Hétvégi programiránytű, a Perihelion lemezbemutatójával, Dr. Rubenstein savas-hipnotikus DJ-szettjével, a Budapest Showcase Hubbal és a Pakui Hardware aktuális kiállításával.

  • Csütörtök
Tavaly debütált a BuSH, vagyis a Budapest Showcase Hub nevű zenei összefogás, ami idén újra belvárosi klubokban, előadásokon és koncerteken keresztül hozza össze a kelet-európai zenekarokat, zenerajongókat és -szakértőket. November 16-17-e között meghallgathatjuk például a Stranger Things zenei válogatásáért felelős Nora Felder előadását, de a #newkidsfromthebloc mozgalom énekesei is színpadra állnak majd, mind a hazai (Middlemist Red, Dope Calypso, Mius), mind a külföldi (Wet Red, Helen, Acute Dose, Straight Mickey And The Boyz és még sokan mások) színterekről.

Idén tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között negyvenhárom országból több mint száz filmet vetítenek majd, az elmúlt évek legjobbjai közül szemezgetve. Ha szeretnél belátni a különböző nemzetközi hírek mögé, érdekel, hogy milyen az élet egy volt nyugat-grúziai bányászvárosban, elmélyednél Riga látnivalóiban és pezsgő kulturális életében, vagy kíváncsi vagy arra, milyen lehet, ha a hetvenes évek magyar undergroundjának ikonikus alakja az apád, akkor most itt az alkalom!

Ha még félúton sem adtuk fel a Száraz Novembert, de unjuk már a cukros üdítőket és az alkoholmentes söröket, ideje elmerülni a budapest éjszakai élet virgin koktélkínálatában! Mi már végigjártuk a kedvenc koktélbárjainkat, hogy lássuk, mit nyújtanak az absztinenseknek, és megsúgjuk: van olyan mixtúra, amelynek placebohatása sikeresen felveheti a küzdelmet a sóvárgás démonával szemben. Szóval ha előbemennél a pénteki poharazásnak, itt tedd!

A számtalan hazai formációból (The Best Bad Trip, Dorota, Geröly Trió, Argo) ismerős Ajtai Péter, Kapusi Viktor és Porteleki Áron power triójának, a GNÚ-nak koncertjei rendületlen katarzist kínálnak, valahol a free jazz, a punk és a szabad improvizáció háromszögében. Előttük Csernovszky Márton és Makay Anna duója, a szimbiotikus harsh noise-t éteri vokálokkal ötvöző ooo & MA’AM mutat majd újat az élő fellépés műfajában, a toldis kispéntekek jegyében.

  • Péntek

A munkaidő vége után érdemes rögtön az Élesztő irányába állítani a söröskorsót: a MONYO Brewing Co. ugyanis visszatért a Borefts Beer Festivalról, több hordónyi különlegességgel, amit rögtön csapra is vernek. Érdemes csupán egy-egy decit kóstolni a saját Wheat Wine főzetükből vagy a Brew By Numbers imperial coffee porteréből, mert lesz élménybeszámoló is!

Ha szereted a macskákat és a jótékonykodást, érdekel a vegán világ, plusz a pop-punk, akkor neked a Gólyában a helyed! A hét utolsó munkanapján ugyanis adakozhatsz náluk a Cica Alosztálynak, részt vehetsz vegán főző- és kitűzőkészítő workshopokon, élvezheted a Dehidratált Fejek és a The Somersault Boy koncertjén, de sört is ihatsz támogatói jeggyel. Mi kellhet még?

A Modern Art Orchestrapénteki koncertjén a világhírű Bob Mintzer munkássága előtt tiszteleg, aki leginkább az amerikai Yellowjackets szaxofonos-zeneszerzőjeként ismert világszerte. Mintzer szólókarrierje is rendkívüli, melynek során olyan művészekkel játszott együtt, mint Tito Puente, Buddy Rich, James Taylor, Art Blakey, Bobby McFerrin, Kurt Elling, Jaco Pastorius, Mike Mainieri vagy Randy Brecker. Emellett pedig természetesen az évtizedek óta működő Bob Mintzer Big Bandről sem feledkezhetünk meg. Mintzer már két közös koncertet adott a Modern Art Orchestrával; a zenekar ezúttal művein keresztül idézi meg a szaxofonlegendát az Opus színpadán.

Marina Rubinstein, aka Dr. Rubenstein saját számok vagy kiadó nélkül, kizárólag vad-savas-hipnotikus szelekciói révén küzdötte fel magát egyre feljebb a klubok világában. A magát klasszikus raverként definiáló DJ megjárta már a Berghaint is és ha valaki, hát ő kérlelhetetlenül be fogja rúgni a bulimotort, szóval másnap hajnalig nem lesz megállás!

  • Szombat
Pakui Hardware, Neringa Černiauskaitė és Ugnius Gelguda művészpárosa a tőke testeken és anyagokon átívelő nyomait kutatta, miközben arra a törésre is rávilágítottak, hogy a technológiai és tudományos fejlődés sebességének miként áll ellen az anyag. A Trafó aktuális, A megszokás szülöttei című kiállításán a nem organikus munkásosztály felé fordultak, azon automatizált, ugyanakkor egyenruháik révén mégis organikusnak tűnő hibridekre, amelyek emberi és gépi tulajdonságokat, gesztusokat ötvöznek, és így alkotnak meg egy még ismeretlen átmeneti fajt, aminek fém teste és védőruhái alkotnak egy szintetikus egészet.

Harapós dupla vetítés, Steven Spielberg szörnyen jó filmjeiből. Minden idők egyik legfélelmetesebb és legsikeresebb vízparti horrorja, A cápa csap majd össze a vetítőteremben a legendás T-Rex-szel, a Jurassic Park főszereplőjével. Eredeti nyelven, felirattal: a borzongás garantált, akárcsak a – még mindig – karfamarkolós élmény. Arról nem is beszélve, hogy a multiplexekhez képest a Bem mozi árai több mint barátiak.

Hol találjuk a legautentikusabb gung bao csirkét? Merre vegyük az irányt, ha egy igazán fűszeres fajitasra vágyunk? Tudjuk, mi az a churrascaria és ha igen, el is érjük Budapesten? Ezekre a kérdésekre régóta keressük-találjuk a válaszokat, most pedig egy nagy, gigaösszeállításban válaszolunk minderre. A szubjektív listába igyekeztünk a legeredetibb, konstans jó minőséggel dolgozó helyeket összeszedni.

Képzelj el egy olyan sétáló kóstolót, ahol a jegyed áráért több mint százféle organikus és biodinamikus bort, és megannyi egyéb természetes italt kóstolhatsz. Mindezeket olyan termelők készítik, akik egytől egyig őszintén oda tudnak állni a termékeik mellé, hiszen csak természetes anyagokat használnak a szőlőnél és a borkészítés folyamatakor is, és ez – jó értelemben – érezhető lesz a borokon is. Személyesen tőlük lehet kóstolni, és érdemes velük sokat beszélgetni. Ez a Mitiszol Fesztivál, egy érdekes kísérleti bortúra a Millenárison, november 18-án.

Az egykori Neokrhome zenekarból alakult Perihelion idei, Örvény című lemezével ismét bizonyította, hogy a hazai metálszíntér egyik legegyedibb színfoltja. Ugyanúgy eszünkbe juthat róluk a Vágtázó Halottkémek népzenei ihletésű katarzislovaglása vagy az Alcest black metált shoegaze-zel beoltó hangzása, mint a Thy Catafalque avantgárd kísérletezései. Szombaton teljes egészében eljátsszák majd az új albumot, a Svoid és az Ygfan társaságában.

  • Vasárnap

A magyar avantgárd és baloldaliság központi, kultikus alakjának munkássága köré szerveződik egy egyedülálló, hármas kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban és tagintézményeiben. Kis szerepcserével az irodalmi múzeum az emigráns, képzőművész Kassákkal foglalkozik, az emlékmúzeum a költővel, míg a Bajor Gizi Színészmúzeum maradt a “kaptafánál”, az avantgárd színház kevésbé ismert fejezeteit mutatja be. Mi a PIM kiállítását ajánljuk elsősorban, ahol hosszú időre el lehet veszni a csodálatos tipográfiák, formabontó címlapok és avantgárd műalkotások között.

Hargitai András (Banyek) két kisebb klubkoncerttel jelentkezik fél év szünet után két este, két külön helyen, két kiváló zenész társaságában. A második koncerten az Aurórában inkább időn kívüli hangképekkel találkozhatunk. Eső és zivatarhangok, búgó és harmonikus hullámok érkeznek Banyektól, Baráth Bálint pedig többek között akkordokat, textúrákat és moduláris rádióhallgatást hoz nekünk kimeríthetetlen hangszerállományából. A két zenész nem először találkozik: korábban végigdolgoztak már hat órát, amikor egy sci-fi regény audio aláfestését komponálták élőben. Most azonban mindketten egyszemélyes előadással készülnek az estére.

Éteri szépség, elvitathatatlan karakter és megkapó tehetség, e pár szóval nyugodtan summázhatjuk a többek között David Lynch-csel is rendszeresen együtt dolgozó Chrysta Bell munkásságát. A jelzőkre ráadásul az amerikai díva már színészként, modellként és zenészként is maradéktalanul rászolgált, erről pedig idén november 19-én a Dürer Kertben, a júniusban megjelent, We Dissolve album turnéjának hazai állomásán a magyar rajongók is meggyőződhetnek.