• Csütörtök 

Egy igazán aktuális sztár érkezik csütörtökön a Sziget Nagyszínpadra, méghozzá a 2016-os VOLT Fesztiválon headlinerként fellépett Wiz Khalifa.  Előtte a brit BiffyClyro és TomOdell koncertjét lesz érdemes ugyanott végigállni, míg az A38 sátorban a d'n'b-vel, dubsteppel, dancehall-lal kacérkodó, de alapvetően soulénekes-dalszerző AlexClare műsora emelkedik ki. Az Európa Színpadon magyar vendégnek tapsolhatunk (Ivan and the Parazol), míg a Telekom-VOLT Fesztivál színpadán ugye csak hazai a kínálat: csütörtökön többek között a 30Y, a Konyha, vagy a Mary Popkids látható ott. A retrosátorban a Bubblegummal, a Groovehouse-szal, és BettyLove-val nosztalgiázhatsz. A teljes mai program itt érhető el.

Az Uránia Filmszínháztól egy perc sétára levő Kao Hom ételbárban jártunk, ahol minden különösebb felhajtás nélküli, igazán autentikus thai leveseket, wokos ételeket, curryket mérnek. Sőt, egészen kiemelten gondolnak a húsmentes életvitelt folytatókra is.

Ha szívesen hűsítenéd magad munka vagy strandolás után néhány pohár proseccóval vagy Aperollal Buda egyik legszebb terén, akkor meg is van a programod augusztus 10-re: az első Prosecco és Aperol Estre.

Hasonló helyen mozizni, mint ahol a film játszódik? Most úgy élheted át kedvenc filmedet, a Viharszigetet, ahogyan korábban még sosem: nézd meg Martin Scorsese felejthetetlen thrillerét egy elhagyatott szanatóriumban!

Takáts Eszter 1999 óta a hazai könnyűzenei élet mindig megújulásra képes szereplője, azon kevés női előadó közé tartozik, aki nemcsak szólistaként, hanem dalszerzőként is képes maradandót alkotni.  Csütörtökön az A38 Hajón lehet meghallgatni.

  • Péntek

A Sziget idei egyik meglepetéséé a péntek: a Nagyszínpadon az a PJ Harvey lép fel, akit korábban még soha sem sikerült elcsábítani a Hajógyárira. Őt a fesztiválon már rutinos vendég Kasabian követi. Az A38 sátor mai húzóneve az instrumentális hiphop atyjaként számontartott amerikai DJ Shadow, a világzenei színpadé a brazil Bixiga70 formáció. A "magyaros színpad" pénteki kínálata elég combos: a Cloud9+, a Wellhello és a Kiscsillag hármasa alighanem telt ház körüli tömeget vonz. A tribute színpad Metallica-riffektől dübörög majd, a Magic Mirror pedig GallaMiklós poénjaitól. Ha az estét mozizással zárnád, a Martfűi rém borzolja a kedélyeket 23 órától. A teljes mai program.

Tartjuk magunkat ahhoz, hogy a Mikszáth tér Budapest egyik leghangulatosabb helye, s az oda vezető Reviczky, illetve Krúdy utca sem kevésbé izgalmas. A sokszínű építészeti emlékek, a Jézus Szíve Jezsuita Templom és maga az összekötő szerep, hogy a Kálvintér és a körút találkozzon, szintén érdekes légkört teremt. A téren egyértelműen a Lumen a befutó, de simán megfér mellette még pár minőségi hely, és a Luft éppen ilyen kategóriát képvisel. Nem szeretne több lenni, mint ami, de a kávézó-reggeliző vonalon nagyon  jól boldogulnak. Tojásos reggelikkel, szendvicsekkel, egyszerűen.

Budapest zenei életének egyik legérdekesebb csapata, a  Gustave Tigerismét a Gólyába érkezik. Mindig tudnak valami újat mutatni, legutóbb például az eredeti felállásuk mellett beállítottak három fúvóssal a közönség és a szervezők legnagyobb meglepetésére.

Budapest egyetlen happy rave partisorozata, a TotalRushpénteken egy estére ismét dimenziókaput nyit egy boldogabb világba, a kilencvenes évek rave/happy hardcore zenéinek fantáziabirodalmába.

Különleges vetítéssel készül a Budapest Rooftop Cinema és a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál: egy a mozikban nem bemutatott filmet, a The Witch című horrort láthatod augusztus 11-én a Corvin Club tetején.

A 17. Fina Masters Világbajnokságon eseményre nagyjából 15 ezer, már visszavonult, de így is aktív, illetve egyszerűen csak amatőr sportember részvételére lehet számítani, akik úszásbanműugrásbanszinkronúszásbanvízilabdában és nyíltvíziúszásban mérik össze tudásukat.

Az augusztus sem telik el Squadolás nélkül, 11-én az USA-ból érkező MC-vel, IndigoSvn-nel karöltve teszik próbára a Frame hang és szellőzőrendszerét.

  • Szombat

A hajógyári Nagyszínpadát a hiphop zárja keretbe: délután a Halott Pénz nyitja a szövegládát, amit késő este Macklemore & Ryan Lewis csuk be. Köztük lép fel a lemondások miatt beugró Iggy Azalea, az A38 sátorban pedig a  70-es évek legvégén alakult BadReligiont láthatod, mely már valóságos punkintézménynek számít. Ugyanott jóval éjfél után a legtöbbször a technó és a soul címkével körülírt izlandi hármas GusGus táncoltat, az elektronikus vonalon haladva a partiarénában Oliver Heldens és Deepend személyében hollandok uralkodnak. Az itthoni kedvencek közül ezen a napon például a FranPalermo és a Brains foglalja el a Telekom-VOLT Fesztivál színpadját. Teljes szombati program itt.

A Sütizz Juhos József és Gerő Eszter sütikészítő műhelye és cukrászdája, egyben Őrmező legfrissebb vendéglátós szereplője. Habár a cukrászpáros már egy ideje foglalkozik kiszállítással, saját helyüket csak nemrégiben, május végén nyitották meg. A vendégek azóta egymásnak adják a kilincset és a tippeket, legyen az egy buzdítás a legbizarrabbnak tűnő francia desszert kipróbálására vagy egy klasszikus krémes elvitelére.

Hontalan Állatok Világnapja alkalmából augusztus 12-én, most szombaton a Rex Alapítvány kiemelt örökbefogadó napot hirdet. A szervezők várják az állatbarátokat egy közös teázásra vagy kávézásra a REX pop-up Macskakávézóban az Állatszigeten.  

Az idei nyáron utoljára lezárt Szabadsághídszabad programjainak egyike lesz a közös aszfaltrajzolás. Krétát, festéket és egyéb eszközöket a szervezők adnak, részedről csak és kizárólag alkotási kedv és egy kis kreativitás szükséges. A Valyo hidas programjait pedig errefelé találod.

Élő zenét, lírai dalokat hallgathatsz, egy teljesen sötét, csak pár gyertyával megvilágított szabadtéri színpadon a Csillebérci Szabadtéri Színházban, miközben megfigyelheted a hullócsillagokat és élvezheted a természet nyugalmát a HullócsillagokÉjszakájánaugusztus 12-én.

A LARM-ben elcsíphető Giash zenéje alapvetően a house és a technó alapjain nyugszik. Mindezt hosszan elnyújtott dallammenetek és monoton, minimalisztikus ritmusok kísérik.

  • Vasárnap

A Sziget nagyszínpada feketébe öltözik, hiszen a White Lies és a Hurts sem zenéjében, sem divatjában a vidámságot képviseli. Az A38 sátor nagy neve az amerikai sorozatokból ismert színésznővel, Taylor Momsennel felálló The Pretty Reckless, a partiarénáé pedig a DJ-fősodorból érkező Steve Aoki, mint ahogy minden bizonnyal HernanCattaneo is sok érdeklődőt vonz a Colosseumba. A retrovonalat BabyGaby, és a Splash húzza, a Chill Out Zone-ban egy hazai legenda, BárányAttila pörget. További vasárnapi programok itt.

A Corvin-negyedben található Wiener Szalon új nyári csemegével készül azoknak, akik ismerik és szeretik a bécsi típusú fánkjukat, valamint a wieneres fagyikat.

Ingyenes jógaórát szerveznek a margitszigeti víztorony és a SzéchenyiÉtterem közötti réten.  Regisztráció nem szükséges, a Facebook-eseményben kell jelentkezni.

Nyáron a belváros szívében, a Rácskertben rendezik a DivatPlaccot, az esti piacozást, a "nempláza kincsek" vásárát, mely közös platformra hozza a divat különböző ágazatának tervezőit és a gardróbfrissítőket is. Böngészhetsz a divat és ékszertervezőktől kezdve a legegyedibb kivitelezők portékáiig, sőt válogatott rucikkal és kincsekkel érkeznek magánemberek is.

Idén ismét megrendezik az elmúlt években nagy sikert aratott Buborékfújónapot. Ha unod a szürke hétköznapokat, dobd föl a kedved a Margitszigeten augusztus 13-án. Amit vinned kell: bubifújó és jókedv.

A cikk megjelenését a Sziget Kft. támogatta.