Az év első hónapján is van miből válogatni programok terén, legyen szó filmklubokról, színházról vagy partykról. Visszatérő világsztárok, fotóművészeti kiállítások és különleges sörvacsorák feledtetik el majd velünk a lanyha évkezdést.

  • Koncert

"Ének, gitárok, kanna, cin, hangszőnyeg. A hóesés mint hangszer. Börzsönyizene. Zenebörzsöny." Ennél többet mi sem tudnánk hozzátenni a Bajdázó (ön)jellemzéséhez; talán csak annyit, hogy a tavaly új lemezzel jelentkező banda igen ritkán koncertezik, szóval a január 12-ei lumenes fellépésük finoman szólva is kihagyhatatlan.

Január 13-án a Dürer pincéjében játszik majd a SxOxTxEx, a Berosszulás, a Junji Ito, az Észlelés és Unknown Child, a belépőkből befolyt összeggel pedig a Deviszont Közösségi Teret fogják támogatni. A kezdeményezés célja, hogy a magyar közoktatásban érvényesülni nem tudó tanulási formákkal és módszerekkel segítsenek a hozzájuk járó fiataloknak a tanulmányaikban és a világ megismerésében, tudatos társadalmi cselekvésre és kritikusságra ösztönözve őket.

Ha szereted a Nirvana vagy az Alice In Chains nevével fémjelzett grunge-ot, de nem áll tőled távol a Kyuss-féle stoner vagy a The Hives lendületes garázsrockja sem, január 18-án a Mika Tivadar Mulatóban a helyed: a Jackie’s Gun és az Alone In The Moon a három stílus legjavát fogja nyújtani, ráadásul utóbbi zenekar még legújabb, Budapest Nihil című lemezét is bemutatja.

Január 20-án kiderül, hogy férnek meg egymással a delta blues és a modern európai dalszerző hagyományok, az alternatív és klasszikus rock and roll, valamint az angol romantika és az amerikai transzcendentalizmus. Egymás után lép majd fel a Trafóban Zanzinger és a Deep Glaze.

Az utóbbi évek legizgalmasabb európai black metál zenekara, a szeánszszerű koncertjeiről híres Batushka január 22-én visszatér Budapestre, ráadásul az Inquisition előtt a Barba Negrában már bizonyító svájci Schammascht, valamint a svéd Trepanenringsritualent hozzák majd magukkal.

A koppenhágai Telosjanuár 22-én először lép fel Budapesten és black metálban gyökerező mathcore-jukkal valószínűleg komolyan megrengetik majd a Robotot, főleg úgy, hogy a Gyilkos és a Grimcity fogja előttük felfűteni a hangulatot. Súlyos este lesz.

Fog Fest néven egy két napos fesztivállal jelentkezik az Easterndaze, a MŰTŐ és az Mmmmmm, a lineup pedig több mint impozáns: Nemerov és Noahstas duója, a Not Enough Violence mellett fellép még Új Bála, Lanuk, Somaticae és Carrageenan is. Lesz tehát minden az indusztriális technó – mutáns tánczeneritmikus zajoksavas lo-fi ütemek négyszögből, valamint kiállít még a Mazut egyik fele, Paweł Starzec. Az ő Makeshift nevű projektje a boszniai háborúra és annak kitörölt kontextusaira fókuszál a képeiben.

Január 26-án visszatér Budapestre a több mint három évtizedes múltra visszatekintő thrash-legenda, a Kreator! A közel három évtizede aktív germán riffmesterek ráadásul az idei Gods Of Violence-szel visszatértek a legklasszikusabb hangzásvilágukhoz, megalkotva a Coma Of Souls 21. századi inkarnációját. Ideje tehát leporolni a szegecses bőrkesztyűt és a PVC-dzsekit!

A Meat Wave zenéje igazi dühös áradat, ami magával ragad és mindent elsöpör, ami az útjába kerül. A chicagói punktrió szintén először lép majd fel Budapesten január 27-én, hogy bemutassa tavalyi, The Incessant című lemezét.

A francia Jessica93 hipnotikus loopokból, grunge-os riffekből és hideg dobgépes alapakból rak össze egy egészen különleges shoegaze-posztpunk hibridet, míg a Usé mögött álló Nicolas Belvalette repetitív-ritmikus szintetizátoros rockkal hajszol transzba. Mindketten fellépnek január 28-án az Aurórában, bónuszképp lesz egy hazai szupergroup is.

A január 29-én az A38 Hajón fellépő Algiers dalai gospel és neoblues alapokra épülnek, ezt színezik ki punkkal, new rave-vel és egy adag dark hangulattal. A fiatal kora ellenére már a Depeche Mode-dal is turnézó zenekar koncertjeit a legtöbb kritikus euforikus élményként emlegeti, így nem érdemes az első magyarországi fellépésüket kihagyni.

Nyolc év után január 29-én újra Budapesten koncertezik Rod Stewart, akinek többek között olyan slágereket köszönhetünk, mint a Sailing, Baby Jane, Maggie May, Da Ya Think I’m Sexy? vagy a Rhythm Of My Heart.

Scott Kelly, a Neurosis alapító gitáros-énekese ezúttal John Judkins (Today is the Day, RWAKE) társaságában tér vissza az A38 Hajó Kiállítóterébe, ahol dalszerzői munkásságának legjavát mutatja be január 30-án.

  • Party
Pénteken az emelkedett-érzelmes lo-fi house ausztrál kiválósága, Subjoi pörget majd a Tintában. A Love Shy vagy a The Way I Feel című számok mögött álló producer valószínűleg egy visszafogottságában megkapó, moody szettel indítja majd a hétvégét.

Ugyanaznap a hasonló stílusban utaz(tat)ó Parra For Cuva is táncoltatni fog, a Toldiban, ráadásul DJ-szettel és egy élő fellépéssel is készül az estére. A klasszikus jazz- és zongoratanulmányokról az elektronikus zenére váltó producert már olyan kiadók is felfedezték, mint a Spinnin', így talán ez az utolsó lehetőség, hogy ilyen intim körülmények közt élvezhessük a játékát.

A kortárs szerb underground egyik megkerülhetetlen alakja, a düsseldorfi Salon des Amateurs rezidense, Vladimir Ivkovic először érkezik Budapestre, január 13-án a LARM-be. A varázsszakállú szelektor különlegessége, hogy úgy lett főidős főhőse a legjobb helyeknek és fesztiváloknak, hogy a produceri munka helyett a gyűjtésbe, a szelekcióba ölte a művészi ambícióit: olyan gyémántokat kotor ki a zeneipar legrejtettebb kanyonjaiból, hogy nemcsak szökőévente okoz velük meglepetést, hanem jóformán folyamatosan.

Január  19-én a Technokunst végre elhozza Magyarországra az utóbbi évek egyik legizgalmasabb francia technó producerét, Voiskit. Miután eddigi zenéi olyan kiadóknál jelentek meg, mint a Dekmantel UFO, a Delsin vagy a L.I.E.S., ráadásul egyszerre tud szabályokat felülíró, paranoid, súlyos és mégis tánctérorientált lenni, kérdés nélkül kötelező a jelenlet mindenkinek, akit érdekel, merre tart a műfaj.

Boston168 az A38-as karácsonyi acid partyn már demonstrálta, miért tartják őket a savas-kozmikus hangzások mestereinek és január 20-án egy élő energiabombával feszegetik majd meg a LARM hangrendszerét. Az újkori acid színtér két titánja minden valószínűleg olyan bitang klubestet fog prezentálni, hogy ez lesz az a party, amiről később mindenki azt fogja hazudni, hogy ott volt – te ne tartozz közéjük, inkább ne hagyd ki!

Metalheadz, vagy tágabb értelemben véve a drum’n’ bass színtér egyik ikonikus alakja, Dilinja újra Budapesten! A lassan három évtizede aktív DJ-producer neve lényegében egybeforrt a stílussal vagy a külön annak megszólaltatására kialakított Valve hangrendszerrel. Biztos most is lesz The Angels Fell vagy Sovereign Melody, mi pedig nem is lehetnénk boldogabbak emiatt.

  • Fesztivál

Idén tizenkettedszerre rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, amely egybeesik majd az európai cirkuszművészet negyedévezredes ünnepével, a modern kori cirkusz megszületésének 250. jubileumi évfordulójával. Így a nyitóünnepségre itt Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban kerül majd sor január 9-én, miközben 8. és 14. között a legjobb, legsikeresebb cirkuszi produkciók lesznek láthatóak a világ minden tájáról.

A világ közel harminc országából ötven különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotást mutatnak be január 23-28. között, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében a valódi történetek, a dokumentumfilmek, a filmek és filmfesztiválok kedvelőinek, és az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt nyitott nézőknek.

  • Gasztro

Magyarország egyetlen közösségi vegán piaca, a Vegan Sunday Market 2018-ban is visszatér. Január 14-én nem csak olyan különlegességeket lehet majd vásárolni, mint az organikus nyers vegán fermentált sajtok, nyers sütemények, kézműves vegán szappanok, magvas szeletek és még sok más. Emellett lesznek még főző workshopok, kerekasztal-beszélgetések és előadások is.

Január 14-én Magyarországon első alkalommal tartják meg A tea napját az Akvárium Klubban. Az esemény célja, hogy bemutassa a teázás kultúráját, történetét, a különböző teafajtákat, illetve azok származási helyét és feldolgozását. Az előadások mellett természetesen meg is kóstolhatunk majd számos különlegességet. Ha pedig az újonnan megszerzett tudást és/vagy szenvedélyt szeretnéd egy autentikus teázóban “kamatoztatni”, a tavalyi – témába vágó – összeállításunk neked íródott.

Hamisítatlan, sörökhöz megkomponált menü csak szezonális, kistermelő alapanyagokból – ezt kínálja a Beerganika január 18-ai kisüzemi sörvacsorája. Öt fogás, köztük olyan párosítások, mint a Gólem Sötét Bunkó fekete IPA-ja és chilis bab vagy a Hübris Béla Bá Witbiere és Eggs Benedict.

A tavalyi debütálást követően idén is megrendezik a Forralt Bor Fesztivál és Téli Italmámort, ahol ismét a legkülönfélébb téli italokkal melegíthetjük át magunkat. A forralt borok és sörök mellett kóstolhatunk kávékat, forró csokikat (mi már összegyűjtöttük a mi kedvenceinket), kakaókat, teákat, puncsokat, pálinkákat és megannyi más finomságot a hozzájuk illő ételek kíséretében.

Téli dűnék, forralt bor, Gasztrosétány farsangkor! Avagy nem telhet el tél a jól ismert Etyeki Piknik nélkül: január 20-án tüzes és gőzölgő italokkal, toros ételekkel és igazi mulatsággal búcsúztathatjuk az év eleji melankóliát.

  • Mozi

Január 15-én, a Filmszerész Filmklub keretében a Kino Caféban levetítik a Die Hard harmadik részét, vagyis az utolsót, ami még magán hordta a franchise legfontosabb karakterjegyeit, ugyanakkor tovább is mer lépni. Ráadásul John McLane (Bruce Willis) ezúttal társat is kap Zeus (Samuel L. Jackson) személyében, akivel együtt indulnak neki egy halálos játszmának, hogy elkapjanak egy ördögi gazembert.

Folytatódik a Hangfoglaló Program és a Hangőr Egyesület közös beattörténeti filmklubja is. A vetítéssorozat továbbra is a popzene és filmipar óvatos frigyének gyümölcseit veszi számba, de január 18-án a hetvenes-nyolcvanas évek undergroundjára koncentrálva. A hatvanas évek tvisztelő, stoppoló fiataljai helyett ezúttal a csöveseké és a föld alatti figuráké lesz a filmvászon, ugyanis Xantus János kultikus alkotását, az Eszkimó asszony fázikot lehet majd látni.

A tehetséges fiatal műkorcsolyázóból a legnagyobb közellenséggé váló Tonya Halding történetét feldolgozó Én, Tonya ott van a legnagyobb Oscar-esélyesek között. A szatirikus hangvételű, humorában a kritikusok által leginkább a Fargóhoz hasonlított filmet január 26-án pedig már premier előtt el lehet csípni a a Toldiban és ha hihetünk a jelöléseknek (három Golden Globe, öt Critics Choice, három Satellite), akkor érdemes is.

  • Kiállítás

Puklus Péter legújabb műveiből mutat be egy, a Trafó Galéria terére szabott válogatást január 20. és március 11. között. A Kolozsváron született és a MOME-n diplomázott Puklus saját generációjában elsőként kezdett el tudatosan foglalkozni a fotográfia és az olyan plasztikus műfajok, mint a szobrászat és az installáció-művészet metszéspontjaival. Műfaji sokszínűsége abban is korán megmutatkozott, hogy számos fotósorozatát művészkönyv-formátumban publikálta. Life Is Techno című kiállításának témái között találjuk a családalapítással kapcsolatos kihívásokat, generációs konfliktusokat és persze Puklus új anyagkísérleteinek útját is végig kísérhetjük, amelyet átsző a technó és az élet pulzáló és sajátmagába visszatérő alapritmusa.

január 17-én a LATARKA-ban megnyíló, Elveszett jelentés című kortárs fotóművészeti kiállítás a lefordíthatatlan szavakra és érzelmekre koncentrál. A fiatal kortárs magyar művészek (Darab Zsuzsa, Galdi Vinko Andi, Hegyháti Réka, Ladocsi András) fotóválogatása az elvágyódás megnyilvánulásait tárja fel: a gyermekkori és ifjúsági élményeinktől kezdve a honvágy megtapasztalásán át egészen életünk végéig tartó elvágyódás és nosztalgia tanulmányozásáig. Saját fogalmaikkal, elképzeléseikkel és élményeikkel “filterezik” munkáikat; ezek a művek betekintést engednek a fiatal generáció vágyaiba, félelmeibe és veszteségeibe.

  • Színház

Lassan mindenki felébred a téli álomból, és az őszhöz hasonlóan felpörög a színházi világ is. Az évad első felében sok jó előadást bemutattak, de maradt még muníció az évad második felére is – ezek közül nemrég ajánlottunk ötöt. De ha nem találtál közöttük neked tetszőt, akkor sincs miért aggódnod.

A LOOP merülés két táncművész testén és elméjén keresztül. Szász Dániel az ösztönök világába szervez expedíciót, hogy kiderítse, mivel lehet és mivel veszélyes együtt élni az ember legrejtettebb természetéből. Furulyás Dóra sajátos elmetérképet rajzol meg a mindannyiunk agyában pörgő félelmekről, elvárásokról és görcsökről. Az önmagukba merülés egyre mélyebb és mélyebb köreiből sikerül új emberként, győztesen kikerülniük? Vagy minden kezdődik elölről? Január 22-én kiderül a Tünet Együttes legújabb darabjából.

Mi közünk lehet 2017-ben fiatal színházi alkotókként az 1956-os forradalomhoz? Mit jelent számunkra az otthontól mint anyaégitesttől való elszakadás, a nemzeti és személyes identitás megélése, egy kultúra széttöredezése és szétszóratása? Miként zajlik a beolvadás egy idegen környezetbe, mely ugyanúgy nyomokat hagy az érkezőben, mint a befogadóban? Többek között ezekre a kérdésekre keresik majd a választ január 23-án a Holdkőben az interjúk alapján, melyeket a K2 társulata a forradalom Amerikába emigrált túlélőivel készített New Yorkban. A szövegkönyvet pedig azok alapján Závada Péter állította össze. (Az előadás improvizációkra épül. Minden színész a teljes szöveg birtokában van, de azt, hogy mikor ki szólal meg és melyik szöveget mondja – előre egyeztetett játékszabályok alapján – a pillanat szüli. Érdemes ennek tudatában érkezni.)

Január 26-án a Három Holló színpadán lesz látható Feledi János Idők folyamán című előadása, melyet  2010-ben mutattak be az Egri Gárdonyi Géza Színházban. Az előadást több városban is játszották: Szegeden, Budapesten, Pécsett és Nagyváradon. Azonban a budapesti közönség négy éve láthatta utoljára az előadást a Várban, az akkori Nemzeti Táncszínház épületében. Az estét Az Órák című film inspirálta, melynek középpontjában a nő áll, a női érzelmek, a kilátástalanság, az (önző) vágy, a lemondás, az élet elutasítása, majd a boldogság újra megtalálása áll.