Élmény
5 színházi bemutató, amit nagyon várunk 2018 első felében
Fotó : Kőrösi Tamás / We Love Budapest
színház, nézőtér

Lassan mindenki felébred a téli álomból, és az őszhöz hasonlóan felpörög a színházi világ is. Az évad első felében sok jó előadást bemutattak, de maradt még muníció az évad második felére is.

Radnóti Színház: III. Richárd Jurányi Inkubátorház: A politikusok lelki világa Örkény Színház: Az üvegbúra Trafó: Deeper Átrium Színház: A Krakken művelet

Radnóti Színház: III. Richárd

A véres kezű zsarnok mindössze két évig uralkodott Anglia trónján, Shakespeare-nek köszönhetően azonban ő lett a világirodalom és -történelem egyik legikonikusabb gonosza. Hatalomra jutásában és kegyetlenkedéseiben ludas volt környezete is, és ez számos áthallásra ad lehetőséget a darab színpadra állításában. Bizonyára roppant hálás szerep lesz Alföldi Róbertnek, akit legutóbb a My Fair Lady musicalben láttunk Higgins professzorként; már ebben az egészen más műfajban is tobzódott a zsarnok szerepében, és sikerült még utálatosabbá tennie a morgós, magának való professzor szívtelen karakterét.   

 

A darabot Andrei Şerban rendezi, aki Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban: az Angyalok Amerikábant és a Három nővért még Alföldi igazgatósága idején mutatták be nagy sikerrel. A rendező Vas István Shakespeare-fordításába is bele fog nyúlni, izgatottan várjuk, mi lesz az eredmény.

Fotó: Horváth Judit

 

 • Rendező: Andrei Şerban
 • Bemutató: 2018. február 18.
 • Részletek
Radnóti Színház
 • 1065 Budapest, Nagymező utca 11.
 • Előadások napján: hétfő 18:00-19:00, kedd-péntek 17:00-21:00, szombat-vasárnap 14:00-21:00

Jurányi Inkubátorház: A politikusok lelki világa

Az elmúlt pár év legviccesebb előadása volt A férfiak szexuális világa, amelyben az erősebbik nem tulajdonságait figurázta ki, illetve magyarázta meg a Füge Produkció és a Dumaszínház stábja. Most újabb lelkivilág kerül boncolgatásra, amire valószínűleg minden magyar állampolgár kíváncsi, főleg, hogy közelednek a választások. Miközben rajtuk röhögünk, ők rajtunk röhögnek, mondja az előadás alcíme, és reméljük, az előadás nem fogja kímélni a közéleti szereplőket. A férfiak szexuális világát jegyző Vinnai András és Bánki Gergely, valamint Litkai Gergely is közreműködött az írásban.

Fotó: Jurányi Inkubátorház

 

 • Rendező: Bánki Gergely
 • Bemutató: január 19.
 • Részletek

Örkény Színház: Az üvegbúra

Sylvia Plath amerikai költőnő 30 évesen vetett véget önkezével az életének. Depresszióval, öngyilkossági kísérletekkel nehezített felnőtté válásáról önéletrajzi regényt írt, amely kultikus művé vált. A műből készült színpadi átirat rendezője a fiatal Widder Kristóf, aki fizikai színházi koreográfusként végzett, a szereplői pedig a pályáján nemrég elindult Dóra Béla, Kókai Tünde, Zsigmond Emőke lesz. Kíváncsian várjuk, az új generáció hogyan dolgozza át a saját szemszögéből a történetet, amely sok önmagával küszködő olvasót átsegített már a nehezebb időszakokon, arra utalva: nincsenek egyedül a rossz gondolatokkal.

Fotó: Szerkesztőség / We Love Budapest
 • Rendező: Widder Kristóf
 • Bemutató: 2018. május 18., Stúdió
 • Részletek
Örkény István Színház
 • 1075 Budapest, Madách Imre tér 6.

Trafó: Deeper

Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre a kortárstánc meghatározó alakjai, Marcio Kerber Canabarro pedig hiába brazil, szinte már magyarnak számít. Ők így négyen még nem dolgoztak közösen, de külön-külön igen: Molnár Csaba, Dányi Viktória és Vadas Zsófia Nyúzzatok meg! című előadása pár éve óriási hatással volt ránk, amiben kapcsolataikról, szerelmeikről, viszonyaikról meséltek. Az új bemutató kissé elvontnak tűnik: az ajánló szerint fokozatosan, lépésről lépésre haladva a test társadalmi, fizikai és érzelmi rétegei közötti kapcsolatot vizsgálják és próbálják meg felderíteni, de az alkotógárdából kiindulva jóra számíthatunk. A zenét Szabó Bálint, a trafós zenei programok szervezője jegyzi, aki az experimentális elektronika műfajában jeleskedik, és idén új albumot is kiadott.

 

Fotó: Trafó
 • Koreográfia és előadók: Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre
 • Bemutató: január 11.
 • Részletek
Trafó
 • 1094 Budapest, Liliom utca 41.
 • A jegypénztár és galéria nyitva tartása előadás napokon: 16-22 óráig. A Trafó Galéria hétfőn zárva tart.

Átrium Színház: A Krakken művelet

Bodó Viktor egy ideje külföldön dolgozik, ezért nagyon megörültünk, mikor megtudtuk, hogy márciusban hazai bemutatója lesz. A Krakken műveletről jelenleg csak annyit tudunk, hogy korábban Vendetta munkacímen futott, és egy színházi társulat, egy pályázat és a politika viszonyáról szól. Valamint a főbb szerepekben Gyabronka József, Bálint András, Molnár Piroska és Lázár Kati látható.

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest
Átrium Film-Színház
 • 1024 Budapest, Margit körút 55.