Újabb helyszínnel bővült a Csendes család a Károlyi-kert körül: augusztusban nyílt meg a Ferenczy István utca és a Magyar utca sarkán a Csendes Csemege. A kizárólagosan hazai termékeket áruló bolt kínálata hihetetlenül változatos: lekvárok, szörpök, tészták, tejtermékek mellett natúrkozmetikumokat, füzetkéket és könyveket is találunk a kínálatukban.

A hipnotikus berendezésű Csendes Létterem kilenc éve nyitott meg, ezt követte a Károlyi-kert sarkánál a kiülős-borozgatós Csendes Társ majd a park másik oldalán a CsendesM vegán bisztró, két és fél éve pedig a Pesti Szatócs, amiből a mostani bolt is részben kinőtt.

A Szatócsban, nevéhez híven sokféle termék közül válogathattunk: hazai dizájndarabok, teák, ékszerek, kerámiák, pálinkák mind jól megfértek a polcokon. Az apró helyiséget lassan elkezdte kinőni a vegyesbolt, úgyhogy tervben volt egy nagyobb üzlet keresése, és éppen ekkor ürült meg a lehető legtökéletesebb helyen, a Magyar és a Ferenczy utca sarkán egy helyiség.

Mindegyik Csendes hely egyedi és különleges kialakítású, és összetéveszthetetlenül van bennük valami “csendeses” is. Itt is, már a boltba belépve megragad annak különleges hangulata, a rusztikus bútorok, a hintaló, a pajtalétrák a fejünk fölött (amelyekért Gergő több száz kilométert autózott), a hatalmas, napfényes ablakok, a polcokon katonás rendben sorakozó magyar termékek. Ahogy az egyenként összeválogatott berendezési darabok gondos gyűjtőmunka eredményei, ugyanúgy az áruk is. Bíró Gergőnek, aki a kezdet kezdetén a Csendes Létterem nyitásakor pultosként dolgozott, mára már láthatóan a szerelemgyereke lett a Szatócs és kicsit a Csendes Csemege is. A berendezés darabjait ő válogatta össze, lomtalanítások, bolhapiacok, vidéki padlások kincseinek adva új életet.

A bolt különlegessége – amellett persze, hogy csakis magyar termelőktől és manufaktúrákból szerzik be az árut – az az, hogy ha például a mellette levő valamelyik Csendesben ittunk egy finom hazai bort, sört, pálinkát vagy bioivólevet, akkor azokat ide besétálva meg is vásárolhatjuk. Az ételekbe is igyekeznek beépíteni az itt található hazai termelői termékeket, hogy ha valamelyiknek tetszett a fűszerezése, a feltét vagy valamelyik alapanyag, akkor jó eséllyel megvehessük itt is.

A bolt kínálata folyamatosan alakul és nő, szezontól is függ a felhozatal. A szörpök széles és különleges választéka – az Endremek Manufaktura ezerféle (menta-, zsálya-, fűz- vagy diólevél-) szörpjei mellett lekvárokból (Mamka, Derecskei fenséges), mézekből (Méz-máz) is szinte mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. És az árak is barátságosak, a mézek 950 forintnál, a lekvárok, szörpök 1290 forintnál kezdődnek.

Mindennap friss pékáruk is érkeznek a Panelpék & Panificio il Basilico műhelyéből, de több fajta liszt is kapható, mindegyik kis malmokból, a tönkölytől kezdve a Grapoila különleges csipkebogyómag- vagy kenderlisztjéig (típustól és súlytól függ, de a 390 forintnál indul az áruk, míg a péksütiké 300 forinttól). Olajok, ecetek, csiliszószok (Fenevad, a HunHot2017 aranyérmese és Csilion), Dunst and Rose szarvasgombás termékei sorakoznak a polcokon, de a csemegeboltok emlékéhez híven friss húsáru (István Gazda és BUZA kolbász) és a Maszlik Családi Gazdaság tejtermékei – sajtok, kakaó, joghurtok – is kaphatóak a Csendes Csemegében. A zöldségek, gyümölcsök pedig a Nógrád megyei MagosVölgy Ökológiai Gazdaságból érkeznek, akik összesen száz tagot szolgálnak csak ki országszerte.

A sörök és borok terén pedig a boltban kaphatóak a Csendes Létterem és a Csendes Társ itallapjain megtalálható tételek, borok közül csak hogy párat említsünk: Sauska, Bolyki, St. Andrea, Légli, sörökből az Etyeki Manufaktúra, Horizont sörfőzde termékei. A már említett ökotisztítószerek mellett kunsági kecsketejből készült szappanok, a Cocoon Manufaktura hipoallergén deokrémje, testradírok, tusfürdők is vannak.

A bolt kínálatában egyszerre találjuk meg a legegyszerűbb, hétköznapi, alapvető élelmiszereket, és ínyenc változatukat is, és mindezt hazai termelőktől, bent a város közepén, az Astoriától két percre.