Hétvégén indul nem csak a nyár, hanem az egész esztendő legnagyobb budapesti eseménye, a 17. FINA világbajnokság. A vizes vb alatt biztosan felbolydul majd a város, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének egyéb jellegű programok.

Csütörtök
A belváros szívében, a Rácskertben ismét lesz Divat Placc, az esti piacozás, amely közös platformra hozza a divat különböző ágazatának tervezőit. Böngészhetsz a divat- és ékszertervezőktől kezdve az érdekesebb, egyedibb kivitelezők portékái között.

Milyen menüt rendelhettek egy korabeli angol vonaton? Hogy nézett ki az első berlini villamos vagy egy osztrák, esetleg orosz szolgálati sapka? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a BKV Zrt. legújabb, tizenkét országon átívelő, nemzetközi összefogás eredményeként megvalósult időszaki kiállításán.

Csütörtökön három olyan szakembert ültetnek a Cultivo kanapéjára, akik nem csak résztvevői, de munkásságuk által aktív formálói is annak, hogy mit gondolunk a hazai médiaviszonyokról. Ez alkalommal belenézhetsz egy producer noteszébe, végigkísérhetsz valakit a közmédiától a kereskedelmi csatornákig, és belehallgathatsz egy reggeli rádióműsorba is.

Vendégek:

Jakupcsek Gabriella, Sebestyén Balázs, Rubin Kristóf.

Ezen a csütörtöki nyári estén visszakanyarodhatsz kicsit a lendületes technó irányába a LARM-ben, ahol a zenét Kronomato, Filipvarial és NovaGravity biztosítja.PéntekA Trust installáció elsődlegesen vizsgált alanya a Hold, annak tömegvonzása és a hozzá kötődő különböző kulturális kontextusok és ellentmondások. Bár a Holdról megszerzett csillagászati ismeret kollektív tudatunk része, mégis rengeteg hiedelem, ezoterikus elképzelés, összeesküvés elmélet és babona tárgya. Gryllus Ábris kiállítása a Horizont Galériában látható.

A drum and bass és a Bladerunnaz neve Magyarországon egybeforrt, aki idehaza a stílus kedvelője az biztosan megfordult már BLZ rendezvényein. A következő buli egy helyszínváltozás eredményeként végül az A38 Hajón lesz, méghozzá velük.

Július 14-én BenRau, a berlini house és technó DJ/producer jön először Magyarországra, az UnderBudapestbe a Shapeshift nyitóbulira.

Az magyar hátszelet Technicolour fogja biztosítani.Budapest történetének legnagyobb sporteseménye lesz a július 14-30. közötti 17. FINA világbajnokság.

A vb központi létesítményét DunaArénának kereszteltek el, melyben az úszás és a műugrás versenyszámait bonyolítják le. A Batthyánytér dunai partszakaszánál felállítandó ideiglenes medencében rendezik majd az óriás toronyugró versenyeket.

A vízilabda-mérkőzéseknek a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ad otthont, a látványosnak ígérkező szinkronúszó versenyek színhelye pedig a Városligeti-tó lesz. Az eseménysorozat a pénteki megnyitóval indul.

A Los Angeles-i Sofie nem először jár Budapesten. A Toldiban már két komoly bulit is csapott, most pénteken viszont a PONTOON-on a sor.SzombatA 2005-ben alakult IrieMaffia rövid idő alatt a magyar közönség egyik kedvenc koncertzenekarává nőtte ki magát. A reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó banda szombaton a Budapest Parkban lép fel.

Szerencsére már Budapestnek sem kell szerénykednie, ha rooftop bárokról beszélünk, hiszen jó pár "halandó" számára is megközelíthető tetőteraszt ismerünk. Van közöttük fiatalos bár, szálloda tetején található luxusközeg, elitebb vendégekre specializálódott bor- és koktélbár és undergroundabb szórakozóhely tetőterasza is. Mindegyik jelenleg üzemelő helyről más és más perspektívában szemlélhetjük a fővárost, a nevezetességeket, míves kupolákat vagy éppen rejtett privát teraszokat. Megmutatjuk, honnan milyen a kilátás, és mire számíthatunk árkategóriában, gasztronómiailag és hangulat tekintetében.

A Francia Intézet szervezésében három különböző, de a maga nemében különleges zenei formáció áll közönség elé egyetlen este folyamán július 15-én. Az estét Szeder nyitja 18:30-tól, majd a francia Les Garcons trottoirs veszi át a színpadot. Az utcabált végül a TMX DJ szettje zárja.

Szombaton láthatod Simonyi Balázs filmrendező/ultrafutó dokumentumfilmjét, az HBO és a SpeakEasy Project koprodukciójában készült Ultrát. A filmet magyar és angol felirattal vetítik szombaton premier előtt a Toldiban.A chilei indie-rock zenekar, az Intimate Strangerjúlius 15-én érkezik Budapestre. Zenéjükben a poszt-punk és a dream pop vegyül, a Robot vendégei lesznek.

Hagyd egy kicsit magad mögött a várost, és költözz be a a 360Bar titkos oázisába, ahol Budapest egyik legszebb kilátásával egy egész napos bulira. Szombaton pálmafák hűsítő árnyéka alatt töltehetd a napot, miközben DJ váltják egymást a pultban.
Vasárnap

Az idei évtől kezdve a BudapestRooftopCinema a hét több napján premierfilmeket vetít a Corvin Club tetőteraszán a mozis bemutatókkal közel egyidőben – blockbusterek, képregényfilmek és a nyár várható sikerei láthatóak a szabad ég alatt. Július 16-án a felújított 2001: Űrodüsszeiát vetítik.Vasárnap
dizájner baba-mama-gyerek vásár lesz a Pici Piac keretében a CentralPassage-on, ahol magyar tervezők hazai termékeivel találkozhatsz, főleg kismamáknak, gyerekeknek és családoknak készült darabokkal.

Mondanánk, hogy meglepődtünk, hogy Bíró Lajos egy lenge kockás ingben sült krumplikat süt az egyik legkedveltebb budapesti strand főépületi büféjében, de mivel tudjuk, mennyire innovatív és vagány gasztroarc, csak elismerően bólogattunk. Kalandos és figyelemreméltó pályája legutóbbi állomásaként, indította be a Belvárosi Piac street food vonalát, mely annyira jól sikerült, hogy mára már a Michelin-csillagos éttermet és Bocuse D'Or versenyeket is megjárt Széll Tamás is ott főz bisztrójában. Lajos, a Séf utcája és a Buja Disznók közreműködésével most megnyílt a Laza Pala is.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.