Valaha Budapest egyik legelegánsabb áruháza volt klasszicizáló, díszes palotákat idéző homlokzatával az 1926-ban megnyitott Corvin Áruház. Mostani, bádogdoboz szerű, ablaktalan külsejét 1967-ben nyerte, és ötven évvel az ideiglenesnek szánt felhelyezése után a józsefvárosi képviselő-testület rendeletben döntött a burkolat elbontásáról, melyre 22 millió forintot különítettek el.

Évek óta fel-felröppen a hír, hogy valami történhet a város egyik legrondább homlokzatával, a Blaha Lujza téri Corvin Áruházat fedő alumíniumburokkal. A homlokzatra 1967-ben került fel a ma látható “bádog” – szaknyelven uxaflex – borítás. A szemfülesebbek eddig is sejthették, hogy hogyan nézhetett ki fénykorában az épület, mivel a Somogyi Béla és a Márkus Emília utcákba bekukkantva látható még az eredeti homlokzat egy kis darabkája: bőségszarus, szárnyas nőalakok és Hermész-fejek kandikálnak ki a borítás mögött.

Az 1926-ben megnyitott áruház tervezője Reiss Zoltán volt, a belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Simon munkái díszítették. Korabeli fényképeken jól látszik, hogy az épületet eredetileg klasszicizáló, elegáns homlokzattal tervezték, kacskaringós ión oszloprendekkel és mitológiai díszítésekkel, és a kívülről kétszintesnek tűnő épületbe hatalmas alakokon áradt be a napfény. Az elegáns, üvegtetős bejárati csarnokon túl négy emeleten várta a vásárlókat az áruház változatos portékáival és szórakozási lehetőségekkel.

A korszakban az áruház hihetetlenül modernnek és sikknek számított, az épületben működött vendéglő és a pályaudvarok viszonylagos közelsége miatt menetjegyiroda is. Az elegáns belső terekben divatbemutatókat és kiállításokat is tartottak és délutánonként élő szalonzene szórakoztatta a vásárlókat. Az ország első mozgólépcsőjét is itt helyezték üzembe, 1931-ben. A világháború után a kiégett és kifosztott épületet 1948-ban államosították, és Budapest Nagyáruház néven folytatta pályafutását.

A 60-as években az egész Blaha Lujza tér hatalmas átalakuláson ment keresztül: elbontották a Nemzeti Színházat, megindult a metró építése és “modernizálták” az Áruház megjelenését. Az igencsak drasztikus homlokzati átalakítás már a korszakban is sokak szemét szúrta, a Fővárosi Blog elő is kereste, hogy mit nyilatkozott a tervező iroda vezetője és hogyan magyarázták az új borítást, melyet a pesti nyelv azonnal el is kezdett hűtőháznak, konzervdoboznak, alumíniumkasztninak becézni.

A szakvélemény szerint a renoválás, vagy a korszakban máshol alkalmazott népszerű műkő borítás túl drága lett volna, mivel ez utóbbihoz szükséges lett volna a homlokzat megerősítése, hogy elbírja a plusz súlyt. Úgyhogy az olcsóság miatt döntöttek úgy, hogy az eredeti homlokzat elé állványt építenek, és erre felhelyezett fémes műanyag lapokkal takarják el a rogyadozó régi homlokzatot. 

A Corvinról és a hozzá hasonló, a szocialista korszak plázáiról egyszer már írtunk, de a képeket elnézve és az épületet bejárva itt még mindig mintha megállt volna az idő, hiába a legújabb jégvarázsos csillogó táskák, kínai gumicsizmák és Triumph melltartók,  közöttük bóklászva mégis megcsap minket a Kádár-korszak fuvallata.

A józsefvárosi képviselőtestület múlt heti döntésének értelmében jelentősen megváltozhat a Blaha Lujza tér képe: úgy tűnik idén végre tényleg elbontják az épületre 1967-ben felkerült ablaktalan alumíniumburkolatot. Az épületben 2012-től működő MÜSZI pár hónapja hagyta el az épületet, hogy a közösségi tér helyére irodák költözzenek, már ekkor elindultak a találgatások az épület jövőjét illetőleg, A homlokzat átalakításárólmúlt hét szerdán döntött a józsefvárosi önkormányzat, összesen 22 millió forintot szavaztak meg a homlokzatot takaró burkolat elbontására. A leszerelés utáni renoválásról és felújításról még nem szólnak a hírek, úgyhogy ez is további találgatásra ad lehetőséget, hogy vajon visszanyeri-e eredeti fényét az épület.