Néhány hete nyílt meg az Allee melletti sétányon a Planet Sushi budai egysége, ami egy jóval tágasabb, világosabb térben, terasszal, rámenekkel és napi menüvel kiegészülve képviseli az Oktogon után itt is az ázsiai konyha színe-javát. A sushik népes serege mellett saját receptúrájú leveseket, pad thait, tekercseket, dim sumot, salátákat kóstolhatunk, pálcikával, késsel-villával, helyben vagy házhoz rendelve. Mi egy emeleti asztalt választottunk, vagyis a sétány mozgását kémlelve nyugtáztuk magunkban, hogy a Planet Sushi budai egységében épp olyan jól főznek, mint a pestiben.

A Planet Sushi nem új szereplő a budapesti ázsiai konyhás étteremfelhozatalban, sőt, már egy tapasztalt és megbízható játékos, ahol tudjuk, hogy friss sushit és sok esetben európai ízlésre szabott, de mégis kellőképpen autentikus fogásokat kóstolhatunk. Az egyetlen baj eddig csak az volt, hogy mindezt csak Pesten lehetett megtenni, ami a budai közönséget érzékenyen érintette. Lévén a vendég az első, a csapat megtalálta a megoldást a problémára: néhány hete az Allee melletti sétányon, az üzletházba épülve, de attól fizikailag és érzetre is elkülönülve, megnyitották új éttermüket.

Az utcafrontról és a bevásárlóközpontból is besétálhatunk az étterembe, ahol leülhetünk a lenti vagy a fenti teraszon, esetleg a plafontól a földig érő ablakokkal felszerelt, színes lámpákkal feldobott benti részen. Mi a fenti részt választottuk, közvetlen a kis elszeparált, szertartásos vacsorák színterének is megfelelő asztal mellett. Ez azért is bizonyult jó választásnak, mert egyszerre szemlézhettük a széltől védve, egy nagy üvegfelületen át a sétány forgalmát és lapozgathattuk az izgalmas fogásokban bővelkedő étlapot.

A megnyitóra készített új menü sok oldalon át prezentálja a Planet Sushi friss szereplőkkel kiegészült kínálatát, és szerencsére mindegyik fogáshoz tartozik kép is, csak hogy biztosan tudjuk, mit rendelünk. Néhány lap után egyértelművé vált, hogy nem csak sushikat tekernek a konyhában: a terebélyes sushiválasztékon túl vannak itt levesek, és újonnan már rámenek és színes dim sumok, de tészta- és rizsételek, valamint saláták is.

A rámenekkel kapcsolatban megjegyeznénk, hogy nem előételként szervírozott levesként kell rájuk gondolni, ugyanis hatalmas, főételnek is beillő adagokban érkeznek. A mi esetünkben az öblös tál tartalmát omlóssá és ízessé pácolt sertéshús, tojás, újhagyma és rizstészta adta, amit ráadásként még egy kis csípős piri-piri szósszal is meglöttyintettek (Spicy tonkatsu ramen - 2690 Ft). Azon túl, hogy a levesválaszték a rámenen túl is változatos, a saláták és egytálételek is szép számban képviseltetik magukat.

Kóstoltunk még saját recept alapján készülő Pad thait (2290 Ft), benne mindennel, ami kell: rizstészta, csirke, rák, sült zöldség, mogyoró és egy olyan fűszerelegy, amit még a rigai Planet Sushi kollégái is megirigyeltek. Persze ha itt vagyunk, a sushit nagy kár lenne kihagyni, a 4 darabos, de a 8 darabos változatok is jól működhetnek előételként. Ezeknél különösen jól jön az étlap képes szemléltetése és részletes leírása, mert a sashimi, nigiri, hosomaki, uramaki és a többi sushi a legkülönfélébb változatokban készül: repülőhalikrába forgatva, füstölt angolna vagy lazac fedővel, ropogós tigrisrákkal vagy kacsamájjal a közepén. Talán akkor járunk a legjobban, ha egy válogatásra nevezünk be.Az állandó választékon túl van még napi menü és különböző ajánlatok is, az izgalmas fogások mellé pedig jól passzolnak a japán italok: szaké, szilvabor, sörök, whiskey, matcha tea vagy akár koktélok. Ha csak inni ugranánk be, mert azt is lehet, érdemes az emeleti lounge részt választani. Érzékelhetően többfunkciós a hely, családi ebédre, romantikus vacsorára és esti koccintásokra ugyanúgy jó választás.

Ha pedig valamiért nem tudunk eljönni, az ételeket házhoz is rendelhetjük.