és programot is írhatnak hozzá.

Már az összeszerelés, hegesztés is érdekes a gyerekeknek, és ezzel olyan gyakorlati tudást is elsajátítanak, ami nem feltétlenül az elektronikához és programozáshoz kötődik. Impozáns a könyvszekció is, a mesék, például a Mosó Masa Mosodája mellett izgalmas ismeretterjesztő könyveket és kamaszirodalmat is találunk, míg a pszichológiai témájú könyvek a szülőknek is érdekesek lehetnek.