Élmény

Római-part

Fotó : Hölvényi Kristóf / We Love Budapest
Fellini Római Kultúrbisztró

A Margit– és a Hajógyári-szigeten is túl, Buda északi csücskén terül el a Római-part. Legendás zarándokhely azoknak, akik a napjukat vízparton töltenék, hekket vagy lángost ennének, és talán meginnának mellé egy jó korsó sört a friss levegőn. Felsorolni is nehéz lenne, hány kifőzdéből, lángososból, hamburgeresből szöknek ki az összetéveszthetetlen illatok. Emeletes buszban, csíkos nyugágyon vagy fák alatti rönkasztaloknál falatozhatunk, esetenként piros műanyagtálcáról. Az egész környék fel van töltve egy adag retró életérzéssel, amire csak ráerősit az Evezős Sörkert, a Platán vagy a Csónakház Mulató.

Ha közösségi élményt keresnénk a parton, a Golyósban találjuk meg a számításunkat. A vendéglátóegység egyik oldalán petanque-ozhatunk, másik oldalán pedig tűzrakóhelyet találunk, ahol grillezhetünk vagy bográcsozhatunk is. Eltévedni nem fogunk, hiszen egy óriási szürke golyóbis jelzi, hogy megérkeztünk. Aki az „öreg motorosok” helyett a Római-part új szereplőire kíváncsi, annak kihagyhatatlan helyszín a Kupak és Dugó, ahol a kínálatban a klasszikus és válogatott sörök, borok mellett csapfoglalások és koncertek is szerepelnek. Ha pedig megéheznénk, akkor a Csónakházon osztozó, szemben lévő Halkakas vízi fogásai közül válogathatunk.

A Római mindezek mellett népszerű kerékpáros útvonal és futópálya, de rendszeresen feltűnnek kutyáikkal a botokat vízbe hajigáló gazdik is. Ha jó az idő, ne késlekedjünk felpattanni az Árpád hídnál a 34-es buszra vagy a 13-as számú BKK hajóra!