A pár éve felújított Szervita tér a belváros szívében újabb változások elé néz: elkezdték az egy ideje lakatlanul álló irodaház és magasgarázs bontását, hogy helyére a tér vegyes arculatához jobban illeszkedő, azt kevésbé elnyomó új irodaházat építsenek.

Mint Budapest annyi más helyszínén, a Szervita téren is minden korszak rajta hagyta a saját keze nyomát. A tér sarkán található a valahai Pest leghatalmasabb épülete, a volt Invalidusok háza. Ez a török elleni háborúkban megsérül és rokkant katonák otthonául szolgáló épület ad otthont a 19. század végétől a Városházának. A tér első névadója, az építőmestere, Martinelli Antal Erhard volt, utána nevezték el a teret Martinelli térnek.

Mai nevét az itt megtelepedő, templomot és rendházat is felépítő szervita szerzetesrendről kapta. A barokk templomot 2015-ben szépen renoválták. Nagy fájdalom, hogy a rendház a második világháború olyan súlyos károkat szenvedett, hogy már nem építették újra. Helyén épült fel a szocializmus alatt a Belvárosi Távbeszélő Központ épülete.

A látványterveken jól látszik, hogy a volt Távbeszélő épülete is átalakul. Tavaly felmerült, hogy a holland sztárépítész, Eric van Egeraat tervezte szálloda állna itt. Mellesleg nem ő volt az egyetlen világhírű építész, akit megihletett a tér: az iraki származású Zaha Hadid építésznő is tervezett ide egy különleges, üvegbuborékra emlékeztető épületet, amely akár a város szimbolikus épületévé is válhatott volna.

A Petőfi Sándor utcai oldalon áll a belváros egyik legszebb, francia art nouveau jegyeit felvonultató, egykori Török Bankház. Hatalmas mozaikos pártázata és lágy üvegfelületei igazán különleges hangulatot adnak a térnek. A legendás hírű Rózsavölgyi Szalonnak helyet adó, Lajta Béla tervezte Rózsavölgyi ház is a kis térre tekint. Mint látjuk, minden korszak valamit hozzátett, alakított a téren. Pár hete az eddig lakatlan iroda és parkolóházat is felállványozták, és elindultak a bontási munkálatok.

A nemrég napvilágra került látványtervek alapján egy új, hétemeletes, üvegburkolatú, luxuslakásokat is magába foglaló irodaház épül a térre, amely lágy kontúrjaival jobban fog illeszkedni a tér vegyes architektúrájába, mint az eddigi szögletes vonalú parkolóház. Átlátszó üvegfelületével növeli a térérzetünket is és akár szép tükröződési felületet is nyújthat a tér korábbi épületeinek, megsokszorozva azok formavilágát. A befektetők célja, hogy az épület körül revitalizálják a teret is, ezért az utcaszint kiképzésénél figyeltek arra, hogy amennyire csak lehet, megnöveljék a a park és a közösségi terek felületét.